Komission Centers of Vocational Excellence -erillishaku on suunnattu ammatillisen koulutuksen toimijoille. Käynnissä olevan pilottihaun tavoitteena on edistää ammatillisen koulutuksen huippuyksiköiden välistä yhteistyötä Euroopan tasolla. Hankkeille on jaossa yhteensä 20 milj. euroa. Hakuaika päättyy 20.2.2020.

Komission esitys vuosien 2021-2027 Erasmus-ohjelmakauden uudistuksista pitää sisällään ammatillisen koulutuksen huippuyksiköiden (Centers of Vocational Excellence, CoVE) perustamisen. Ammatillisen koulutuksen huippuyksiköiden tehtävänä on toimia huippuosaamisen ja innovoinnin veturina ja yhteistyöalustana, jossa ihmiset voivat kehittää käytännöllisiä taitoja tietyllä alalla. Yksiköiden tavoitteena on koota yhteen useita paikallisia/alueellisia kumppaneita, kuten ammatillisen perus- ja jatkokoulutuksen tarjoajia, kolmannen asteen laitoksia, muun muassa ammattikorkeakouluja, ja teknillisiä oppilaitoksia. Tämän lisäksi huippuyksiköiden toimintaan on tarkoitus osallistaa muita sidosryhmiä, kuten elinkeinoelämän toimijoita, tutkimuslaitoksia sekä kansallisia ja alueellisia viranomaisia ja kehitysvirastoja. Kumppaneiden yhteistyö voi liittyä esimerkiksi tuleviin alakohtaisiin haasteisiin ja taitotarpeisiin vastaamiseen (esim. digitalisaatio, AI), yhteisten ammatillisten opetussuunnitelmien kehittämiseen, innovatiivisiin opetus- ja koulutusmenetelmiin sekä kansainvälistymisstrategioihin.

Keskeiset toimet

Hakuun osallistuvalta ammatillisen koulutuksen huippuyksiköltä edellytetään merkityksellisiä tuotoksia, jotka ovat yhteydessä

  • vähintään 3 toimeen, jotka liittyvät klusteriin 1 – opetus ja oppiminen (esim. elinikäisen oppimisen lähestymistapa ja innovatiiviset opetussuunnitelmat ja -metodit), ja
  • vähintään 3 toimeen, jotka liittyvät klusteriin 2 – yhteistyö ja kumppanuus (esim. yritysyhteistyö pk-yritysten kanssa opiskelijoiden harjoittelujen tiimoilta, kv-strategiat kv-liikkuvuuden edistämiseksi)
  • vähintään 2 toimeen, jotka liittyvät klusteriin 3 – hallinto ja rahoitus (esim. yksikön tehokas hallinto, kestävien rahoitusmallien ja EU-rahoituksen hyödyntämissuunnitelmat).

Klusterien sisältämät toimet on tarkemmin määritelty hakuohjeiden kohdassa 2.2.

Toimien tulee alkaa 1. lokakuuta 2020 tai 1. marraskuuta 2020. Hankkeen kesto on 4 vuotta. Pilottihaun budjetti on yhteensä noin 20 miljoonaa euroa, josta enintään viidelle CoVElle myönnetään hankekohtaista avustusta korkeintaan 4 miljoonaa euroa (enintään 80% kustannuksista)

Kumppanuudet

Kumppanuuteen on kuuluttava vähintään kahdeksan täyskumppania vähintään neljästä Erasmus+-ohjelmamaasta (joista vähintään kaksi Euroopan unionin jäsenvaltiota). Kustakin maasta on oltava

  1. vähintään yksi yritys, ala tai sektorin edustajia (esim. elinkeinoelämän järjestöjä tai ammattiyhdistyksiä) ja
  2. vähintään yksi ammatillisen koulutuksen tarjoaja (toisella ja/tai kolmannella asteella).

Yksi edellä mainituista kumppaneista on koordinoiva organisaatio, joka hakee Erasmus+-avustusta kumppanuuden puolesta. Kumppanuuden muun kokoonpanon pitäisi kuvastaa ehdotuksen erityistä luonnetta.

Hakuaika päättyy 20.2. 2020 klo 18.00 Suomen aikaa.

Hakumenettelyn aikataulu:

  • Hakuaika päättyy: 20.2.2020 
  • Arviointiperiodi: Helmi-kesäkuu 2020
  • Tieto valinnoista: Heinäkuu 2020
  • Rahoituspäätös: Elo-syyskuu 2020
  • Projektin aloitus: 1.10.2020 tai 1.11.2020
Asiasanat: