Entisen Luolavuoren vanhainkodin alueen kehittämiskumppanikilpailussa on valittu kolme ehdotusta jatkoneuvotteluiden pohjaksi. Jatkoneuvotteluihin on valittu Rakennusliike Lapti ja YH Kodit, Reale sekä TVT-Asunnot.

Kilpailualue rakennuksineen on Turun kaupungin omistuksessa. Alueella sijaitseva 1955 valmistunut laitosrakennuskokonaisuus on toiminut Luolavuoren vanhainkotina, ja tällä hetkellä tiloissa toimii vaihto-opiskelija-asuntola Retrodorm. Asuntolatoiminta loppuu vuoden 2020 loppuun mennessä.

Tavoitteena on löytää alueelle ja sen rakennuksille uusi omistaja ja suunnitelma, joka mahdollistaa uudisrakentamisen ja olemassa olevien rakennusten tai näiden osien saneerauksen ja uudiskäytön.

Määräaikaan mennessä 12 työryhmää ilmoitti kiinnostuksensa kohteen kehittämiseen. Yksi ehdotuksista ei täyttänyt suunnitteluohjeiden reunaehtoja ja lisäksi yksi tarjoajista vetäytyi kilpailusta pois, joten arvioinnissa ja vertailussa oli mukana 10 ehdotusta.

Kaupunginhallituksen kaupunkikehitysjaosto päätti 27.5., että jatkoneuvottelut käydään kolmen ryhmän kanssa, jotka ovat:

  • Ostaja / toteuttaja: Rakennusliike Lapti Oy ja YH Kodit Oy
    Suunnittelija: Lunden Architecture Company
  • Ostaja / toteuttaja: Reale Oy tai sen osoittamat tai perustamat yhtiöt
    Suunnittelija: Schauman & Nordgren Architects Oy ja MASU PLANNING Oy
  • Ostaja / toteuttaja: TVT Asunnot Oy
    Suunnittelija: MAJAKA Oy

Kilpailuehdotusten arvioinnissa painotettiin muun muassa säilytettäviksi ehdotettujen rakennusten tai niiden osien luontevaa uusiokäyttöä yhdistettynä mahdollisten uusien rakennusten rakentamiseen ja eri toimintojen yhteensovittamiseen alueella. Tavoitteena on laadukas arkkitehtuurinen yleisilme, joka sopii kaupunkikuvaan ja maastoon, ja joka ottaa huomioon ympäristön maisema- ja luontoarvot. Arvioinnissa otettiin huomioon tarjottu kokonaishinta.

Arvostelussa kiinnitettiin huomiota myös pysäköintiratkaisuihin, hulevesiratkaisun toimivuuteen, muinaisrantakivikoiden ja noppakivetyn tien ottamiseen huomioon osana suunnitelmaa, asunto- ja asumismuotojen monipuolisuuteen sekä suunnitelman toteutus- ja vaiheistuskelpoisuuteen.

- Kilpailuun mukaan ilmoittautuneiden tahojen määrää oli melko suuri, mikä kertoo kohteen herättämästä mielenkiinnosta, ja useampikin saaduista kilpailuehdotuksista todettiin arvioinnissa toimiviksi ja jatkojalostuskelpoisiksi, kertoo maankäyttöinsinööri Tuomas Lindholm kaupunkiympäristötoimialalta.

- Kilpailuehdotukset olivat monilta osin eri tyyppisiä omine vahvuuksineen ja heikkouksineen, mikä teki arvioinnista ja valinnasta haastavaa. Erityisesti maisema- ja luontoarvot oli kuitenkin onnistuttu huomiomaan kautta linjan suhteellisen hyvin, Lindholm jatkaa.

kaupunkikehitysjaoston pöytäkirja
turku.fi/virvoituksentie