Turkulaiset nuoret löytävät jatkossa apua ja tietoa erilaisiin elämäntilanteisiin entistä paremmin. Tähän tavoitteeseen tähtää Turun kaupungin uusi Uskalla puhua -kampanja. Kampanjan tarkoituksena on, että palvelut ja nuoret kohtaavat ja jokainen nuori tietäisi kaupungissa olevista nuorten palveluista.

Katso video kampanjasivuilta:

turku.fi/uskallapuhua

Videon kaikki kieliversiot löytyvät Turun kaupungin YouTube-kanavalta.

#uskallapuhua

Kampanjan aikana opettajat kertovat kouluissa ja oppilaitoksissa nuorille avun- ja tuenpaikoista. Aiheesta keskustellaan myös koululuokissa. Nuorille kerrotaan, mitä apua Turussa saa mistäkin paikasta ja minkälaisissa käytännön tilanteissa palveluja voi ja tulee käyttää. Apuna keskustelun herättämiseen käytetään lyhyttä Uskalla puhua -videota, joka on tekstitetty kolmelle kielelle.

Syksyn ajan kestävä Uskalla puhua -kampanja on osa Turun kaupungin syrjäytymisen ehkäisemiseen panostavaa työtä. Tarkoituksena on rohkaista nuoria puhumaan asioistaan aikuisille. Nuorilla voi olla paljon mielessään ja he saattavat kaivata keskusteluapua ja kuuntelevaa aikuista. Luotettavan aikuisen kanssa puhuminen auttaa. Syrjäytymiseen liittyy usein avuttomuuden tunnetta, elämänhallinnan puutetta ja ennen kaikkea ulkopuolisuutta. Nuori ei jää syrjään, jos elämässä löytyy edes yksi aidosti välittävä ja läsnä oleva aikuinen.

Aikuisen osoittama kiinnostus on tärkeää

Syrjäytymisen ehkäiseminen projektipäällikkö Mari Kontio painottaa, että palveluohjausta on tärkeä tehdä kaikissa mahdollisissa nuorille tarkoitetuissa paikoissa.

- Palveluohjauksen avulla varmistetaan, että nuori saa apua ajoissa. Tietoa tulisi jakaa, vaikka nuoret sanoisivat, etteivät he tarvitse tällaista tietoa, tai että he tietävät mistä apua tarvittaessa saa.

Luotettavan aikuisen kanssa puhuminen auttaa

Mari Kontion mukaan aikuisten tulisi ottaa nuorten kanssa erilaisia asioita puheeksi, vaikka se tuntuisi itsestä vaikealta tai epämukavalta.

- Aikuisen kiinnostus nuoren asioista voi olla todella merkittävä kokemus nuorelle siinä hetkessä.

Kontio toteaa, että jotkut aikuiset odottavat paljon nuorilta, kuten että he osaisivat tehdä asioita omatoimisesti ja itsenäisesti, koska muutama vuosikymmen sitten nuoret osasivat toimia vastaavissa tilanteissa. Monet nykypäivän nuoret tarvitsevat tukea, ohjaamista ja jotkut jopa vierellä kulkemista.

- Se, että nuori tarvitsee apua ihan pieniinkin asioihin ei oikeuta aikuisia tuomitsemaan heitä. Luottamusta nuoriin rakennetaan olemalla läsnä, kuuntelemalla ja hyväksymällä nuoret sellaisena kuin he ovat.