Wäinö Aaltosen museon teemanäyttelyn kokonaisuus tunnustelee, miten aika ilmenee ja missä eri ilmiöissä tai muodoissa sen voi havaita tai kokea.

Näyttelyn opastukset ja oheisohjelma

  • Näyttely esillä 11.10.2019–19.1.2020
  • 16.10. klo 17 Matti Kamppinen
  • 19.10. klo 13–16 Xie Rong, performanssi (New Performance Turku Festival)
  • 7.11. klo 17 Valtteri Arstila
  • 22.11. klo 18–21 Hetki lyö – ajantajunnan räjäyttävä ilta
  • 30.11. klo 14 Aikapaneeli:  Heini Aho, Leena Kela ja Pekko Vasantola
  • Yleisöopastukset sunnuntaisin klo 14.
  • wam.fi

Vaikeasti hahmotettavana käsitteenä aika on aiheuttanut kiivasta ja polveilevaa keskustelua niin filosofien, fyysikoiden kuin taiteilijoidenkin keskuudessa. Tarkkarajaisen määrittelyn sijaan näyttely tarjoilee erilaisia näkökulmia aikaan veistosten, valokuvien, performanssien ja videoteosten avulla.

Tapa, jolla maapallon päivät on jaettu tunteihin, minuutteihin ja sekunteihin on keinotekoinen, mutta siitä huolimatta se vaikuttaa olennaisesti toimintaamme. Erno Pystysen teoksen heiluri leikkii ajan pysäyttämisen mahdollisuudella. Viisareiden heilahdukset ja kellotaulujen numeroiden katkeamaton liike ovat vahvasti vaikuttaneet hallitsevaan ilmiöön, kiireeseen, joka on läsnä Ilmari Grytan veistoksessa.

Ajan kerroksellisuus ja pirstoutuminen

Ajankokemusta venyttävä elementti, odotus, on mukana Sebastian Stumpfin ja Santeri Tuorin videoteoksissa sekä Heini Ahon installaatioissa. Ajan kerroksellisuus on olennainen tekijä australialaisen mediataiteilijan Daniel Crooksin tuotannossa.

Nykypäivänä aika ei ole enää sidottu paikkaan, vaan voimme olla yhtäaikaisesti eri kanavien välityksellä useassa eri ajassa ja paikassa, mikä on osaltaan vaikuttanut ajan pirstoutumiseen. Pekko Vasantolan teoksessa välähdyksen kaltaiset hetket välittyvät reaaliajassa maapallon eri puolilta avoimien valvontakameroiden kautta.

Kokonaisuudessaan ihmisen aika maapallolla on ollut lyhyt, sillä tarkasteltaessa maapallon aikaa yhtenä vuorokautena, on ihminen ehtinyt elää planeetalla vain viimeiset muutamat sekunnit. Taiteilijaryhmä IC-98 on käsitellyt tuotannossaan lineaarisen ajan rajallisuutta ja ihmiskeskeisen aikakäsityksen jälkeistä aikaa. 

Näyttelyn taiteilijat: Heini Aho, Daniel Crooks, Ilmari Gryta, Jenni Eskola, Kaisaleena Halinen, IC-98, Kaarina Kaikkonen, Leena Kela, Erno Pystynen, Mikko Rikala, Sebastian Stumpf, Santeri Tuori, Pekko Vasantola, Grace Weir.

Kuva: Ilmari Gryta, Saapuvat ja lähtevät. Kuvaaja Rauno Träskelin.