Kööpenhamina on oivallinen pyöräilykaupunki, jonka tekemistä ratkaisuista kelpaa ottaa mallia. Liikkumisen ja kaupunkirakentamisen asiantuntijaryhmä kävi pyöräilemässä ja hakemassa oppia, jota voidaan soveltaa Turussakin.

Turun kaupunkiympäristötoimialan liikkumisen ja kaupunkirakentamisen viisihenkinen asiantuntijaryhmä on hakenut Kööpenhaminasta konkreettisin keinoin oppia pyöräilyolosuhteiden kehittämiseksi. Asiantuntijat pyöräilivät kahden päivän aikana reilut 50 kilometriä Kööpenhaminan alueella ja osallistuivat etappien välillä järjestettyihin luentoihin.

Luentojen aiheet koskivat pyöräilyinfran suunnittelua, pyöräilyn historiaa ja tulevaisuutta sekä pyöräilykasvatusta Tanskassa.

Kööpenhamina on yleisesti tunnustettu edelläkävijä pyöräilyolosuhteiden kehittämisessä. Kaupunkialueella on saatu nostettua kestävien kulkumuotojen osuutta niin, että se on jo nyt enemmän kuin mikä Turussa on asetettu tavoitteeksi vuonna 2030.

Kaupungin asiantuntijaryhmän mukaan Kööpenhaminassa toteutettuja ratkaisuja on mahdollisuus soveltaa myös Turussa, vaikka kaupunki onkin asukasmäärältään Turkua kymmenen kertaa suurempi metropoli.

- Opintomatka avarsi näkemyksiä siitä, kuinka haastavaa on nostaa kestävien kulkumuotojen osuus asetettuun tavoitteeseen. Samalla tuli kuitenkin esille myös valtaisa määrä keinoja, joilla voidaan lisätä pyörän käyttöä ja tehdä siitä entistäkin sujuvampaa ja turvallisempaa Turussa, sanoo pyöräilyseminaariin osallistunut liikennesuunnitteluinsinööri Eero Paavola. 

Planning and Promotion of Cycling in Denmark –tapahtuma järjestettiin 29.-30.4.