Riivaajat saa Turun ensi-iltansa Kaupunginteatterin Sopukassa 27. marraskuuta. Fjodor Dostojevskin teoksesta reippaalla otteella tehdyn uudelleensovituksen on ohjannut Tuomo Rämö.

​Riivaajat – Turun ensi-ilta 27.11. klo 19

Maailmankirjallisuuden klassikoihin kuuluva tarina liikkuu venäläisen pikkukaupungin vallankumouksellisen solun piirissä sekä syvällä ihmismielen sopukoissa. Se kuvaa kahtia jakautunutta kansakuntaa ja kysyy, miten kovia keinoja on sallittua käyttää maailman muokkaamiseksi mieleisekseen. Sukupolvien ja aatteiden yhteentörmäystä pehmentää esityksen humoristinen tapa tarkastella henkilöitään.

– Dostojevski kuvaa taitavasti romaanissaan, miten pienen salaseuran jäseniin vaikutetaan manipuloinnin ja tunteisiin vetoamisen avulla. Tämä on toki ikiaikainen aihe, mutta erityisen ajankohtainen tämän hetken politiikassa. Ja tässähän klassikoiden voima piileekin, ne tekevät näkyväksi omaa aikaamme, kuvailee Tuomo Rämö .

Tekijöiden paluu rikospaikalle

Riivaajat-esitys on Tampereen Teatterin, Turun Kaupunginteatterin, Teatteri Jurkan ja Teatteri KSR:n yhteistuotanto. Suomea kiertävän esityksen viimeinen ensi-ilta ja viimeiset näytökset nähdään talven aikana Turussa.

Kaikissa rooleissa rehkii Markus Järvenpää. Hän on esiintynyt Turun Kaupunginteatterissa viime vuosina tiuhaan, viimeksi keväällä Hamletissa Laerteen roolissa, ennen sitä Taru sormusten herrasta -seikkailun Aragornina. Nyt vuorossa oleva rooli eroaa paitsi näistä, myös aiemmasta Dostojevski-tulkinnasta.

– Riivaajat on hyvin erilainen romaani kuin Rikos ja rangaistus, keskeisiä henkilöitä on enemmän eikä juoni ole niin suoraviivainen. Silti juuri Dostojevskin kohtuuttomien henkilöiden ja törmäävien ideoiden maailmaan tuntui hyvältä ja lämpimältä palata tutussa monologimuodossa. Olen onnellinen, että saamme tuoda tämänkin teoksen turkulaisyleisön eteen, Järvenpää iloitsee.