Eurooppalaiset korkeakouluverkostot -aloite on keskeinen osa eurooppalaisen koulutusalueen rakentamista vuoteen 2025 mennessä. Aloitteen tarkoituksena on vahvistaa eurooppalaisen korkeakoulutuksen laatua, houkuttelevuutta ja kansainvälistä kilpailukykyä. Aloitteen toinen hakukierros on käynnissä 26. helmikuuta 2020 asti.

Hyödyllisiä linkkejä

Hakulomake löytyy täältä.

Komission infotilaisuus (7.11.2019) on katsottavissa täällä.

Opetushallituksen infotilaisuus (22.11.2019) on katsottavissa täällä.

Lisätietoa hausta löytyy myös Opetushallituksen sivuilta täältä.

Eurooppalaisten korkeakoulujen perustaminen on yksi EU:n lippalaiva-aloitteista Euroopan koulutusalueen perustamiseksi. Monikansalliset korkeakoulut ovat osa Euroopan tulevaisuutta, ja niiden odotetaan entistään parantavan eurooppalaisen korkeakoulutuksen laatua ja kilpailukykyä.

Eurooppalaisia korkeakouluja rahoitetaan Erasmus+ -ohjelmasta kahdella pilottihakukierroksella vuosina 2019 ja 2020. Pilottihankkeiden kokemusten perusteella valmistellaan ehdotus eurooppalaisten korkeakoulujen tukemisesta uudella Erasmus-ohjelmakaudella 2021-2027.

Toinen pilottihakukierros on nyt avoinna. Se on pitkälti jatkumoa ensimmäiselle hakukierrokselle, eikä hakuprosessi näin ollen eroa merkittävästi aikaisemmasta. Euroopan komission infotilaisuudessa korostettiin kuitenkin, että suunnitellun Eurooppa-yliopiston tavoitteen toivotaan olevan mahdollisimman innovatiivinen ja kunnianhimoinen sekä rohkaistiin yliopistojen lisäksi myös ammattikorkeakouluja osallistumaan hakuun. Vuoden 2020 hakukierroksen budjetti on 120 miljoonaa euroa, josta voidaan rahoittaa noin 24 Eurooppa-yliopistoa. Hankkeen EU-tuki on enintään 5 miljoonaa euroa.

Toinen hakukierros päättyy 26.2.2020.

Kuka voi osallistua?

Verkostoon voivat osallistua kaikki eurooppalaiset korkeakoulut, joilla on Erasmus-peruskirja. Partneriryhmässä tulee olla vähintään 3 korkeakoulua 3 eri ohjelmamaasta. Maantieteellinen tasapaino on yksi hakemuksen arviointikriteeri.

Tämän lisäksi verkostoon voi osallistua kaikista ohjelmamaista muita korkeakoulutuksen, tutkimuksen ja innovaatiotoiminnan parissa toimivia organisaatioita sekä julkiselta että yksityiseltä sektorilta, esimerkiksi tutkimuslaitoksia, yrityksiä, järjestöjä ja viranomaisia.

Nämä organisaatiot voivat osallistua hankkeeseen joko täys- tai liitännäispartnereina.

Asiasanat: