Turun kaupungin tarkastuslautakunnan vuoden 2018 arviointikertomus on valmistunut. Raportissa käsitellään taloudellisen tilanteen lisäksi mm. hiilineutraalisuustavoitetta, oppilashuoltoa sekä Turun seudun liikennejärjestelmäsuunnittelua. Tarkastuslautakunta on arvioinut myöskaupungin sisäistä valvontaa, riskienhallintaa sekä konsernivalvontaa.

Arviointikertomuksen keskeisiä huomioita

Talousarvio ja tilinpäätös

Turun kaupunkikonsernin toiminnan ja investointien rahavirta on ollut viimeisen kymmenen vuoden ajanjaksolla vuositasolla keskimäärin noin 44 miljoonaa euroa negatiivinen. Kaupunkikonsernin tulorahoituksella saatiin vuonna 2018 maksettua vain 48 % investoinneista. Tarkastuslautakunta kehottaa kiinnittämään huomiota kaupunkikonsernin rahoitusriskien hallintaan.

Hiilineutraali Turku 2029

Hiilineutraalisuustavoite vuonna 2029 on selkeästi määritelty välitavoitteineen. Huomattavaa kuitenkin on, että hiilineutraalisuustavoitteeseen on sitouduttu ilman tietoa tavoitteen toteuttamisen taloudellisista vaikutuksista kaupunkikonsernille ja kuntalaisille. Kehitettävää on erityisesti päästölaskennan toteutuksessa, tavoitteiden jalkautumisessa tytäryhteisöjen toimintaan sekä ilmastosuunnitelman riskianalyysin kattavuudessa.

Turku on ottanut kunnianhimoisen päämäärän ja kantaa osaltaan vastuun planeettamme elinkelpoisena säilyttämisestä. 

Matti Vähä-Heikkilä

– On kuitenkin hienoa, että Turku on ottanut kunnianhimoisen päämäärän ja kantaa osaltaan vastuun planeettamme elinkelpoisena säilyttämisestä. Kuuluuko elämän mahdollistamista ylipäätään tarkastella hintalapun kautta? Tarkastuslautakunta halusi arvioinnillaan muistuttaa kaupunkikonsernin eri toimijoita tavoitteen tärkeydestä, vetoaa tarkastuslautakunnan puheenjohtaja Matti Vähä-Heikkilä.

Perusopetuksen oppilashuolto

Tarkastuslautakunta nostaa oppilashuollon ja opetushenkilöstön koulutustarpeet yhdeksi keskeisimmäksi kehityskohteeksi oppilashuollon kehittämisessä. Oppilashuollon resurssit eri koulujen välillä jakautuvat epätasaisesti, mistä johtuen eri koulujen ja oppilaiden välinen yhdenvartaisuus ei toteudu. Useassa koulussa on ongelmia oppilashuollon tilojen suhteen. Tiloja joudutaan myös jakamaan usean eri toimijan kesken, mikä tarkastuslautakunnan havaintojen mukaan hankaloittaa selkeästi oppilashuollon tehokasta toteuttamista.                

Turun seudun liikennejärjestelmäsuunnittelu

Turun kaupungin on omalta osalta syytä aiempaa selkeämmin määrittää ja tuoda esiin liikenneasioihin liittyvät ohjaus- ja johtamisvastuut. Tarkastuslautakunnan havaintojen mukaan nämä vastuut ovat olleet osin epäselviä. Tarkastuslautakunnan havaintojen mukaan näkemykset ovat ristiriitaisia siitä, miten hyvin liikennejärjestelmätyö kytkeytyy maankäytön suunnitteluun kunta- ja seututasolla. Osa haastatelluista kokee yhteensovittamisen olleen osin puutteellista.

Kaupungin sisäinen valvonta, riskienhallinta ja konsernivalvonta

Tarkastuslautakunta kiinnittää huomiota kuntalain mukaiseen talousarvion laadintaan niin, että talousarviossa varataan riittävät määrärahat tavoitteiden mukaisten kustannusten kattamiseen eikä budjetointia käytetä kuntalain vastaisesti johtamisen välineenä. Investointien suunnittelussa tarkastuslautakunta kiinnittää huomiota investointien kokonaisuuden osalta suunnittelun riittävän pitkään aikajänteeseen tulevaisuuden palvelutarpeet huomioon ottaen.

Emme halua tai voi elää sellaisen epäkohdan kanssa, että toistuvaa alibudjetointia käytettäisiin johtamisen välineenä.

– Emme halua tai voi elää sellaisen epäkohdan kanssa, että toistuvaa alibudjetointia käytettäisiin johtamisen välineenä, jolloin vuodesta toiseen talousarvion ja toteuman välillä on havaittavissa samanlaista, systemaattista vinoumaa tiettyjen budjettikokonaisuuksien osalta, toteaa Vähä-Heikkilä.

Raportti hyväksyttiin tarkastuslautakunnassa 23.5.2019. Raportti käsitellään kaupunginvaltuustossa 17.6.2019.

Arviointikertomus 2018 on luettavissa kokonaisuudessaan osoitteessa: www.turku.fi/tarkastuslautakunnanjulkaisut