Euroopan komissio julkaisi suunnitelmansa Euroopan vihreän kehityksen ohjelmasta eli Green Dealista 11. joulukuuta. Tutustu tiedonannossa esitettyyn 50 toimeen ja toteuttamisaikatauluun.

Green Deal on EU:n uusi kasvuohjelma, jonka tavoitteena on saada Euroopasta ensimmäinen hiilineutraali maanosa vuoteen 2050 mennessä kääntämällä ilmasto- ja ympäristöhaasteet kasvun mahdollisuuksiksi. Green Deal asettaa toimia laajasti eri aloille, erityisesti liikenne-, energia-, maatalous- ja rakennusaloille sekä teräs-, sementti-, tekstiili- ja kemianteollisuuden ja tieto- ja viestintäteknologia-aloille.

Keskeisinä toimina ovat heti maaliskuuhun 2020 mennessä julkaistavat esitykset:

  • EU:n vuoden 2050 hiilineutraaliustavoitetta tukeva ilmastolaki
  • vuoden 2030 päästövähennystavoitteen kiristäminen 40 prosentista 50-55 prosenttiin
  • uusi kiertotalouden toimintasuunnitelma, joka keskittyy kestäviin tuotteisiin sekä erityisesti raaka-aineintensiivisiin aloihin, kuten tekstiili, rakennus, elektroniikka ja muovi
  • uusi teollisuusstrategia, jonka tarkoituksena on edistää teollisuuden digitalisaatiota ja kestävyyttä
  • biodiversiteettistrategia vuoteen 2030, joka sisältää toimia biodiversiteettikadon ehkäisemiseksi
  • ilmastosopimus (European Climate Pact), jonka avulla varmistetaan kansalaisten osallistaminen ja vaikutusmahdollisuudet

Erityisesti kaupunkien ja kuntien kannalta kiinnostavia ehdotettuja toimia ovat myös muun muassa rakennusten korjausta koskeva aloite, älykästä sektoreiden integrointia koskeva strategia, kestävän ja älykkään liikenteen strategia sekä kestävää ruokaketjua edistävä ”maatilalta pöytään” -strategia.

Merien ja vesistöjen suojeluun esitetyt toimet tukevat Itämeren suojelun tavoitteita. Komissio aikoo esimerkiksi laatia meren, ilman ja maaperän saastumista ehkäisevän toimenpidesuunnitelman, uuden kemikaalistrategian sekä suunnittelee toimia merialueiden kestävään käyttöön.

Toteutuksen edellytyksenä investoinnit ja poliittinen sitoutuminen

Ohjelman toteuttaminen edellyttää runsaita investointeja ja vahvaa poliittista sitoutumista. Komission arvion mukaan vuoden 2030 ilmasto- ja energiatavoitteiden saavuttaminen vaatii 260 miljardin euron edestä lisää vuosittaisia investointeja. Vastatakseen investointitarpeeseen komissio aikoo julkaista kestävän rahoituksen suunnitelman. Euroopan investointipankki muuttuu osittain Euroopan ilmastopankiksi ja EIP aikoo suunnata puolet investoinneistaan ilmasto- ja ympäristötavoitteiden tukemiseen vuoteen 2025 mennessä.

Lisäksi neuvoteltavana olevasta monivuotisesta rahoituskehyksestä on tavoitteena suunnata vähintään 25 % ilmasto- ja ympäristötavoitteiden saavuttamiseen. Uudesta InvestEU-ohjelmasta 30 % aiotaan suunnata ilmastotavoitteita edistävien investointien tukemiseen ja Horisontti Eurooppa -tutkimus- ja innovaatio-ohjelmasta vähintään 35 % Green Dealia tukevien ratkaisujen rahoittamiseen. Maatalouspolitiikan budjetista 40% ja meri- ja kalastusrahaston budjeteista vähintään 30 % suunnataan ilmastotavoitteiden tukemiseen.

Komissio ehdotti Grean Dealissa myös 100 miljardin euron oikeudenmukaisen siirtymän mekanismia tukemaan hiili-intensiivisestä tuotannosta riippuvaisten alueiden siirtymää, jotta kaikki jäsenvaltiot sitoutuisivat tavoitteisiin. Eurooppa-neuvoston kokouksessa 12.-13.12. jäsenvaltioiden päämiehet vahvistivat tavoitteen hiilineutraalista Euroopasta vuoteen 2050 mennessä päätelmissään, mutta Puola ainoana jäsenvaltiona ei sitoutunut tavoitteen täytäntöönpanoon. Seuraavaksi EU:n vuoden 2050 hiilineutraaliustavoitetta käsitellään ensi kesäkuun Eurooppa-neuvoston kokouksessa.

Asiasanat: