Kaupungin ympäristöterveydelle on tehty toimenpidepyyntö, jossa vaaditaan Puolalan koulun väistötiloina osoitteessa Sepänkatu 2 sijaitsevien tilojen asettamista käyttökieltoon. Rakennus- ja lupalautakunnan mukaan tiloja voidaan käyttää edelleen mutta tämä edellyttää useiden toimenpiteiden tekemistä määräajassa.

Rakennus- ja lupalautakunnan päätös

Terveydensuojelulain mukainen toimenpidepyyntö ja määräys, Turun rakennus- ja lupalautakunta, 5.12.2019

Kaupungin ympäristöterveydelle on tehty toimenpidepyyntö, jossa vaaditaan Puolalan koulun väistötiloina osoitteessa Sepänkatu 2 sijaitsevien tilojen asettamista käyttökieltoon. Rakennus- ja lupalautakunta käsitteli toimenpidepyyntöä kokouksessaan 5.12.

Lautakunta päätti, että tiloja voidaan käyttää koulukäytössä mutta se edellyttää tilojen omistajalta Tilapalvelukeskukselta seuraavia toimenpiteitä:

  • Koulun väistötilakäytössä olevissa tiloissa tulee välittömästi aloittaa tehostettu ylläpitosiivous, jota tulee jatkaa niin kauan kuin tilat ovat väistötilakäytössä.
  • Kuitulähde tulee selvittää välittömästi ja poistaa 1.1.2020 mennessä.
  • Kaikkiin koulun väistötilakäytössä oleviin tiloihin tulee tehdä kuitusiivous, kun kuitulähde on selvitetty ja poistettu.
  • Terveyshaittaa aiheuttavien kuitujen poistaminen sisäilmasta tulee todentaa pätevän rakennusterveysasiantuntijan tekemällä selvityksellä, joka tulee toimittaa ympäristöterveyteen 1.2.2020 mennessä. Lisäksi kuitujen poistamista koskien tulee tehdä seurantatutkimus 1.4.2020 mennessä.
  • Rakennuksen koulun väistötilakäytössä olevien tilojen ilmavuodot tulee selvittää välittömästi ja pätevän rakennusterveysasiantuntijan tekemä ilmavuotoselvitys ja suunnitelma niiden poistamiseksi toimittaa välittömästi ympäristöterveydelle.
  • Kaikki rakennuksen ilmavuodot, joiden kautta mikrobeja voi kulkeutua koulun väistötilakäytössä olevien tilojen sisäilmaan tulee poistaa 1.1.2020 mennessä. Ympäristöterveyteen tulee toimittaa 1.2.2020 mennessä pätevän rakennusterveysasiantuntijan laatima selvitys, jolla todennetaan ilmavuotojen poistaminen.
  • Irronneet tai vaurioituneet lattiapinnoitteet tulee kiinnittää tai korjata 1.1.2020 mennessä.
  • Väistötilakäytössä olevien tilojen ilmanvaihtokoneiden toimivuus tulee tarkistaa välittömästi.
  • Väistötilakäytössä oleviin tiloihin on asennettava ilmanpuhdistimet 1.1.2020 mennessä.
  • Kreosootin ja öljyn hajusta aiheutuva terveyshaitta tulee poistaa välittömästi. Ympäristöterveyteen tulee toimittaa 1.2.2020 mennessä pätevän rakennusterveysasiantuntijan laatima selvitys, jolla todennetaan kreosootin ja öljyn hajusta aiheutuvan terveyshaitan poistuminen.
  • Kaikki sisäilman laadun parantamiseksi tehdyt toimenpiteet tulee dokumentoida kattavasti tilakohtaisesti ja dokumentit on toimitettava ympäristöterveyteen 1.2.2020 mennessä.

Lautakunnan päätöksen mukaan tilat voidaan asettaa käyttökieltoon, mikäli päätöksen määräyksiä ei noudateta tai mikäli tutkimuksissa tulee esille jotain, jonka perusteella asiaa tulee arvioida toisin.