Turun joululahja maailmalle on perinteinen joulurauhan julistus, joka kaikuu tänäkin vuonna Brinkkalan talon parvekkeelta jouluaattona 24.12. klo 12. Yle 1 lähettää tilaisuuden suorana televisiolähetyksenä. Paikan päälle odotetaan noin 10 000 henkilöä.

Huom!

 • Suomen Punaisen Ristin Turun osasto tarjoaa glögiä Porthanin patsaan luona
 • YLE1 lähettää joulurauhan julistuksen suorana televisiolähetyksenä
 • Viittomakielen tulkkina tilaisuudessa toimii Elina Parkkila

Joulurauhatilaisuudessa esiintyy yhdistelmäkuorona Mieskuoro Laulun Ystävät sekä Turun NMKY:n mieskuoro Naskalit. Yhdistettyä mieskuoroa johtaa Juha Järvinen.

Suomeksi ja ruotsiksi luettavan joulurauhan julistuksen lukee Turun kaupungin protokollapäällikkö Mika Akkanen. Akkanen julistaa joulurauhan nyt seitsemättä kertaa.

- Joulurauha on kaunis ja elinvoimainen perinne, johon minä ja muu järjestelyorganisaatio valmistaudumme jälleen huolella. Tänä jouluaattona erityistä on se, että tulee kuluneeksi kahdeksankymmentä vuotta siitä, kun joulurauha Turussa on viimeksi jäänyt julistamatta. Kyseessä oli talvisodan joulu ja joukkokokoukset oli kielletty, kertoo Akkanen.

Yle televisioi lähetyksen ja käyttää tänä vuonna kuvauksessaan myös dronea, jonka kuvan välityksessä hyödynnetään uutta 5G-verkkoa. Ylen ja viranomaisten lennokkeja lukuun ottamatta dronejen käyttö alueella on kielletty.

Jouluinen perinne on säilynyt aikojen saatossa

Joulurauhanjulistuspergamentti

Jouluinen tapa on jatkunut Turussa lähes katkeamattomana keskiajalta lähtien, 700 vuoden ajan. Vain Suomen sisällissota aiheutti julistukseen vuoden tauon, mutta jo jouluna 1918 joulurauha julistettiin jälleen. Nykyään joulurauhanjulistuksesta vastaa Turun kaupunki.

Turun joulurauhan julistus on radioitu vuodesta 1935 lähtien. Televisiolähetykset aloitettiin vuodesta 1983 alkaen kotimaahan ja vuodesta 1986 lähtien myös Ruotsiin. Nykyään joulurauhan julistusta voi seurata internetin välityksellä suorana lähetyksenä ympäri maailmaa.

Tapahtuma vaikuttaa liikenteeseen

Yleisöä kehotetaan ottamaan huomioon poikkeavat liikennejärjestelyt ja saapumaan paikalle jalkaisin tai joukkoliikennettä käyttäen. Tuomiokirkon ja Vanhan Suurtorin ympäristö suljetaan liikenteeltä ja pysäköinniltä 23.12. klo 9.00 alkaen. Alueesta ilmoitetaan siirtokehotuskyltein. Uudenmaankatu suljetaan Tuomiokirkon kohdalta liikenteeltä 24.12. klo 11.30. Järjestely puretaan mahdollisimman pian tilaisuuden jälkeen.

Joukkoliikenteen osalta Tuomiokirkkosiltaa käyttävät Fölin linjat ajetaan Auransillan kautta 24.12. noin klo 11:30–12:30. Tuomiokirkkopuiston pysäkkejä korvaavat pysäkit Hämeenkadulla. Kaikki Fölin linjat käyttävät normaaleja pysäkkejään Aurakadulla, Linnankadulla ja Eerikinkadulla. Puutoria tai linja-autoasemaa päätepysäkkinään käyttävät Kaarinan suunnan linjat ajetaan keskustaan ja keskustasta Auransillan, Aurakadun, Linnankadun ja Brahenkadun kautta.

Aurajoen vesiliikenteessä kulku Kirjastosillasta eteepäin yläjuoksulle on estetty joulurauhan julistuksen aikana.

Ohjelma // Turun joulurauhan julistus 24.12.2019

Vanha Suurtori, Brinkkalan talon edusta

Joululauluja klo 11.30 alkaen. Laivaston soittokunta, joht. musiikkikomentajakapteeni Petri Junna sekä Mieskuoro Laulun Ystävät ja Mieskuoro Naskalit, joht. Juha Järvinen

Kuoro:

 • Tuo armon valkokyyhky, säv. Melchior Vulpus, suom. sanat Huugo Jalkanen, sov. Michael Praetorius
 • Jouluyönä, säv. Teuvo Hakasalo, san. Helena Eeva, sov. Kimmo Hakasalo

Yhteislaulut, soittokunta, kuoro ja yleisö (säävaraus):

 • On hanget korkeat nietokset, säv. Jean Sibelius, san. Vilkku Joukahainen, sov. Arvo Kuikka
 • Me käymme joulun viettohon, säv. Martti Turunen, san. Mauno Isola, sov. Arvo Kuikka
 • Oi sä riemuisa, sisilialainen joululaulu, san. Matti Pesonen, sov. Arvo Kuikka

Laivaston soittokunta:

 • Koska meillä on joulu
 • Ratsuväen marssi

Joulurauhan julistus alkaa

Klo 11.57 Jumala ompi linnamme – virsi 170; 1, 4                                           

Klo 12.00 Turun Tuomiokirkon kello lyö 12. Alkufanfaari Marsalkan hopeatorvet marssista, säv. Artturi Rope

Suomen Turku julistaa joulurauhan, protokollapäällikkö Mika Akkanen

 • Maammelaulu (1. suomi, 1. ruotsi, 2. suomi)
 • Porilaisten marssi