Suomalaisten aluetoimistojen edustajat tapasivat Euroopan alueiden komitean puheenjohtajaa Karl-Heinz Lambertzia 15.10. Tapaamisen aikana keskusteltiin mm. merirajayhteistyöohjelmien jatkosta sekä koheesiopolitiikan näkymistä. AK täyttää tänä vuonna 25 vuotta ja tapahtumaa juhlistetaan 4.-5.12. Brysselissä.

Lambertz lupasi toimikautensa aluksi joulukuussa 2017 tavata kaikki aluetoimistot kautensa aikana. Lambertz itse myönsi, että lupauksen pitäminen teki tiukkaa, sillä hänen toimikautensa päättyy jo tammikuussa. AK:n uusi kausi alkaa virallisesti 11.2.2020. Puheenjohtajan palli tullaan todennäköisesti jakamaan samalla tavalla kuin tällä kaudella, eli puolet vaalikaudesta puhetta johtaa EPP:n edustaja ja toisen puolen PES.

2020-2025 kauden uudet suomalaisjäsenet on myös valittu, nimilista löytyy täältä. Varsinais-Suomesta on ensi kaudella kolmen varaedustajan edustus:

  • Pauliina Haijanen, Laitilan kaupunginvaltuuston jäsen
  • Pekka Myllymäki, Mynämäen kunnanvaltuuston jäsen
  • Niina Ratilainen, Turun kaupunginvaltuuston jäsen.

Lambertz toi heti alkuun esiin AK:n hallituksen kokouksen Turussa syyskuun alussa. Hän sanoi muutenkin tuntevansa hyvin Suomen tilannetta, onhan AK:n 1. varapuheenjohtaja Markku Markkula. Tapaamisen muita puheenaiheina olivat mm.

  • Euroopan alueiden ja kaupunkien viikko (European Week of Regions and Cities, EWRC)
  • Subsidiariteettiperiaatteen toteutuminen (Task Force / RegHub / Better regulation)
  • AK:n 25-vuotisjuhlat joulukuun alussa
  • Sidosryhmien tapaamiset ja osallistuminen AK:n lausuntojen laatimisprosessiin
  • Alueellisesti tärkeät EU-asiat.

Alueellisesti tärkeiden EU-asioiden osalta Turun ja Varsinais-Suomen Eurooppa-toimisto nosti esiin huolen merirajayhteistyöohjelmien jatkosta ja komission valmistelussa olevista orientaatiopapereista. AK kannatti joulukuussa 2018 hyväksytyssä lausunnossaan merirajaohjelmien jatkoa, eli oli samoilla linjoilla parlamentin ja neuvoston kanssa. Lambertz sanoi myös itse vahvasti kannattavansa lähellä ihmisiä olevien ohjelmien jatkoa, ja hänen mielestään olisi ”suuri virhe” lopettaa raja-alueyhteistyöohjelmat. Lambertz otti myös kantaa lainainstrumenttien käytön yleistymiseen EU-tasolla. Hänen mielestään rahoituksen siirtäminen koheesiopolitiikasta InvestEU-ohjelmaan ei ole hyvä kehityssuunta, eikä se tarjoa ratkaisuja alueiden eriarvoistumisen problematiikkaan.

Yleisesti ottaen Lambertz totesi koheesiopolitiikan olevan tulevissa rahoituskehyksissä tulilinjalla. Isoista kompromisseista väännettäessä yksittäisten pienempien ohjelmien, kuten merirajaohjelmien jatko on tällöin valitettavasti toissijaista.

Sidosryhmien tapaamisten ja AK:n lausuntojen laatimisprosessiin osallistumisen osalta aluetoimistot toivat esiin sen, että jos asia on tärkeä, kuten merirajaohjelmien tapauksessa, niin tällöin aluetoimistot myös osallistuivat AK:n kuulemistilaisuuteen. Usein pienten aluetoimistojen haasteena on kuitenkin rajalliset resurssit, eli aikaa ei jää AK:n järjestämiin sidosryhmätilaisuuksiin osallistumiseen. Myös aikataulutuksen merkitystä korostettiin: jos AK:n lausunnoilla halutaan vaikuttaa niin parlamentin kuin neuvoston kantoihin, tulisi lausunnon olla valmis hyvissä ajoin ennen kahden pääasiallisen lainsäädäntöelimen kannan valmistumista.

EWRC-tapahtuma järjestettiin tänä vuonna 17:tta kertaa (7.-10.19.). Teemaviikko on AK:n ja DG Region yhteinen voimannäyte ja tuo esille alueiden ja kaupunkien roolia EU-tason tavoitteiden saavuttamiseksi. Tapahtuman osalta Lambertz puuttui lähinnä AK:n sisäiseen työn järjestämiseen: AK:n kannalta haasteena on se, että sen omat jäsenet istuvat suurimman osan ajasta täysistunnossa, eivätkä pääse osallistumaan viikon tapahtumiin. Tämän epäkohdan Lambertz aikoo vielä toimikautensa aikana muuttaa.

AK täyttää tänä vuonna 25 vuotta ja tapahtumaa juhlistetaan 4.-5.12. Brysselissä. Lisätietoja tapahtumasta luvassa myöhemmin.

Asiasanat: