Valtakunnan ykköskuusen kuljetus paikalleen Turun tuomiokirkon edustalle on operaatio, jonka rinnalla tavallisen kotikuusen pystytys kalpenee. Jos on onnekas, tätä tarkasti suunniteltua työnäytettä pääsee seuraamaan paikan päälle. Tänä vuonna kuusi saapuu tuomiokirkolle 27.11. klo 12-14.

Kuusenhakureissun viemä aika riippuu monista yksityiskohdista ja siksi tarkkaa aikaa kuusen saapumiselle ei pystytä sanomaan. Paikan päällä odottajille tarjoillaan glögiä ja tunnelman pitää lämpimänä valtakunnan ykköskuusen odotus. Kunniavieras saapuu paikalle erikoiskuljetuksella.

Tuomiokirkon kuuseksi ei mikä tahansa harva havu kelpaa, vaan sopivan yksilön etsintä on käynnissä vuoden ympäri. Korkeutta kuusella tulee olla vähintään 22 metriä ja kauniskin sen on oltava. Jos nämä kriteerit täyttyvät, pitää vielä varmistaa, että kasvupaikka on sellainen, että kuusi saadaan sieltä haettua nosturilla rekan kyytiin. Kuljetus paikan päälle ja pystytys on oma haastava operaationsa, jonka tekee kokenut Kuntecin tiimi.

Valot Tuomiokirkon joulukuuseen sytytetään lauantaina 30.11. klo 16.00 Suuren joulunavauksen yhteydessä.

Tuomiokirkon joulukuusella on pitkät perinteet. Ensimmäinen sähkölampuilla valaistu kuusi tuotiin kirkolle jo 1900 ja säännöllinen perinne Tuomiokirkon joulukuusesta alkoi 1930-luvulla. Vuodesta 1955 lähtien joulukuusista on pidetty tarkkaa kirjanpitoa, josta käy ilmi muun muassa kuusen strategiset mitat ja lahjoittajat.

Asiasanat: