Kauppatorin arkeologisilta kaivauksilta on tehty tuhansia mielenkiintoisia esinelöytöjä satojen vuosien takaa. Viimeisimpiä hieman harvinaisempia esinelöytöjä ovat messinkinen kynttilänjalka ja ranskalainen kolikko.

Tervetuloa infokonttiin

Infokontissa on nähtävillä kuvia ja esineitä arkeologisilta kaivauksilta. Kontista saat lisäksi ajantasaista tietoa ja apua Kauppatorin uudistumiseen liittyvissä asioissa. 

Infokontti on avoinna ti-pe klo 9-15 elokuun loppuun, heinäkuussa myös lauantaisin. Paikalla päivystää Muuritutkimuksen tutkija.

Toukokuussa 2018 Kauppatorin uudistus käynnistyi arkeologisilla kaivauksilla ja torirakennusten purkamisella. Kauppatori on kätkenyt alleen paljon historiallisia esineitä. Kaivauksilta löytyneiden esineiden avulla tutkijat ovat pystyneet tekemään havaintoja siitä, minkälaista elämä Turussa oli jo kauan aikaa sitten.

Noin 1600-luvulta peräisin oleva kynttilänjalka

Viimeisin hieman harvinaisempi arkeologisten kaivausten löytö on 1600-luvun maakerroksesta löytynyt messinkinen kynttilänjalka. Kynttilänjalka on messinkiä, joka sisältää pääasiassa kuparia ja sinkkiä.

Messinkiesineisiin ei ole vaadittu mestari- ja vuosileimoja samalla tavalla kuin hopea- ja tinaesineisiin. Sen vuoksi esineiden aikakauden ajoittaminen saattaa olla hankalaa. Muotoja kopioitiin esimerkiksi hopeaesineistä ja samat mallit saattoivat olla käytössä pitkiäkin ajanjaksoja. Turun Museokeskuksen tutkijan Lauri Viinikkalan mukaan Kauppatorilta löytynyt kynttilänjalka edustaa 1600-luvun yleistä mallia. Kyseistä mallia on valmistettu  myöhemminkin, mutta tämä esine ajoittunee 1600-luvulle.

Vastaavat metalliseoksista valmistetut kynttilänjalat kuuluvat hieman harvinaisempaan kaivausten löytöesineryhmään. Edullisemmat, punasavesta valmistetut keraamiset kynttilänjalat ovat sen sijaan tavallisempia kaupunkikaivausten löytöaineistossa. Varakkaammissa kotitalouksissa on ollut rahaa sijoittaa myös hieman ylellisempiin esineisiin, kuten messinkisiin kynttilänjalkoihin.

Messinkinen kynttilänjalka löytyi Kauppatorin kaivauksilta.

Ranskan kuninkaan kuvalla varustettu kolikko

Ensimmäinen ranskalainen kolikko löytyi Kauppatorin kaivauksilta kesäkuun lopulla. Kolikossa on entisen Ranskan kuninkaan Ludvig XVI:n kuva. Kolikko löydettiin Kauppiaskadun kaivauksilta, entisen Hesburgerin tienoilta. Tontilla oli ruokatavarakauppias Johan Wallmanin 1768 rakennuttama kivitalo. Talon myöhempiä asukkaita ovat olleet muun muassa ruokatavarakauppiaat Jacob ja Matts Petrell, Turun Akatemian musiikkitirehtööri ja sellisti Carl Wilhelm Salgé sekä ruokatavarakauppias Gustaf Nystedt.

Kolikossa lukee ”Louis XVI, Roi de France”.

Kolikossa on entisen Ranskan kuninkaan Ludvig XVI:n kuva.