Turun kaupunginjohtaja Minna Arve osallistui YK:n ilmastokokoukseen Madridissa 2.–13.12.2019. Hän otti osaa useisiin paneelikeskusteluihin ja esitti puheenvuoroja, joissa hän korosti kaupunkialueiden ja alueellisten organisaatioiden roolia ilmastotalkoissa.

– Pariisin ilmastosopimuksen tavoitteisiin pääseminen riippuu pitkälti kaupunkien, kaupunkialueiden ja paikallisten muiden alueen toimijoiden toimista. Ilman meidän sitoutumistamme ja yhteistyötämme tavoitteita ei voi saavuttaa, Arve korosti puheenvuorossaan.

Samalla Arve toi esiin kaupunkien jo tekemiä vahvoja ilmastotoimia ja haastoi YK:n ja Pariisin sopimukseen sitoutuneet valtiot ottamaan kaupungit vahvemmin kumppaneiksi.

– Vein YK:lle viestin 160 ICLEI -verkostoon kuuluvan kaupungin sitoutumisesta hiilineutraalisuuteen ennen vuotta 2050. Kerroin Turun 2029 tavoitteesta ja haastoin hallituksia ottamaan kaupungit mukaan COP26 tavoitteiden valmisteluun kunnianhimoisemman ja vaikuttavamman ilmastotyön saavuttamiseksi, Arve kertoo.

Kaupunginjohtaja Minna Arve sekä ilmastopolitiikan kehittämispäällikkö Risto Veivo puhuivat ilmastokokouksessa myös useissa paneelikeskusteluissa, joissa käsiteltiin kaupunkialueiden ja alueellisen yhteistyön roolia ilmastotyössä sekä kiertotalouden merkitystä.

– Turun alueella tehdyt kiertotalouteen liittyvät ratkaisut ovat hyviä esimerkkejä siitä, kuinka alueellinen yhteistyö helpottaa hiilineutraaliustavoitteiden saavuttamista sekä luo yrityksille uusia liiketoimintamahdollisuuksia. Turun kiertotalousratkaisut liittyvät esimerkiksi päästöjen vähentämiseen lämmityksessä ja liikenteessä, energiatehokkuuteen ja energiavarastoihin, Arve toteaa.

Turun kaupungin ilmastosuunnitelman päätavoitteena on saavuttaa hiilineutraalius vuoteen 2029 mennessä ja tehdä Turun alueesta siitä eteenpäin ilmastopositiivinen.