Turun kokemukset ilmastopolitiikan kehittämisestä ja päästöjen vähentämisestä kiinnostavat kansainvälisesti. Kaupunginjohtaja Minna Arve ja Ilmastopolitiikan kehittämispäällikkö Risto Veivo pitävät useita puheenvuoroja YK:n ilmastokokouksessa Madridissa 2.-13.12.2019.

Turku tuo kokoukseen aktiivisten ilmastotoimia tekevien kaupunkien näkökulmaa. Turun kaupunginjohtaja osallistuu kokoukseen puheenjohtajamaa Chilen ja YK:n kutsusta. Turun edustajat kuuluvat myös Suomen kokousdelegaatioon.

Kaupunkien odotetaan maailmanlaajuisesti ottavan merkittävää roolia isojen ja monimutkaisten ongelmien, kuten ilmastonmuutoksen ratkaisemisessa. Kaupungit ovat valmiita vastaamaan tähän haasteeseen yhdessä valtioiden ja kansainvälisten organisaatioiden kumppaneina. Turku on verkostoitunut laajasti muiden maailman ilmastopolitiikan edelläkävijäkaupunkien kanssa ratkaisujen löytämiseksi.

Turku kannustaa tekemään tieteenmukaista ilmastopolitiikkaa

Turun alueen päästöjä on pystytty vähentämään noin 30% vuoden 1990 tasosta. Samaan aikaan kaupungin väkiluku ja talous ovat kasvaneet merkittävästi. Turku aikoo olla hiilineutraali vuonna 2029 kun kaupunki täyttää 800 vuotta. Siitä eteenpäin tavoitteena on olla ilmastopositiivinen kaupunkialue, joka sitoo hiilidioksidia enemmän kuin tuottaa sitä.

Turun kaupungin ilmastotyö nojaa valtuuston 2018 yksimielisesti hyväksymään ilmastosuunnitelmaan, joka tavoitteet ja toimet vastaavat kansainvälisen tiedeyhteisön esittämää tavoitetasoa. Kaupunki hyödyntää ilmastopolitiikan suunnittelussa vahvasti tiedettä ja vuorovaikutusta tutkijoiden kanssa esimerkiksi Turun kaupunkitutkimusohjelman avulla.

Turun kokemukset kiinnostavat kansainvälisesti

Turun kaupungin toteuttamat ilmastotoimet, vakuuttava ilmastosuunnitelma ja -politiikka sekä aktiivinen toiminta kansainväliseissä verkostoissa ovat runsaiden puheenvuoropyyntöjen taustalla. Puheenvuoroja ja osallistumisia eri istuntoihin kertyy kokouksen aikana kymmenkunta.

- Turun ilmastotoimet herättävät runsaasti kiinnostusta kansainvälisissä yhteyksissä. Jaamme mielellämme kokemuksiamme ja samalla opimme toisten tekemästä työstä. Ilmastohaaste on maailmalaajuinen ja tiedon sekä hyvien käytäntöjen jakaminen ovat avainasemassa ratkaisujen löytämisessä, Turun kaupunginjohtaja Minna Arve kertoo.

Arve tulee puheenvuoroissaan painottamaan kaikkien yhteistä vastuuta kuunnella tiedettä ja tehdä sen mukaista ilmastopolitiikkaa ja -toimenpiteitä. Hän korostaa myös ilmastotoimien positiivisista vaikutuksista hyvinvoinnin ja talouden näkökulmasta. Turun alueella talouden kasvu ja päästöjen vähentäminen eivät ole olleet keskenään ristiriitaisia tavoitteita.

- Haluan puheenvuoroillani tuoda suomalaisen näkökulman kansainväliseen päästökeskusteluun ja samalla korostaa sitä, että hyvä ilmastopolitiikka ja päästöjen vähentäminen eivät ole este hyvinvoinnille ja taloudelliselle menestymiselle vaan päinvastoin. Päästöjen vähentäminen ja ympäristön huomioiminen ovat tulevaisuudessa hyvinvoinnin ehtoja, Arve sanoo.

Turun Ilmastosuunnitelma 2029 noudattaa yhteistä eurooppalaista mallia, jonka mukaisesti kaupunki raportoi ilmastotyöstään vuosittain YK:lle ja joka toinen vuosi Euroopan Komissiolle. Vuodesta 2020 alkaen Turku raportoi YK:lle myös kestävän kehityksen tavoitteiden toteutumisesta, yhtenä ensimmäisistä kaupungeista maailmassa