Toukokuussa on luvassa mm. Museoiden ilta -tapahtuma, klassista musiikkia, Suomen kieltä ja kulttuuria sekä kuntosalia.

18.5. Kevättä rinnassa - Museoiden ilta

Turun linna – varaslähtö Museoiden yöhön
Queer-opastukset klo 14.30 ja 16.30. Avoinna: klo 10.00–18.00

Apteekkimuseo ja Qwenselin talo –  Vipinää Herrainkulmalla Lemmenlääkkeitä ja seurapiirielämää esittelevät pienoisnäyttelyt klo 18 – 22. Työnäytöksenä valmistetaan keväinen rohto offisiinissa klo 18–19.45ja Viuhkakoulua Qwenselin salissa klo 20.15–22. Cafe Qwensel palvelee klo 22 asti. Avoinna: klo 10.00–22.00.

Luostarinmäen museokortteli – luonnon helmassa Asvaltti- ja betonikaupungin keskellä luonto kukoistaa Luostarinmäellä. Johdatusta villiyrttien käyttöön ja keväinen piknik museoalueen pihoilla ryyditettynä luontoaiheisella tietovisalla. Tapahtumaan on säävaraus. Aukioloajat: klo 10.00–22.00.

Kuralan Kylämäki – K-18 Vanhoina hyvinä aikoina sinkku pääsi pöytään ja seksiä tarjottiin kainostele-
matta. Vaan millaiset asiat olivat salattuja 1950-luvun maalaiskylässä? Museo auki klo 10.00–22.00. Vapaa pääsy.

Turun Filharmoninen orkesteri jalkautuu telakalle!

Turun filharmonisen orkesterin uusi festivaali on Ruissalon tapahtumatelakalla 22.–25.5.2019.  

Keskiviikkona 22.5.
Festivaali alkaa klo 17 musiikkiristeilyllä jokilautta Auralla. Jo-kilautalla kuullaan jousikvintettiä, joka esittää kevyttä klassista musiikkia. Tapahtumatelakan Lindblom-salissa kuullaan klo 18 suomalaisen musiikin konsertti ja Westin-salissa klo 20 Stravinskyn Sotilaan tarina, jota ennen on mahdollista myös nauttia illallinen klo 19. Molemmat konsertit johtaa Erkki Lasonpalo.

Torstaina 23.5.
Lindblom-salissa kuullaan klo 18.30 bandeonisti Henrik Sandåsin tähdittämä tangokonsertti, jonka jälkeen klo 20.45 Westin-salissa kuullaan jousikvartetin tulkitsemana kappa-leita Bachista Beatlesiin ja Abbasta Lordiin.

Perjantaina 24.5.
Ilta alkaa jokilautta Auralla klo 17 toisella kevyen klassisen musiikin konsertilla. Ilta jatkuu Westin-salissa kahdella konsertilla. Klo 20 klassinen musiikki kohtaa elektronisen musiikin, ja konsertissa kuullaan Steve Reichin ja Pertti Jalava tuotantoa sekä Jori Hulkkosen kantaesitys yhteistyössä TFO:n jousikvartetin kanssa. Klo 21 turkulainen kesäklassikko, DJ Jori Hulkkosen luot-saama Ydintalvipuutarha, valtaa Westin-salin. Lauantai 25.5. on pyhitetty hyvinvoinnille ja koko perheen yhteiselle ajalle. Aamupäivä alkaa klo 10 Pure Moven joogaohjaajien vetämällä lempeän herättelevällä aamujoogalla klassisen musiikin
säestyksellä. Joogan jälkeen vuorossa on kaksi brunssikonserttia klo 11 ja 13 Westin-salissa. Festivaali päättyy koko perheen puis-tokonserttiin klo 15, jossa kuullaan musiikkisatu Pekka ja Susi.

Suomen kieltä ja kulttuureja pääkirjastossa

Kielikahvilat 
Kielikahvilassa harjoitellaan suomen kieltä mukavassa tunnelmassa. Kielen alkeet on hyvä osata. Osal-
listuminen on maksutonta. Pääkirjaston kielikahvilan vetäjinä toimivat SPR:n va-paaehtoiset.

Pääkirjastossa 7.1. - 7.5.2019 maanantaina kello 17.30 - 19.00, kahvilan yläkerta (Linnankatu 2).

Suomen sanat tutuksi -kurssit
Suomen sanat tutuksi -kurssilla opitaan uusia sanoja ja harjoitel-laan suomen kielen puhumista ja kirjoittamista. Lisäksi tutustutaan suomalaiseen kulttuuriin ja kirjastoon. Suomen sanat verkossa -kurssilla opetellaan suomea ja digitaitoja. Aiheena on Suomen luonto ja luonnonsuojelu. Kurssit ohjaa Turun Naiskeskus-yhdistys ja ne ovat osallistujille ilmaisia. Ilmoittautuminen: tututsanat@gmail.com.

Suomen sanat tutuksi – kurssi 7.1. – 29.5.2019
Pääkirjaston kokoustila (kahvilan yläkerta)
maanantaisin kello 11 – 14
tiistaisin kello 11 – 13.30  
keskiviikkoisin kello 12.30 – 14.00

Suomen sanat verkossa – kurssi
5.2. - 28.5.2019
Pääkirjaston kokoustila (kahvilan yläkerta) tiistaisin kello 13.30 - 15.30

Muutto on ikuista - Suomeen, Suomessa, Suomesta – luentosarja
tiistaisin klo 18- 19.30, Pääkirjaston Studio, Linnankatu 2.  
Luentosarja tarjoaa joukon kertomuksia, joissa muuton kokeneet, nyt Suomessa asuvat ja hyvin monista syistä muuttaneet henkilöt tarkastelevat kokemuksiaan eri näkökulmista.

28.5. Ammatiksi myötätunto. Lähihoitajasta lääkäriksi Suomessa. Työ syöpäsairaiden lasten ja -vanhempien parissa.– FT, vaativan erityistason psykoterapeutti Florence Schmitt, lastenpsykiatrian
klinikka, TYKS.

31.5. Suvi Suloinen - Kevätjuhla kaikille klo 13.00–15.00
Kesä alkaa pääkirjaston pihalla perinteisellä kevätjuhlalla. Ohjelmassa on mm. laulua ja soittoa, lopetamme tietysti yhdessä laulettavaan Suvivirteen.

Kuntosalilla toukokuussa

Ohjatut kuntosalivuorot Varissuon jäähallin kuntosalilla Suurpäänkatu 2 (kulku Hesburgerin takaa) jatkuvat 13.6. asti.  

Torstaisin: 
• klo 14.00- 15.30 Miesten ohjattu kuntosalivuoro.  
Paikalla miesohjaaja
• klo 15.30- 17.00 Naisten ohjattu kuntosalivuoro.  
Paikalla naisohjaaja.  

Ihmisiä tässä ollaan –  Människor är vi alla —  It’s all about people  -keskustelufestivaali

Turussa  6.- 11.5.2019

Kaupunginosaviikkojen avajaiset 9.5. klo 11–16, pääkirjaston kirjas-topiha (Linnankatu 2). Avajaisjuhlan ohjelmassa on puheita, köydenvetoa, karaokea, tanssia, musiikkia, sirkusta sekä muuta hauskaa ohjelmaa. Tarjolla myös lettuja, teetä ja mehua.  

Democrazy & Me 9.5. klo 13.00–16.00.
Nuorisoviikon Pop Up- tapahtuma Eurooppa-päivänä pääkirjaston kirjastopihalla. Pop Up- työpajassa jokainen voi kuvittaa tai kirjoittaa oman demokratia T-paidan teemalla: Miten vaikutan tai haluaisin vaikuttaa.

Pimeä historia - Matkailuvaltti vai häpeätahra?, 10.5 klo 18.00- 19.30, Pääkirjaston Studio.
Paneelikeskustelu ratkaisemattomista surmista, katoamisista ja kummitustarinoista, ja niiden roolista osana kansallista muistia. Keskustelijat: Esa Silander, Toimittaja, Ei vanhene koskaan ja Kadonneet -ohjelmien luoja Jonas Forth, Yrittäjä ja pimeän historian harrastaja Tuomas Hovi, Filosofian tohtori ja folkloristiikan aine-opettaja Turun yliopisto. Juontajana pimeästä historiasta bloggaava Teemu Saarenpää.

Koko festivaaliohjelman löydät: www.turku.fi/ihmisia-tassa-ollaan

Asukastoimintaa ja kohtaamisia Halisten Huudilla klo 18

8.5. Leikkipuistojumppa
Halisten koulun viereinen leikkipaikka
Leikkipuistojumppa sopii leikkipuistoikäisten lasten vanhemmille tai kenelle tahansa ulkojumpasta kiinnostuneelle. Tunnille voi tulla lasten kanssa tai ilman. Jumpassa hyödynnetään leikkipuiston välineitä ja vastuskuminauhaa toiminnallisiin liikkeisiin. Pienten lasten vanhemmille jumppa on kiva tilaisuus myös tavata muita vanhempia.

15.5. Sauvakävely Virnamäessä
Halistenkosken parkkipaikka
Tule nauttimaan luonnonkauniista, idyllisistä maalaismaisemista Virnamäkeen. Käydään läpi sauvakävelyn tekniikka. Tarvittaessa saat sauvat paikan päältä.

22.5. Ulkokuntosalilaitteet tutuksi
Halisten koulun piha
Tutustutaan ulkokuntosalilaitteiden käyttöön. Tehdään hien nostattava kiertoharjoittelu, hyödyntäen laitteita, kuntopiirin omaisesti. Vaatetuksena liikunnalliset varusteet. Ota vesipullo mukaan.
 
29.5. Halisten Muistopelin julkistaminen ja pihapelejä
Halisten koulun piha
Tule tutustumaan Halisten omaan muistopeliin ja pelailemaan erilaisia pihapelejä yksin tai kaverin kanssa. Helppoja pelejä voi kesäpäivinä pelailla vaikka naapureiden kanssa omalla piha-alueella.

Muut tapahtumat:

Suomen kielen ja kulttuurin intensiivikurssin jatkokurssi
Kurssi kestää 40 tuntia, join laajennetaan sanastoa, ymmärtämistä ja keskustelua reipasta tahtia. Kursista saa todistuksen. Opettajina Kaarina Valtanen HuK ja Lea Kuusilehto-Awale FM.  

Aika: 27. – 29.5. maanantai – keskiviikko ja 3.6. -13.6. maanantai -torstai klo 12.30–16
Huom. 29.5., 5.6. ja 11.6. klo 12–16  
Paikka: Auralan kansalaisopisto,
osoite Louhenpolku 2/Satakunnantie 10.  
Ilmoittautuminen: Kirjoita sähköpostia osoitteeseen pisarary@gmail.com (kirjoita viestiin: Ilmoittaudun suomen intensiivikurssille ja oma nimesi).
Lisätiedot: pisarary@gmail.com

 

Ystävällisin terveisin,

Miia Ylijoki
Kulttuurikoordinaattori
Turun kaupunki /Vapaa-aikatoimiala
Maahanmuuttaja- ja monikulttuurisuuspalvelut
Puh. 040 642 8465
miia.ylijoki@turku.fi