Eurooppa-toimiston Miia Paananen valittiin lokakuun lopussa Euroopan alueiden tutkimus- ja innovaatioverkosto ERRINin Smart Cities -työryhmän vetäjäksi yhdessä Eindhovenin, Groningenin, Kööpenhaminan ja Stavangerin aluetoimistojen edustajien kanssa. Saara Nuotio-Coulon toimii puolestaan vetäjänä Blue Growth -työryhmässä. Työryhmät tarjoavat erinomaiset mahdollisuudet niin tiedonsaannin, profiloitumisen kuin myös vaikuttamisen kannalta.

ERRIN eli Euroopan alueiden tutkimus- ja innovaatioverkosto

  • perustettu Brysselissä vuonna 2001
  • johtajana suomalainen Pirita Lindholm
  • jäseninä n. 125 kaupunkien ja alueiden sidosryhmäorganisaatiota (kaupunkeja, alueita, yliopistoja ja tutkimuslaitoksia, kauppakamareita sekä yritysklustereita) 22 Euroopan maasta, joista suurinta osaa edustaa Brysselin aluetoimisto
  • tukee jäseniään paikallisten innovaatioekosysteemien kehittämisessä sekä tutkimus- ja innovaatiokapasiteetin parantamisessa tietoa jakamalla, verkostoitumismahdollisuuksia tarjoamalla ja EU-instituutioiden päätöksentekoon vaikuttamalla
  • 13 työryhmää: Smart Cities, Blue Growth, Energy & Climate Change, Bioeconomy, Transport, Innovation & Investment, Opening Science, Policy, Smart Specialisation, Health, Design & Creativity, Tourism, ICT

ERRIN eli European Regions’ Research and Innovation Network on Brysselin aluetoimistojen yhteinen verkosto, joka toimii pääasiassa 13 työryhmänsä kautta. Työryhmissä aktiivisesti toimiminen tarjoaa profiloitumis-, verkostoitumis- ja vaikuttamismahdollisuuksia Eurooppa-toimiston taustatahoille. Pyrimme tuomaan taustatahojemme näkökulmia esiin ja saamaan työryhmien tilaisuuksiin puhujia alueeltamme tematiikasta riippuen. Tapaamisissa on yleensä aina läsnä komission edustaja, joten ne tarjoavat suoran vaikuttamismahdollisuuden myös komission suuntaan.

ERRINin Smart Cities -työryhmä keskittyy älykaupunkitematiikkaan, erityisesti Euroopan strategisen energiateknologiasuunnitelman (SET-Plan) puitteissa. Työryhmän tehtävänä on jakaa tietoa, fasilitoida verkostoitumista ja kerätä jäsentensä näkemyksiä EU-päätöksentekoon vaikuttamiseksi. Miia Paananen tulee toimimaan yhdessä nimekkäiden Smart City -kaupunkien, Eindhovenin, Groningenin, Kööpenhaminan ja Stavangerin kanssa.

Tänä syksynä työryhmän agendalla on SET-Planiin kuuluvan positiivisia energiakortteleita koskevan PED-ohjelman toimeenpano, tulevaan Horisontti Eurooppa -ohjelmaan suunniteltu ”Ilmastoneutraalit ja älykkäät kaupungit” - missio sekä Euroopan kaupunkialoite.

Eurooppa-toimiston Saara Nuotio-Coulon on puolestaan vetäjänä ERRINin Blue Growth -työryhmässä yhdessä Etelä-Norjan, Pomorskin ja Emilia-Romagnan aluetoimistojen edustajien kanssa. Työryhmän tavoitteena on mm. edistää alueiden osallistumista erilaisiin sinisen kasvun EU-aloitteisiin ja -ohjelmiin ja tukea alueellisia älykkään erikoistumisen - ja T&I-strategioita. Tämän vuoden aikana sinisen kasvun työryhmässä on ollut esillä mm. meriteknologiasektorin LeaderShip-strategia, sininen biotalousagenda sekä innovaatiot merten roskaantumisen vähentämiseksi. Työryhmä on myös toteuttanut Euroopan meripäiville vuosittain yhden työpajan.

Työryhmien ensi vuoden työsuunnitelmia ruvetaan valmistelemaan marraskuussa. Otamme mielellämme vastaan ehdotuksia alueellisesti tärkeitä aiheista, joita olisi hyvä nostaa esiin EU-tasolla.

Lisätietoja työryhmistä: https://errin.eu/working-groups

Asiasanat: