Turun liikkuva toinen aste käynnistyy osana valtakunnallista Liikkuva opiskelu -toimintaohjelmaa. Hanke pyrkii lisäämään opiskelijoiden fyysistä aktiivisuutta ja liikuntaa sekä edistämään opiskelukykyä ammatillisessa ja lukiokoulutuksessa. Tavoitteena on, että jokainen opiskelija liikkuu vähintään tunnin päivässä.

Turun liikkuva toinen aste on jatkoa perusopetuksen Liikkuvalle koululle. Liikkuvan opiskelun päämääränä on kehittää fyysistä aktiivisuutta edistäviä oppimisympäristöjä, opetusmenetelmiä, olosuhteita ja opiskelukulttuuria.

Hanke pyrkii osallistamaan opiskelijoita, edistämään oppimista sekä lisäämään liikkumista ja vähentämään istumista. Erityisenä tavoitteena on lisätä vähän liikkuvien opiskelijoiden fyysistä aktiivisuutta sekä kannustaa liikunnalliseen elämäntapaan myös koulupäivän jälkeen.

Lisää liikuntaa opiskelijoiden arkeen

Vuoden 2017 kouluterveyskyselyn mukaan 16,8 % Turun lukiolaisista tuntee terveydentilansa keskinkertaiseksi tai huonoksi. Tytöillä prosenttiosuus oli selvästi poikia suurempi.

Lukiokoulutuksen palvelualuejohtaja Esko Heikkonen kertoo, että tarkoitus on luoda liikkuvammalle lukiolle toimintamalli, jossa huomioidaan myös sukupuolinäkökulma ja opiskelijoiden kulttuuritausta.

Suunnitelmissa on myös kehittää toimintamallia lukiokohtaisille liikuntatutoreille. Opiskelijat otetaan mukaan kehittämiseen ja he pääsevät kokeilemaan eri liikuntamuotoja oman lajinsa löytämiseksi.

-Koulutaloihin hankitaan erilaisia liikuntavälineitä ja opiskelijoita kannustetaan tekemään koulumatka kävellen tai pyöräillen. Liikunta tuodaan lukion arkeen toteuttamalla fyysistä aktiivisuutta lisääviä toiminnallisia opetusmenetelmiä sekä kehittämällä eri oppiaineiden yhteistyötä, Heikkonen kertoo.

Huoli tulevien ammattilaisten työkyvystä

Kouluterveyskyselyn tulokset osoittavat, että ammattiin opiskelevien terveystottumukset ovat edelleen lukiolaisten tottumuksia heikommat. Huoli ammattiin opiskelevien vähäisestä liikkumisesta ja tulevien ammattilaisten työkyvystä on suuri.

Opiskelijoiden huono kunto tulee esille erityisesti työssäoppimisjaksojen aikana, kun osa nuorista ei jaksa työpaikoilla tehdä fyysistä toimintakykyä edellyttäviä työtehtäviä koko työpäivää.

Turun liikkuva toinen aste -hankkeessa ovat mukana kaikki Turun ammatti-instituutin koulutalot, suomenkielisen lukiokoulutuksen päivälukiot ja ruotsinkielinen lukio. Näistä jokainen voi toteuttaa liikkuvaa opiskelua omalla tavallaan.

Lounais-Suomen aluehallintovirasto on myöntänyt Turun liikkuvalle toiselle asteelle 150 000 euroa kehittämisavustusta. Hankkeen kokonaisbudjetti on 300 000, josta puolet rahoittaa Turun kaupunki.

 

Lue lisää: Aluehallintoviraston tiedote Turun liikkuva toinen aste -kehittämisavustuksesta