Turku edistää talvipyöräilyä nastarenkailla varustettujen Föli-fillareiden ja jo kolmannen kerran toteutettavan talvipyöräilyn testireitin avulla.

Sekä Föli-fillarit että talvipyöräilyn testireitti on toteutettu osana EU-rahoitteista CIVITAS ECCENTRIC -hanketta. Hankeessa kehiteään monipuolisesti kestävää liikkumista kaupunkialueilla. Lisätietoa hankkeesta:
www.turku.fi/civitas-eccentric

Föli-Fillarit on yhä Suomen ainoa ympärivuotinen kaupunkipyöräjärjestelmä. Marraskuun alusta lähtien kaikkiin fölläreihin on asennettu nastarenkaat ja pyörät on huollettu valmiiksi toiseen talvikauteensa. Föllärit on mainio vaihtoehto, jos tahtoo liikkua kaupungissa kätevästi myös talvella, mutta ei halua huoltaa omaa pyöräänsä talvikuntoon.
 
Marraskuusta lähtien Föli-fillareiden hinnoittelua on muutettu kaupunkilaisten toiveiden perusteella. Aiemmin käytössä ollut viikon käyttöoikeus on pidennetty kuukauden mittaiseksi, joten nyt kaupunkipyörät saa käyttöönsä myös edullisella 10 euron kuukausimaksulla. Usein fölläreitä käyttävälle edullisin vaihtoehto on kuitenkin vuoden käyttöoikeus, joka maksaa vain 40 euroa.  

Föli-fillarit ovat osa Fölin palvelukokonaisuutta, joten kaupunkipyörien maksuton käyttöoikeus sisältyy pysyvänä etuna useimpiin Fölin kausikortteihin: kausikortin haltijan täytyy vain käydä rekisteröitymässä kaupunkipyörien käyttäjäksi osoitteessa www.foli.fi/kaupunkipyorat.

Palautusten ongelmat on ratkaistu
 
Föli-fillarijärjestelmään on tehty lokakuun aikana myös ohjelmistopäivitys, jonka myötä aiemmin ongelmia aiheuttaneet pyörien palautukset tapahtuvat nyt varmemmin. Kaupunkipyöräjärjestelmän kehitystyö jatkuu edelleen ja esimerkiksi uusia asemapaikkoja testaavat POP-UP-asemat jatkavat kiertoaan. Vielä marraskuun ajan POP-UP-asemat sijaitsevat Länsikeskuksen K-Citymarketin luona ja Jyrkkälässä Jyrkkälänpolulla.
 
Talvipyöräilyn testireitillä turvallisesti - jo kolmatta kertaa
 
Turkulaiset valitsevat pyöräilyn liikkumistavaksi koska se on kätevä, terveellinen ja edullinen tapa liikkua – myös talvella! Ei siis ihme, että talvipyöräily lisääntyy Turussakin vuosi vuodelta. Esimerkiksi Tuomiokirkkosillalla tammi-helmikuun pyöräilijämäärät ovat kasvaneet lähes 40% vuodesta 2017, heti talvipyöräilyn testireitin käyttöönoton jälkeen.

Kuva: Talvipyöräilyn testireitti Turun Aurajokirannassa

Vilkkaimpia pyöräilyväyliä myötäilevä 12 km pituinen talvipyöräilyn testireitti pidetään kunnossa harjasuolausmenetelmällä. Sen ansiosta kadun pinta jää paljaaksi lumesta ja jäästä eikä vaarallisia polanteita pääse syntymään. Runsaalla lumisateella tai kovalla pakkaskelillä turvaudutaan osin myös perinteisiin talvihoitomenetelmiin. Lisäksi Turku jatkaa viime talvena aloitetun harjahiekoitusmenetelmän käyttöä muun muassa Aurajoen länsirannan ja Uudenmaantien pyöräreiteillä. Menetelmät takaavat paremman talvihoidon ja turvallisemman liikkumisen myös kävelijöille lokakuusta kevääseen.
 
Loppuvuodesta 2019 Turku toteuttaa myös Pyöräilybarometrin. Kyselyssä kartoitetaan kaupunkilaisten mielipiteitä pyöräilystä ja sen edellytyksistä Turussa.