Opiskelijoiden kesä alkaa useimmilla vapusta tai viimeistään Akateemisesta Aurajokilaivuri -tutkinnosta eli AATUsta. Turku tarjoaa tekemistä kesää viettäville opiskelijoille, olit sitten tekemässä kesäopintoja, -töitä tai ihan vain lomalla.

Opiskelijajärjestöt nauttivat kesästä latautuen syksyyn

Opiskelijajärjestöjen toiminta rauhoittuu kesäksi aktiivisen akateemisen vuoden jälkeen. Toukokuussa ja kesäkuussa on vielä yksittäisiä tapahtumia AATUn jälkeen, mutta monia kutsuu kesäloma. Opiskelijajärjestöt aktivoituvat lomilta erityisesti elokuussa, kun varasstartit käynnistyvät ja esimerkiksi Turun lääketieteellisessä alkaa opinnot jo elokuun alkupuolella. Orientaatioviikot ja Study in Turku -messut käynnistävät ryminällä uuden lukuvuoden elokuussa.

Kesällä rentojen tapahtumien perässä voi suunnata kohti Boost Turkua. Kesän yli jatkuva Startup Journey pitää sisällään pieniä tapahtumia, kuten osallistuvien startuppien järjestämiä grillailuja ja illanviettoja. Boost Turku tiedottaa aktiivisesti facebook- ja Instagram-kanavillaan tapahtumista.

Turussa on tapahtumien kesä

Turun tapahtumakausi starttaa toden teolla toukokuussa. Perinteiset Jokisataman avajaiset ja uusi tulokas TFO Telakalla sisältävät monia tapahtumia musiikista pelastusnäytöksiin, joista suurin osa on ilmaisia. Kesäkuussa Turun taivaalla jytisee, kun Turku Airshow ottaa Turun lentoaseman haltuun. Juhlavuoden kunniaksi esillä ja esiintymässä on useita harvinaisuuksia. Urheilujuhlan tuntua voi käydä aistimassa Paavo Nurmi Gamesissa (kesäkuussa) ja Paavo Nurmi maratonilla (elokuussa). Maratonin reitti kulkee kauniissa jokirannassa ja Ruissalossa, mikä takaa katsojillekin hyvän viihtyvyyden.

Juhannuksena Turku hiljenee, mutta kaupunkijuhannusta viettävä voi bongata useammat juhannustanssit mm. jokilaivoilta ja Uittamon paviljongilta. Monen turkulaisen odottama ja kesäloman aloittaja on Turun Keskiaikaiset markkinat. Ulkoilmamarkkinat vie Turun Vanhan Suurtorin keskiajan sykkeeseen. Markkinoilla on pieniä esityksiä koko ajan ja esiintyjät pysyvät rooleissaan esityksien välillä. Monet käsityöläiset esittelevät taitojaan näytösmäisesti myynnin ohella. Markkinoiden sisäänpääsy on ilmainen.

Kesän musiikkifestivaalit ovat usealle loman kohokohta. Isoin, Ruisrock näkyy Turussa festariviikonloppuna ja keskustan kauppojen hyllyjen tyhjyytenä. Liput kannattaa hommata festareille ajoissa: Ruisrock, Ilmiö, Kesärauha ja monet muut myyvät yleensä loppuun hyvissä ajoin.

Keskiaikaiset markkinat, kuvaaja: Sami Maanpää

Turku on retkeilijän kaupunki

Tapahtumista löytyy tekemistä monelle, luonnonrauhaa kaipaavalle Turku on erinomainen. Lyhyet päiväretket onnistuvat helposti pyörällä Ruissaloon, Nautelan koskelle ja Kuusiston linnan raunioille. Föli kuljettaa normaalin bussilipun hinnalla Kuhankuonolle. Kurjenrahkan ja Kuhankuonon kansanpuistossa voi vaeltaa lyhyistä reiteistä useamman päivän reitteihin. Maasto on vaihtelevaa poluista pitkospuihin kulkien vuorotellen metsän, suon ja järven laidalla. Kuhankuonolta löytyy myös lyhyt saavutettava reitti, joka on helppo kulkuinen.

Aurajokirannasta vesibussit kuljettavat Ruissalon ohella lähisaaristoon esimerkiksi Seiliin ja Utölle. Ruissaloon pääsee Föli-kortilla, mutta muut kohteet vaativat erillisen liput. Ruissalon vesibussit kulkevat pitkin päivään, mutta kauemmaksi kulkevat harvemmin ja matkaa kannattaa suunnitella ennalta.

Kahvilakulttuuria ja opiskelijabudjetilla terassiruokaa

Ehkä kesän parhaimpia asioita on jokilaivojen ohella kahvilat ja niiden terassit. Kesäaikaan jokiranta houkuttaa monia viettämään aikaa ja rentotumaan. Turun kaupunginkirjastosta voi helposti lainata kirjan ja suunnata viereen jokirantaan joko nurmikolle tai kahvilan terassille nauttimaan kesästä.

Monet keskustan ravintoloista tarjoilee kesäisin lounasta terassilta ja kesälounas on kokemisen arvoinen. Kesäkuussa kannattaa suunnaksi ottaa Neitsytperunafestivaalit, sillä alueen ravintolat tarjoilevat perunateemaisia pienannoksia. Tapahtuma on Panimoravintola Koulun pihalla ja sisäänpääsy on ilmainen ja ruokailijoita säestää Sohon Torwet kaksi kertaa päivässä. Pienempään budjettiin kannattaa ottaa suunnaksi Assarin ullakon terassi. Assarin ullakko on auki läpi kesän kesäaukioloajoin tarjoillen opiskelijahintaista lounasta. Unicalla ja Kårkaféernalla on myös muita ravintoloita auki koko kesän.