Euroopan yrittäjyysalue (EYA) -tunnus myönnetään vuosittain enintään kolmelle EU:n alueelle tai kunnalle kaupungille, jotka toteuttavat lupaaviailla on merkittäviä tulevaisuuteen suuntautuvia yrittäjyysstrategioita. Vuoden 2021 haun teemana on Yrittäjyys vihreän ja kestävän tulevaisuuden hyväksi. Alueet ja kunnat voivat hakea tunnusta 31. maaliskuuta 2020 mennessä.

Euroopan yrittäjyysalue (EYA) -ohjelmassa etsitään ja palkitaan sellaisia EU:n alueita ja kuntia, missä toteutetaan ”erinomaisia tulevaisuuteen suuntautuvia strategioita pk-, start-up- ja scale-up-yritysten tukemiseksi” alueen koosta, vauraudesta tai toimivaltuuksista riippumatta. 

Euroopan alueiden komitean EYA-ohjelmaa, jonka käynnistämisestä tulee tänä vuonna kuluneeksi kymmenen vuotta, on nykyaikaistettu seuraaviksi viideksi vuodeksi. Kuhunkin vuosina 2021–2025 järjestettävään vuotuiseen hakumenettelyyn liittyy keskeinen teema, joka on yhteydessä EU:n poliittiseen ohjelmaan ja merkityksellinen alue- ja paikallistason kannalta. Vuoden 2021 EYA-tunnuksen on tarkoitus edistää yrittäjyyttä vihreän ja kestävän tulevaisuuden hyväksi.

EYA 2021 -hakumenettely on nyt käynnissä ja alueet ja kunnat voivat hakea tunnustusta 31. maaliskuuta 2020 saakka.

Euroopan yrittäjyysalue -tunnuksella annetaan tunnustusta ja erottuvuutta paikallisille tai alueellisille yrittäjyysstrategioille, ja se tarjoaa pääsyn mahdollisten kumppanien verkostoon. Vuonna 2020 EYA-tunnustuksen saaneet alueet ovat Gdánskin ja Pommerin alue (Puola), Göteborgin elinkeinoalue (Ruotsi) ja Navarran alue (Espanja).

Osallistumiskelpoisuus

  • Mukaan voivat ilmoittautua kaikki EU:n jäsenvaltioissa sijaitsevat alueet, mukaan lukien kunnat, kaupungit sekä oikeushenkilöiksi luokitellut rajatylittävät alueet, kuten Euroopan alueellisen yhteistyön yhtymät ja Euroregio-alueet.
  • Hakijalla tulee olla poliittisen tason toimivaltaa (ei välttämättä lainsäädäntävaltaa).
  • Hakijan tulee osoittaa kykyä toteuttaa kokonaisvaltaista yrittäjyysnäkemystä.
  • Tunnusta voi hakea alueen koosta, vauraudesta tai erityisistä toimivaltuuksista riippumatta.
  • Tunnusta voivat hakea jo entuudestaan menestyksekkäät alueet ja alueet, jotka ovat sitoutuneet toteuttamaan välttämättömiä muutoksia.
  • Etenkin rajanylittäviä alueita kannustetaan jättämään hakemus.

Lue lisää täältä.

Asiasanat: