Euroopan meri- ja kalastusrahasto (EMKR) avasi uuden rahoitushaun, joka tukee sinisen talouden pk-yrityksiä tuomaan uusia innovatiivisia tuotteita, palveluita ja liiketoimintamalleja markkinoille. Hakuaikaa on 27.2.2020 asti.

Sinisellä taloudella on suuri potentiaali Euroopalle, sillä alati kasvava meriala työllistää jo nyt reilu 5 miljoonaa ihmistä ja kattaa noin 5 % EU:n BKT:stä. Sininen talous sisältää esimerkiksi sinisen biotalouden, uusiutuvan energian, kestävän meriliikenteen, kiertotalouden ja resurssitehokkuuden sekä kestävän matkailun sektorit. Pk-yritysten rooli innovaattoreina on keskeinen, mutta haasteena on rahoituksen ja investointien saatavuus sekä sijoittajien tietoisuus sinisen talouden investointimahdollisuuksista.

Uusi EMKR:n Blue Economy Window -haku “Blue Invest Grants” tukee sinisen talouden pk-yrityksiä tuomaan tuotteita ja palveluita markkinoille tarjoamalla rahoitusta esimerkiksi kokeiluihin, prototyyppien määrittämiseen, validointiin sekä teknologioiden ja tuotteiden testaamiseen todellisessa ympäristössä. Tarjolla on yhteensä 22,5 miljoonaa euroa, mistä jaetaan 700 000 – 2 500 000 euroa yksittäisille pk-yrityksille tai pk-yritysten konsortioille. EMKR-rahoitusosuus on 70 % kokonaiskuluista.

Kohteena on pk-yritykset, jotka voivat uskottavasti esitellä liiketoimintaideansa sijoittajatuomariston edessä. Teknologisen valmiuden tason tulee olla TRL 6-8. Arviointikriteereitä on kolme:

  • Innovaatio: tavoitteet; metodologia; haasteet ja ratkaisut; innovaatiopotentiaali (max. 5 pistettä)
  • Vaikuttavuus: liiketoimintamahdollisuudet; kasvusuoritus; markkinaosuus ja yksityisten investointien lisääntyminen; tekijänoikeudet; eurooppalainen lisäarvo; viestintä ja disseminaatio (max. 5 pistettä)
  • Toimeenpano: tiimi; työsuunnitelma; hallinto; resurssit (max. 5 pistettä)

Arviointi on kaksivaiheinen:

  1. Asiantuntija-arviointi: Vähintään 3 asiantuntijaa arvioi hakemukset. Jokainen asiantuntija pisteyttää hakemukset itsenäisesti ja lopputulos on pisteiden keskiarvo.
  2. Haastattelut sijoittajatuomariston edessä: Haastattelut järjestetään 11.-15.5.2020 Brysselissä. Tuomaristossa on enintään 5 asiantuntijaa. Esitysaikaa on 10 minuuttia ja 20 minuuttia on varattu tuomariston esittämiin kysymyksiin. Kysymyksiä ei anneta etukäteen, mutta ne liittyvät kolmeen arviointikriteeriin.

Aikataulu:

  • Haun deadline 27.2.2020
  • 1. arviointi: maalis-huhtikuu
  • huhtikuun puolivälissä kutsu haastatteluun valituille
  • 2. arviointi: haastattelut 11.-15.5.2020
  • kesä-heinäkuussa tieto hakijoille
  • heinä-syyskuussa apurahasopimuksen allekirjoitus

 

Lisätietoja: https://ec.europa.eu/research/participants/data/ref/other_eu_prog/emff/wp-call/call-fiche-emff-bew-2019_en.pdf

Guide for Applicants: https://ec.europa.eu/research/participants/data/ref/other_eu_prog/emff/guide/emff-guide-applicants_en.pdf

 

Asiasanat: