Turkulaiset koululaiset voivat osallistua perjantaina 27.9. järjestettävään ilmastolakkoon huoltajan luvalla. Poissaolo ilmoitetaan Wilma-järjestelmän kautta ennakkoon. Ilmastolakko ei ole koulun suunnittelemaa ohjelmaa, joten mielenilmaukseen menevä oppilas ei ole koulun valvontavastuulla.

Lapset ja nuoret ovat viime aikoina ottaneet voimakkaasti kantaa niin Turussa kuin ympäri maailmaa maapallon tilan ja kestävän elämäntavan puolesta. Nuoret ovat järjestäneet Turussa koululakkoja ilmaston puolesta aiemminkin. 

–  Sivistystoimiala on lähettänyt ohjeistukset ilmastolakon suhteen peruskoulujen, lukioiden ja ammattioppilaitosten rehtoreille. Periaatteena on, että myös alaikäisellä on perustuslaillinen oikeus osoittaa mieltään, sanoo toimialajohtaja Timo Jalonen.

Myös alaikäisellä on perustuslaillinen oikeus osoittaa mieltään

– On hyvä että kotona keskustellaan asiasta, samalla varmistutaan siitä, että huoltaja on tietoinen oppilaan mahdollisesta poissaolosta, perusopetuksen palvelualuejohtaja Tommi Tuominen toteaa. Ilmastolakko ei ole koulun suunnittelemaa ohjelmaa, joten mielenilmaukseen menevä oppilas ei ole koulun valvontavastuulla. Perusopetuksen oppilaan huoltajan tulee ilmoittaa lapsensa mahdollisesta poissaolosta normaalisti Wilma-järjestelmän kautta.

Huoltajia pyydetään käyttämään harkintaa tässä asiassa ja päädyttäessä vaihtoehtoon, jossa lapsi/nuori on osallistumassa 27.9. järjestettävään lakkoon, pyydetään samalla huomioimaan, että poissaololupa tulee anoa vain niiden tuntien osalta, jotka mielenilmaukseen osallistuminen tosiasiallisesti vaatii. Jos mielenilmaustapahtuma kestää vain lyhyen ajan, ei tule anoa koko päivän poissaoloa.

On myös muita tapoja edistää ilmastoasiaa kuin lakko

– Ympäristö, ilmasto ja vaikuttaminen ovat koulun opetussuunnitelmaan kuuluvia teemoja ja kannatettavia asioita mutta on hyvä lisäksi pohtia, että on myös muita tapoja edistää ilmastoasiaa kuin lakko, Jalonen kannustaa.

Kestävä tulevaisuus - Agenda 2030 todeksi Turun kaupungin sivistystoimialalla

Turun sivistystoimialan johtoryhmä on päättänyt, että toimialan painopiste lukuvuonna 2019-20 on YK:n Agenda2030 -ohjelma ja kestävä elämäntapa. Teemavuosi vastaa lasten ja nuorten esittämään huoleen maapallon tilasta. Samalla teemavuosi toteuttaa Turku-strategiaa olla hiilineutraalikaupunki 2029, kaupungin 800-vuotisjuhlavuotena.

Käytännössä tavoitteena on saada jokainen yksikkö (päiväkoti, koulu, luokka, ryhmä tai vaikka yksittäinen Turun sivistystoimialan työntekijä omassa työssään kuin yksityiselämässään) mukaan tekemään oma sitoumuksensa sitoumus2050-sivustolle.  Kysymys on arjen pienistä teoista, esim. veden kulutuksesta päiväkodissa, kouluissa tai omassa arjessa, kierrätyksestä tai vaikkapa ruoan hävikistä. Näitä tekoja on jo toki pitkään tehty Turun sivistystoimialan yksiköissä, mutta tämän teemavuoden tarkoituksena on tehdä siitä tietoisempaa ja näkyvämpää.  

Teemavuoden tarkoituksena on nostaa jokapäiväistä kestävän kehityksen ja ilmastotietoisuuden tekemistä näkyväksi kirjaamalla ne sitoumus2050-sivustolle, mutta päiväkoteja, kouluja ja oppilaitoksia kannustetaan myös miettimään mahdollisia erillisiä teemapäiviä ja opintokokonaisuuksia teemavuoden hengessä. 

sitoumus2050-sivusto