Suomen aluetoimistot ja Kuntaliiton Brysselin toimisto järjestivät kiertotalousseminaarin EU Finnish Presidency Dialogues ”Low-carbon Circular Economy in Cities and Regions: frontrunner cases from Finland” Brysselissä 17. lokakuuta. Tilaisuuden tarkoituksena oli herättää keskustelua Suomen puheenjohtajakauden kiertotalouskonferenssin teemoista sekä EU:n kiertotalousagendan tulevaisuudesta kunta- ja aluetoimijoiden näkökulmasta.

Euroopan komission tulevan puheenjohtajan Ursula Von der Leyenin poliittisissa suuntaviivoissa todetaan, että komissio tulisi ehdottamaan uutta kiertotalouden toimintasuunnitelmaa vuonna 2015 julkaistun ensimmäisen kiertotalouspaketin jatkoksi. Myös jäsenvaltiot antoivat uudelle kiertotalouspaketille vahvan tukensa 4. lokakuuta julkaisemissaan neuvoston kiertotalouspäätelmissä.

Nyt kun uutta kiertotalouspakettia aletaan suunnitella ja neuvottelut tulevasta rahoituskehyksestä ovat käynnissä, on oikea aika vaikuttaa kiertotalousagendan sisältöön. Turun ja Varsinais-Suomen Eurooppa-toimiston, Helsinki EU Officen, Itä- ja Pohjois-Suomen Eurooppa-toimiston, Länsi-Suomen Eurooppa-toimiston ja Kuntaliiton Brysselin toimiston järjestämän kiertotalousseminaarin tarkoituksena oli herättää keskustelua näistä teemoista sekä tuoda esiin paikallisia suomalaisinnovaatioita ja alueiden toimijoiden näkökulmia. Seminaari herättikin kovasti kiinnostusta ja veti salin täyteen EU-instituutioiden, aluetoimistojen ja muiden sidosryhmien edustajia.

Suomen pysyvän edustuston ympäristö- ja ilmastoasioiden asiantuntija Antonios Sfakiotakis esitteli tilaisuuden aluksi neuvoston kiertotalouspäätelmien sekä Helsingissä 30.9.-1.10. järjestetyn kiertotalouskonferenssin pääviestejä. Päätelmissä jäsenvaltiot kehottavat tulevaa komissiota laatimaan uuden pitkän ajantähtäimen kiertotalousstrategian sekä toimintasuunnitelman, joka keskittyisi koko arvoketjuun erityisesti paljon raaka-aineita kuluttavilla aloilla kuten tekstiili, rakennus ja purkaminen, liikenne ja elintarvikkeet. Neuvosto myös korostaa kuntien ja kaupunkien roolia kiertotalouden toimeenpanijoina, jätehuollon kehittäjinä ja innovaatioalustoina.

Antonios Sfakiotakis, Suomen pysyvä edustusto, ©Mikael Vainio

Euroopan komission ympäristöasioiden pääosaston kiertotalousosaston johtaja Kestutis Sadauskas kiitteli puheessaan nykyisen komission varapuheenjohtajaa Jyrki Kataista kiertotalouden tuomisesta vahvasti komission agendalle. Sadauskas vahvisti, että uusi komissio tulee ehdottamaan uusia kunnianhimoisia avauksia edistääkseen kiertotaloutta. Myös Sadauskas korosti kuntien ja alueiden roolia kiertotalouden ratkaisujen kehittämisessä ja nosti muun muassa kestävät julkiset hankinnat esille yhtenä merkittävänä julkisen sektorin keinona edistää kiertotaloutta.

Lounais-Suomen jätehuolto Oy:n (LSJH) toimitusjohtaja Jukka Heikkilä kertoi kunnallisen jätehuollon toiminnasta kiertotalouden edistämiseksi sekä suunnitelmista rakentaa Turkuun valtakunnallinen poistotekstiilien jalostuksen teollinen pilotti. Pilottia kehitetään osana LSJH:n, Turun ammattikorkeakoulun ja VTT:n vetämän tekstiilien lajittelu- ja hyödyntämisketjua Telaketju-verkostoa. Jalostuslaitos hyödyntäisi paikallista esilajittelua sekä uutta materiaalien tunnistusteknologiaa. Tavoitteena on koko Suomen ja myöhemmin koko Itämeren alueen poistotekstiilin käsittely.

Jukka Heikkilä, Lounais-Suomen Jätehuolto Oy, ©Mikael Vainio

Kolme muuta keissiesitystä toivat esille näkökulmia rakentamisesta, teollisista symbiooseista sekä yrityksen kiertotaloustoiminnasta. Green Net Finlandin johtaja Ilkka Aaltio kertoi RANTA-hankkeesta, jossa etsittiin ja kokeiltiin innovatiivisia menetelmiä rakennusmateriaalien uudelleenkäyttöön. Kristiina Jokelainen Lapinliitosta esitteli teollisten symbioosien edistämistä prosessi- ja kaivosteollisuudessa Lapin bio- ja kiertotalouskeskuksessa. Yritysnäkökulmaa keskusteluun toi Altian liiketoiminnan päällikkö Miika Jokinen, joka esitteli Koskenkorvan tislaamon kiertotalouden mukaista tuotantoprosessia ja investointeja.

Euroopan parlamentin jäsen Ville Niinistö totesi loppupuheenvuorossaan Euroopan tarvitsevan holistisen näkökulman vihreän diilin toteuttamiseksi, joka sisältäisi toimia julkisten ja yksityisten investointien vauhdittamiseksi sekä tutkimuksen- ja innovaatioiden tukemiseksi. Niinistö myös kehotti kiertotaloustoimijoita antamaan rohkeasti palautetta ja ideoita päätöksentekijöille paremman lainsäädännön kehittämiseksi.

Seuraava Finnish EU Presidency Dialogues –tilaisuus järjestetään 4. joulukuuta liittyen Suomen puheenjohtajakauden korkeantason datatalouskonferenssiin.

Asiasanat: