Terveyskeskuslääkärin työssä kohdataan koko elämän kirjo. Luonteelleni tämä työ kaikessa monipuolisuudessaan sopii, kertoo Runosmäki-Mullin vastaava lääkäri, yleislääketieteen erikoislääkäri Heli Leino.

Runosmäki-Mullin terveysasema

Turun yhden suurimman asuinalueen sydämessä Signalistinkadulla sijaitseva terveysasema pitää sisällään lääkärin- ja hoitajien vastaanottojen ohella neuvolan sekä hammashoitolan. Myös laboratoriopalvelut ovat käytettävissä. Tiloissa toimii myös alueen kotihoito. Runosmäen erikoisuutena on opetusterveysasematoiminta, jossa lääketieteen opiskelijat saavat ensikosketuksen potilastyöhön erikoislääkärin ohjauksessa. Saman katon alta löytyvät monet palvelut mahdollistavat asiakkaiden kohtaamisen koko ikäkaaren matkalta.

Mullin lähipalvelupiste Mullintiellä kuuluu Runosmäen terveyasemaan.

- Omat potilaat oppii tuntemaan. Vaikka työ on välillä raskasta, on se myös antoisaa, Heli Leino toteaa.

Espanjan kielen podcastit pyörivät Helin kuulokkeissa, kun hän pyöräilee töihin. Muutama vuosi sitten aktiivisena alkanut espanjan kielen harrastus vauhdittaa työmatkoja ja syventää kielen osaamista. Kielen opiskelusta on ollut jo työssäkin hyötyä. Esimerkiksi muutama potilas on jo hoidettu espanjan kielellä. Helin vapaa-aika vierähtää myös seurakunnan toiminnassa. Hän simultaanitulkkaa seurakunnan tilaisuuksien sisältöjä maahanmuuttajille.

Turun kaupungin hyvinvointitoimialan organisaatio on laaja, mutta kuitenkin sopivan pieni. Esimerkiksi kaupunginsairaalan henkilökunta tunnetaan eli konsultointi onnistuu joustavasti tuttujen kollegojen kanssa.

- Omaan työn sisältöön pystyy myös vaikuttamaan, Heli kertoo työn positiivisista puolista.

Tunnelmia kotipihalta

Leanaus, uusi inr-prosessi, Omaolo, jonoton-malli, videovälitteiset etävastaanotot…

Runosmäki-Mullin terveysasemalla suhtaudutaan kaikkeen kehittämiseen positiivisesti.  

Henkilökunta on pilotoinut esimerkiksi jonoton-mallia, jossa jonot pyritään poistamaan potilaan hoitoa koordinoivan yhteyshenkilön, moniammatillisen tiimin antaman oikea-aikaisen hoidon avulla.

- Hoitoa koordinoiva yhteyshenkilö käynnistää hoidon suunnittelun heti ensikontaktissa eri ammattilaisten kanssa. Potilas pääsee oikeaan aikaan juuri hänen asiassaan oikealle ammattilaiselle, joka pystyy antamaan hänelle parhaimman hoidon. Kokemukset ovat olleet hyviä ja suosittelimme mallin käyttöönottoa muillakin asemilla, Heli kuvaa.

Mallin käyttöönotto onkin alkanut kaikilla terveysasemilla kesän ja syksyn aikana.

Lisäksi Runosmäen lääkärit aloittivat viime huhtikuussa koronatilanteenkin vauhdittamana videovälitteiset etävastaanotot. Hiljalleen etävastaanotot laajenevat asteittain muillekin terveysasemille.

- Kokemuksemme olivat niin positiivisia, että valikoiduilla potilailla etävastaanottoja varmasti jatketaan koronakauden jälkeenkin, Heli Leino arvelee.

Liiallista rutinoitumista ei tapahdu ja työn kehittäminen palvelee niin meitä työntekijöitä kuin potilaita.

Runosmäki-Mullin henkilökunta oli aiemmin mukana myös pilotoimassa Omaolo-palvelun käyttöönottoa ennen kuin palvelu tuli käyttöön kaikilla asemilla.

- Liiallista rutinoitumista ei tapahdu ja työn kehittäminen palvelee niin meitä työntekijöitä kuin potilaita.

Heli Leino työhuoneessaan Runosmäen terveysasemalla

Runosmäen asukkaiden oma asema

Sanommekin täällä, että tykkäämme potilaistamme ja toisistamme.

Terveysaseman yhteydessä toimii myös Turun ainoa opetusterveysasema, jossa lääketieteen kandit tuovat oman erityisen lisänsä työyhteisöön.

Runosmäki on yksi Turun suurimmista asuinalueista ja sen asukkaat ovat ottaneet terveysasemansa omakseen – yhteistyötä tehdään erilaisten tapahtumien yhteydessä ja alueen lehti ”Ruutiset” kirjoittaa terveysaseman vaiheista ja Heli kirjoittaa terveysaseman kuulumisista lehteen. Asiakaspalautteet todistavat samaa – alueen asukkaat ovat tyytyväisiä terveysasemaansa.

- Sanommekin täällä, että tykkäämme potilaistamme ja toisistamme.

   

Heli Leino pyöräilee työmatkat Runosmäen terveysasemalle