Turun vappu on legendaarinen, siitä puhutaan kaihoten jo heti vapun jälkeen. Turussa vappufiilistä on luomassa yli 40 000 opiskelijaa. Kampuksien läheisyys tuo iloisen vapputunnelman laajalle alueelle, joka ulottuu Turun keskustaan saakka. Virallisesti vappuaika alkaa 100 päivää ennen, kun teekkarit viettävät tj100. Opiskelijoiden vappu on paljon muutakin kuin perinteisiä rientoja: urheilu ja ekologisuus ovat tulleet mukaan kuvioihin. Suomen iloisin ja kirjavin vappu on täällä!

På svenska: Klicka här

Lisätietoja opiskelijavapusta:

Uudet perinteet rikastavat vappua

Turkulaista vappukulttuuria voi kuvata sanoilla iloisen pirstaloitunut. Kymmenet opiskelijajärjestöt järjestävät jäsenistölleen ohjelmaa alkoholittomista urheilutapahtumista sitseihin ja baaribileisiin. Vappuaikana urheilullisia huipentumia ovat Polkuauto Grand prix (PGP) ja Akateemisen Mölkyn MM -kisat. PGP valtaa Varvintorin, jossa opiskelijajoukkueet haastavat toisiaan polkuautoilla. Turun Insinööriopiskelijat varmistavat laadukkaat ja tasapuoliset ajot toimimalla päätuottajana. Akateemisen Mölkyn MM -kisat suuntaavat toistamiseen Kupittaanpuistoon Lex ryn (Turun oikeustieteenopiskelijat) tuottamana.

Vappu on iloinen ja kirjava karnevaali, mutta karnevaalikin tarvitsee Tivolin. Mayday Mayhem on opiskelijoiden yhteistyössä järjestämä vapputapahtuma, jossa opiskelijat ottavat Tivoli Sariolan haltuun yhdeksi illaksi ennen jatkoja. Tivolissa jokainen voi päästää sisäisen lapsensa irti ja nauttia kieputuksista.

Vuoden 2019 uusi hitti on Wappuradio

Kaikkien vappu

Aine- ja harrastusjärjestöt järjestävät lisäksi pienempi tapahtumia laajalla rintamalla riisipuuropäivystyksestä grillisitseihin. Vappuohjelmat starttaavat perinteisesti noin kaksi viikkoa ennen vappuaattoa ja joka päivälle löytyy ohjelmaa. Opiskelijajärjestöt ottavat yhä laajemmin kaikki huomioon ja ohjelmassa on myös pubivisailua ja rentoja urheiluolympialaisia, joihin on matalakynnys osallistua. Vappuohjelmista voi myös bongata mm. tee- ja simamaistelua. Vappuhuuman keskellä vietettiin myös opiskelijan mielenterveyspäivää, jossa kampuksilla vieraili mm. sylikoiria ja alan järjestöjä. Opiskelijoilla oli mahdollisuus pysähtyä hetkeksi rapsuttelemaan koiria ja värittää kuvia.

Perinteiset riehat huipentavat vapun

 

Vappu huipentuu perinteisin menoin vappuaattona ja vappupäivänä. Opiskelijajärjestöt tarjoavat jäsenistölleen booleja ja kampusalueille voikin nähdä opiskelijaryhmiä suorittamassa aistinvaraisia vertailututkimuksia. Boolien aikaan Forum Marinumin kohdalla on perinteinen Wapprodden-soutukilpailu.

 

Turun yliopiston ylioppilaskunta (TYY) järjestää perinteisen TYYlikkään vapun ja lakitustilaisuuden Taidemuseonmäellä vappuaattona klo 17.30. TYYn hallituksen puheenjohtaja pitää vappupuheen Yliopiston kuoron ja Sohon Torwien esityksien jälkeen. Lakit painetaan päähän klo 18, josta siirrytään lippukulkueen perässä kohti Liljan patsaan pesua ja lakitusta. Liljan patsaan lakituksessa on mukana myös Åbo Akademis Studentkåren. Vappupäivä huipentuu perinteiseen vappupiknikkiin Vartiovuorenmäellä. Mäen ohjelma alkaa klo 12.

Ruotsinkielistä vappua (Åbo Wappen) vietetään Vartiovuorenmäellä. Tapahtuman järjestää Åbo Akademis Studentkåren yhdessä Åbo Akademin opiskelijajärjestöjen kanssa. Åbo Wappenin Valborg på Vårdberget alkaa klo 18. Ohjelma pitää sisällään mm. kuoroesityksiä ÅAS:n hallituksen puheenjohtajan tervehdyksen ja lippuparaatin. Vappupäivänä suunnataan Vartiovuorelle piknikille. Turun ammattikorkeakoulun opiskelijakunta (TUO) järjestää yhdessä opiskelijajärjestöjen kanssa AMKlaisen vapun Samppalinnan puistossa klo 13. Rento ohjelma pitää sisällään piknikkeilyä, kisailua ja TUOn edustajiston puheenjohtajan vappukuulumiset klo 16. AMKlaisen vapusta siirrytään myöhemmin lakitukseen Taidemuseonmäelle ja vappupäivänä Vartiovuorelle piknikille. Teekkarikomissio (turkulaisten teekkarien yhteistyöjärjestö) lakittaa toista kertaa Paavo Nurmen patsaan vappuaattona klo 19. Virallisen osuuden toimittavat Åbo Akademin Luonnontieteiden ja tekniikan tiedekunnan dekaani sekä Teknologiakampus Turun johtaja.

Turkulaiset korkeakouluopiskelijat kannustavat siistiin vappuun

SiistiVappu on TYYn vetämä kampanja, jossa yhdistyy vappu ja siisteys. Korkeakouluopiskelijat kannustavatkin kaikkia viettämään ekologista vappua ja pitämään paikat siistinä. SiistiVapussa on mukana myös joukko aktiivisia vapaaehtoisia vappusankareita. Vappusankareita voi bongata vappupiknikiltä Vartiovuorenmäellä innostamassa piknikväkeä siisteyteen. Vappusankarit myös keräävät maahan jääneitä roskia vappupiknikillä. SiistiVappu-kampanja järjestetään nyt viidettä kertaa ja on osa vapun perinteisiä tapahtumia.

Asiasanat: