”Viihtyisä ja vehreä Pikku-Venetsia. Saaristoliikenteen keskus. Avointa tilaa, ei rikkaiden asuntoalue. Vanhasta radasta Turun baana.” Kuulostaako houkuttelevalta? Muun muassa tällaisia toiveita esitettiin Turku Future Forum -työpajassa, jossa ideoitiin Linnanniemen alueen kehittämistä osana merelle kurottavaa Turun keskustaa.

Miltä merellinen Turku tuntuu?

Suuntaa uudenlaisen merellisen kaupunginosan kehittämiselle saatiin myös vuonna 2018 tehdystä kyselystä, jossa selvitettiin asukkaiden ja matkailijoiden mielikuvia Turusta merellisenä kaupunkina.

Turun yliopistossa tehdyn Miltä merellinen Turku tuntuu? -tutkimuksen perusteella moni kaipaa kaupunkiympäristöltä näkymiä merelle, liikkumiseen sopivaa luontoa meren äärellä sekä nykyistä saavutettavampaa saaristomatkailua. Lisäksi Aurajoelle toivottiin esimerkiksi meriuimalaa, jollainen onkin jo suunnitteilla joen itärannalle.

Tutustu raporttiin

Turun linnan ympäristön ja Aurajokisuun länsirannan kattava Linnanniemen alue on yksi keskustan kehittämisen keskeisimmistä hankkeista. Linnanniemestä halutaan viihtyisä ja elävä kohtaamispaikka, joka on helposti saavutettava ja kuljettava sekä vetovoimainen niin kaupunkilaisille kuin matkailijoille.

Yhteisterminaali uudistaa satamaa

Laivaliikenteelle kaavailtu uusi yhteisterminaali vapauttaa sataman ja Turun linnan alueelta tilaa uudenlaiselle käytölle. Turun kaupungin, Turun Sataman, Viking Linen ja Tallink Siljan yhteisterminaalihanketta koskevan aiesopimuksen mukaisesti uusi terminaali valmistuisi laivayhtiöiden käyttöön vuonna 2025. Mikäli investointipäätökset vahvistetaan, rakentamista edeltävät vielä asemakaavanmuutokset ja katusuunnitelmat sekä uusien liikenneyhteyksien rakentaminen satama-alueelle.

Ensimmäiset askeleet kohti muutosta otetaan jo tänä vuonna. Toukokuussa aloitettiin Tallink Siljan rahtikentän muutostyöt ja uuden pysäköintitalon suunnittelu on käynnissä. Lisäksi Linnanniemen alueesta on tarkoitus käynnistää loppuvuodesta arkkitehtikilpailu, jolla haetaan ideoita alueen kehittämiseen.

Merikeskusta suunnitellaan jo

Muodostuakseen suosituksi alueeksi Linnanniemikin tarvitsee vetonaulansa, houkuttelevia tiloja ja kiinnostavia sisältöjä, jotka vetävät ihmisiä puoleensa. Turun linna on alueen itseoikeutettu maamerkki. Sen lisäksi yhdeksi uudeksi matkailukohteeksi suunnitellaan Turun merikeskusta.

Tietoa ja elämyksiä tarjoavan merikeskuksen rakentumisen käynnistää Turun ja Tukholman yhteinen Archipelago Access -hanke. Hanke on saanut rahoituksen Central Baltic Interreg -ohjelmasta vuosille 2019–2021. Sen aikana valmistellaan toimintamalli ja ensimmäiset vuorovaikutteiset sisällöt Turun ja Tukholman merikeskuksiin sekä toteutetaan kaupunkien väliselle saaristoalueelle digitaalinen karttapohjainen palvelu matkailijoille.

Turun merikeskuksesta luodaan vuorovaikutteinen, moniaistinen oppimis- ja elämysmaailma, jonka kohderyhmänä ovat paitsi matkailijat myös paikalliset asukkaat ja oppilaitokset.

Forum Marinumin yhteydessä on 14.6.–4.8.2019 avoinna Pop up, jossa kerätään ideoita merikeskuksen toteutukseen. Siellä jokainen voi käydä kertomassa, mitä tulevassa merikeskuksessa tulisi olla – käy sinäkin!

Teksti: Päivi Autere  Kuva: Samu Valleala
Juttu on julkaistu Turkupostissa 2/2019.