Digitaalisten palvelujen saavutettavuus vaatii niin teknistä kuin sisällöllistä osaamista. Turun kaupungin työntekijät tutustuivat omakohtaisesti erilaisiin saavutettavuushaasteisiin työpajassa 31.10.

Julkishallinnon digipalvelujen pitää olla saavutettavia syyskuuhun 2020 mennessä. Turun kaupungissa on käynnissä saavutettavuusprojekti, jotta Turun kaupungin verkkosisällöt ja toiminnallisuudet ovat jatkossa kaikkien käytettävissä. Projektin aikana verkko-, digitaaliset ja mobiilipalvelut auditoidaan sekä korjataan. Samaan aikaan työntekijät saavat koulutusta niin yleisellä tasolla kuin tiettyyn aiheeseen, kuten liitteisiin, keskittyvin työpajoin. Saavutettavuus ei kuitenkaan ole projekti, vaan kaiken tarkoituksena on varmistaa, että siitä tulee osa arkista aherrusta.

Miltä maailma näyttää harmaakaihia sairastavan silmin? Entä miten kärsivällisesti jaksaisit klikkailla näppäimistöllä sivustoa läpi? Kuinka haasteellista on yrittää osua pikkuruiseen linkkiin, kun kädet tärisevät?

Avaava Digitalin Azra Tayyebi esittelee NVDA-ruudunlukijaa., by smoisala

Kaupungin työntekijät saivat tutustua omiin verkkosivustoihin ja digitaalisiin palveluihin erilaisten simuloivien apuvälineiden kautta. Tiedon etsintä ei ollutkaan enää niin helppoa, jos ruudun sisällöistä näkyi vain pieni kohde kerrallaan. 

Turku Business Regionin Riku Näsänen ja vapaa-aikatoimialan Hilkka Pirttijärvi testaavat palveluja erilaisin näkörajoittein., by smoisala

Kaikki hyötyvät laadukkaasta digipalvelusta

Aiemmin verkkopalveluja on pääasiassa kehitetty omista lähtökohdista olettaen, että käyttäjillä on samat välineet, taidot ja kyvyt kuin itsellä. Nykyään toiminnallisuudet ja sisällöt saatetaan jo testata ruudunlukuohjelmalla tai ainakin näppäimistöä käyttäen. 

Kuitenkin "tavallisen" ja sokean käyttäjän väliin jää suuri kirjo monenlaisten haasteiden kanssa taiteilevia tiedon etsijöitä. Saavutettavuuslain myötä digitaalisten palvelujen teknisen toteutuksen ja sisältöjen laadukkuuden on noustava vastaamaan kansainvälisiä standardeja, mikä hyödyttää meitä kaikkia. 

Avaava Digtalin Elina Jokisuu esittelee Chrome-selaimen simulaatiota pelastuslaitoksen Aino Koivostolle., by smoisala