Turkulaiskoulujen 3–9-luokat sekä lukiolaiset pääsevät harjoittelemaan suunnistustaitoja koulujen suunnistusviikoilla 16.9.–11.10.

Lisätietoja koululiikunnasta:

Suunnistuksen suosio koululiikunnassa on noussut etenkin alakoululaisten keskuudessa.

– Onhan luonnossa liikkuminen ja samalla ongelmien ratkaiseminen, oikeiden valintojen tekeminen ja rastien löytäminen todella palkitsevaa, toteaa koululiikunnanohjaaja Pikita Lempiäinen-Koponen.

Lukuvuonna 2018–2019  Turun koululaisrastistoilla suunnisti lähes 7 000 oppilasta ja suoritteita kertyi lähes 14 000.
– Suunnistus on kansalaistaito, jota tarvitaan aina liikuttaessa paikasta toiseen. Vaikka käytössä olisi digitaalisia laitteita ja ohjelmia, jotka helpottavat liikkumisen ja reittivalintojen suunnittelua, joudutaan aina hahmottamaan ympäristöä. Suunnistaminen on ympäristön hahmottamista parhaimmillaan, Lempiäinen-Koponen toteaa.

Yhdeksän koululaisrastistoa

Harjoittelupaikkoina on yhdeksän koululaisrastistoa eri puolilla Turkua. Turun koululiikunnanohjaus tuottaa rastistot yhdessä turkulaisten suunnistusseurojen, Turun suunnistajien, Hirvensalon Heiton ja Maarian Mahdin kanssa.
– Seurayhteistyö tuo merkittävästi apuja koululaisten suunnistuksen opetukseen, kiittää koululiikunnanohjaaja Lempiäinen-Koponen.

Rastistoja on alueilla Impivaara/Runosmäki, Ispoinen/Luolavuori, Nummi/Halinen, Hirvensalo, Varissuo, Lauste, Pansio/Aunela, Moisio ja Jäkärlä. Kukin rastisto sisältää vähintään 20 rastipistettä, jotka seurat tarkastavat kahdesti viikossa. Seurat tekevät kouluille lisäpalveluna eritasoisia reittiehdotuksia. Opettajat voivat halutessaan hyödyntää helppoja, keskivaikeita ja vaikeita ratoja.

Alakouluilla pihakartat

Turkulaiset suunnistusseurat, Turun suunnistajat, Hirvensalon Heitto, Maarian Mahti ja Turun Metsänkävijät ovat myös tehneet kaikille alakouluille pihakartat, joita koulut voivat käyttää koulupäivien aikana eri oppiaineissa. Seurat päivittävät pihakarttoja tarvittaessa ja ovat pyydettäessä mukana tuottamassa erilaisia suunnistuspalveluja koululaistapahtumissa, esim. Trail-O radat Maastoliikuntapäiville ja 1–3-luokkien toiminnalliset luokkaretkipäivät.