Kansainvälinen lapsen oikeuksien päivä 20.11. näkyy Turussa monin tavoin viikon aikana eri puolilla kaupunkia. Lisäksi Aurajoen ylittävillä silloilla liputetaan Suomen lipuilla. Turun kaupunki osallistuu myös ensimmäistä kertaa työpaikkana lapsi mukaan töihin -päivään perjantaina 22.11.

Lapsen oikeuksien päivä ja viikko

  • YK:n lapsen oikeuksien sopimus hyväksyttiin 20.11.1989. Suomessa sopimus on ollut voimassa laintasoisena vuodesta 1991.
  • Kansainvälistä Lapsen oikeuksien päivää vietetään vuosittain 20.11.
  • Lapsen oikeuksien viikko on Lapsen oikeuksien päivän yhteydessä vietettävä teemaviikko. Viikko järjestettiin ensimmäistä kertaa vuonna 2018.
  • Lapsi mukaan töihin -päivää vietetään lapsen oikeuksien viikon perjantaina 22.11. Päivä järjestettiin ensimmäistä kertaa vuonna 2016.

Tänä vuonna YK:n lapsen oikeuksien sopimus täyttää 30 vuotta. Juhlavuoden valtakunnallinen teema on ”Jokainen saa olla oma itsensä.”

Kupittaan urheiluhallilla järjestetään Lapsen oikeuksien päivänä 20.11. klo 12–15 #MeTurku (My Equal Turku) hyvinvointitapahtuma. Tilaisuus on suunnattu Turun yläkoulujen 7. luokan oppilaille ja opettajille. Luokat ovat ilmoittautuneet mukaan etukäteen. Tapahtuman suojelija on Turun kaupunginjohtaja Minna Arve. Tilaisuudessa on erilaisia toiminnallisia pisteitä, joita kiertäessä oppilaat saavat merkinnän tapahtumapassiin. Passin palauttaneiden luokkien kesken arvotaan liput koko luokalle Turun Nuoren Teatterin Supermarsu-esitykseen. Tilaisuudessa esiintyy myös tubettaja Joona Hellman.

Kirjaston ja Seikkailupuiston yhteistyönä Turun pääkirjaston sisäpihan seinälle heijastetaan Seikkailupuiston tämän vuoden taideleirillä tehtyjä graafisia animaatioita. Heijasteet näkyvät 20.11.–30.11. su–to klo 16–24 ja pe–la klo 16–04.

Turun kaupungin lastenkotien asiakasraatien jäsenet tapaavat 20.11. klo 17–19 Nuorten taide- ja toimintatalo Vimmassa taiteen, kahvittelun ja vapaamuotoisen keskustelun merkeissä. Asiakasraatien teemana on tänä vuonna ollut yhteisöllisyys, joka näkyy myös Vimman taidenäyttelyn aiheena. Mukana tapahtumassa ovat niin lastenkotien lapset, heidän ohjaajansa ja kaupungin lastensuojelun sekä perhe- ja sosiaalipalveluiden johtohenkilöt.

Maarian nuorisotalossa järjestetään 20.11. klo 18–20 keskusteluiltapäivä nuorten, päättäjien sekä nuorten parissa toimivien kesken. Tilaisuudessa kuullaan nuorten arvioita Turun harrastusmahdollisuuksista ja nuorisotilojen toiminnasta sekä keskustellaan siitä, miten palveluja voitaisiin yhdessä kehittää.

Torstaina 21.11. on Turun Lasten parlamentin juhlakokous. Kyseessä on lasten oikeuksien päivän juhlaseminaari. Tilaisuudessa puhuu mm. perusopetuksen palvelupäällikkö Riikka Koivunen. Mukana on myös Unicefin ohjelmajohtaja Inka Hetemäki.

Lapset kutsutaan mukaan työpaikoille

Turun kaupunki osallistuu työpaikkana tänä vuonna ensimmäistä kertaa kansalliseen lapsi mukaan töihin -päivään perjantaina 22.11. Vanhemman lisäksi myös isovanhempi, kummi tai muu lapselle läheinen aikuinen voi ottaa lapsen mukaan omalle työpaikalleen. Työyksiköt voivat järjestää lapsille esittelykierroksen tai muuta pientä ohjelmaa työpaikan tiloissa, tai vanhempi voi pitää lasta mukanaan työskennellessään. Lapsen tuominen työpaikalle edellyttää esimiehen hyväksyntää ja kouluikäiselle vapaapäivän anomista ennakkoon koulusta.

Turku on saanut vuonna 2018 Unicefin Lapsiystävällinen kunta -tunnustuksen, jonka kriteerien mukaisesti kaupungin tulee edistää lapsiystävällisyyttä ja huomioida lapset ja nuoret toiminnassaan. Lapsiystävällinen kunta toiminnan tavoitteet Turussa ovat lapsen oikeuksien tunnettuuden lisääminen, lasten osallisuuden edistäminen, lapsivaikutusten ennakkoarvioinnin käyttöönotto ja monimuotoisuuden ymmärtäminen voimavarana.

Kansainvälistä lapsen oikeuksien päivää vietetään joka vuosi 20. marraskuuta YK:n lapsen oikeuksien sopimuksen hyväksymisen (20.11.1989) kunniaksi kaikkialla maailmassa. Päivän tarkoituksena on tuoda esiin lapsen oikeuksien sopimusta ja herättää keskustelua lasten hyvinvointiin liittyvistä asioista Suomessa ja maailmalla.