Eurooppalaiset korkeakoulut -aloitteen ensimmäiset 17 korkeakouluverkostoa julkaistiin 26.6. Syksyllä alkavien hankkeiden on tarkoitus edistää eurooppalaisen korkeakoulutuksen laatua ja houkuttelevuutta sekä edesauttaa korkeakouluinstituutioiden, opiskelijoiden ja henkilökunnan välistä yhteistyötä. Aloitteen toinen hakukierros aukeaa lokakuussa 2019.

Eurooppalaisten korkeakoulujen perustaminen on yksi EU:n lippalaiva-aloitteista Euroopan koulutusalueen perustamiseksi. Monikansalliset korkeakoulut ovat osa Euroopan tulevaisuutta, ja niiden odotetaan entistään parantavan eurooppalaisen korkeakoulutuksen laatua ja kilpailukykyä. Aloite on parin viime vuoden aikana saanut pontta alleen, kun Ranskan presidentti Emmanuel Macron on ajanut 20 eurooppalaisen korkeakouluverkoston luomista vuoteen 2024 mennessä. Eurooppa-neuvosto hyväksyi Macronin ehdotuksen joulukuussa 2017.

Koulutuksesta, kulttuurista, nuorisosta ja urheilusta vastaava komissaari Tibor Navracsics julkisti ensimmäisen ”Eurooppalaiset korkeakoulut-pilottiverkostot” -haun tulokset 26.6. Kaikkiaan 54 hakemuksesta mukaan valittiin 17 eurooppalaista korkeakouluverkostoa, joille myönnettiin yhteensä 85 miljoonaa euroa kolmivuotisiin korkeakouluverkostohankkeisiin Erasmus+ -ohjelmasta. Pilottiverkostojen määrää kasvatettiin alun perin suunnitellusta12:sta 17:ään, ja samalla budjetti kasvoi 25 miljoonalla eurolla. Mukana on 114 korkeakouluinstituutiota 24 EU-jäsenvaltiosta. Hankkeet alkavat vuoden 2019 syys-marraskuussa.

 “European Campus of City-Universities, EC2U” -konsortio, jossa Turun yliopisto on mukana, jäi haussa hyvin niukasti pisterajan alapuolelle. Konsortiossa ovat Turun yliopiston lisäksi mukana Coimbran (Portugali), Iasi Alexandru Ioan Cuzan (Romania), Pavian (Italia), Poitiersin (Ranska) sekä Salamancan (Espanja) yliopistot. Kaikki konsortiossa mukana olevat yliopistot ovat perinteikkäitä koulutus- ja tutkimusyliopistoja, ja niiden vahvuutena on tiivis ja toimiva yhteistyö kotikaupungin kanssa.

Aloitteen toinen hakukierros on jo valmisteilla ja aukeaa lokakuussa 2019. Vuosien 2019 ja 2020 pilottihankkeiden kokemusten perusteella valmistellaan ehdotus eurooppalaisten korkeakoulujen tukemisesta uudella Erasmus-ohjelmakaudella 2021-2027.

Asiasanat: