Elokuun alun myötä sivistystoimialan lukujärjestykseen merkitään lukuisia uusia asioita. Upouusi Tallimäenkentän päiväkoti on otettu käyttöön, ja A1-kielen opiskelu alkaa Turussa kaikilla ekaluokkalaisilla.

Ajankohtaisia rakennus- ja korjaushankkeita

  • Ammatillisen koulutuksen ns. Taito-kampuksen hankesuunnittelu on käynnistymässä
  • Runosmäen monitoimitalohanke etenee päätöksentekoon syksyllä 2019
  • Puolalan koulun peruskorjaus, valmistuu keväällä 2020
  • Viinamäenkadun päiväkodin uudisrakennus valmistuu keväällä 2020

Kesän aikana on kunnostettu monia koulu- ja päiväkotirakennuksia, ja aivan uutena kohteena on valmistunut Kakolan länsipäähän historiallisen kolerahautausmaan alueelle rakennettu Tallimäenkentän päiväkoti. Alueella on sijainnut myös Turun linnan hevostallit, jonka mukaan päiväkoti on saanut nimensä. Hevosteema näkyy päiväkodin sisustuksessa ja esimerkiksi ryhmien nimissä.

– Tallimäenkenttä korvaa Portsan Sofiankadun päiväkodin, jonka purkaminen ajoittuu tähän syksyyn. Sen jälkeen aloitetaan uuden päiväkodin rakentaminen samalle tontille. Uudet päiväkodit varsinkin keskustan ruutukaava-alueelle tulevat todella tarpeeseen, toimialajohtaja Timo Jalonen kertoo.

Turku suunnitteleekin seuraavien neljän vuoden aikana mittavia päiväkotihankkeita joko uudisrakentamalla tai vuokraamalla uusia tiloja. Suunnitteilla on myös uusia monitoimitaloja, joista Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymän kanssa yhteistyössä toteutettavaksi suunniteltu Runosmäen monitoimitalohanke on etenemässä päätöksentekoon alkusyksystä.

– Keskeisenä tavoitteena on palveluverkon kokonaisvaltainen arviointi, jonka osana pyritään tasapainottamaan palveluiden kysyntä ja tarjonta sekä takaamaan varhaiskasvatuksen turvallinen ja terveellinen toimintaympäristö, varhaiskasvatuksen palvelualuejohtaja Vesa Kulmala kertoo.

Tavoitteena muunneltavat oppimisympäristöt

Rakennusprojektien ohella Turku kehittää uudentyyppisiin oppimisympäristöihin soveltuvaa pedagogiikkaa valtakunnan kärkijoukoissa. Uusia ratkaisuja ja uutta ajattelua tuodaan uusien rakennusten ohella myös jo olemassa oleviin päiväkoteihin.

Kehittämishankkeiden päättyessä Turussa on monistettava malli vanhojen rakennusten pedagogiseen päivittämiseen, uusien suunnitteluun ja yritysten kanssa tehtävään yhteiskehittämiseen.

 Laatukyselyn mukaan oppilaat ovat koulumyönteisiä

– Rakennusten lisäksi tarvitaan ensiluokkaista pedagogisesti perusteltua sisältöä ja toteutussuunnitelmia. Harvalla päiväkodilla on uudet tilat, mutta varhaiskasvatussuunnitelman tavoitteet ovat kaikille samat, toteaa projektikoordinaattori ja varhaiskasvatuksen opettaja Riikka Vuorinen.

Alkuvuodesta toteutetun perusopetuksen laatukyselyn mukaan oppilaat ovat pääosin koulumyönteisiä ja kokevat koulun turvalliseksi. Hyvinvointia edistetäänkin päiväkodeissa ja kouluissa monin eri tavoin, joista yksi merkittävä tekijä on moniammatillisuuden hyödyntäminen ja tuen tuominen kouluun.

– Haastavia lapsia ei lähetetä pois koulusta saamaan apua, vaan apu ja tuki tuodaan kouluun. Koulut eivät ole suljettuja yhteisöjä vaan monitoimitaloja, kehittämispäällikkö Anu Parantainen muistuttaa.

Hankkeilla hyvinvointia koulupäiviin

Turun kaupungin sivistystoimialalla ja sen palvelualueilla toteutetaan jatkuvasti valtava määrä erilaisia hankkeita ja projekteja.

Alkavan lukuvuoden aikana Liikkuvan koulun toiminta laajenee perusopetuksesta ammatilliseen koulutukseen ja lukiokoulutukseen, ja tavoitteena on, että jokainen opiskelija liikkuu vähintään tunnin päivässä. 

Steam Turku -toimintamalli jatkaa matematiikan ja luonnontieteiden osaamisen vahvistamista kaikilla luokka-asteilla erilaisten kokeilujen kautta ja Turun lukioissa työelämälähtöisten kurssien kehittäminen jatkuu yritysten kanssa.  

Tutustu sivistystoimialan käynnissä oleviin hankkeisiin

Tutustu Tallimäen alueen historiaan: Linnanfältin kolerahautausmaa (pdf)

Lukuvuosi 2019-2020 käynnistyy Turun kaupungin lukioissa torstaina 8.8. Turun ammatti-instituutissa lukuvuosi alkaa maanantaina 12.8. ja esi- ja perusopetuksessa keskiviikkona 14.8.