Turun tapahtumavuosi 2020 on jälleen pullollaan tärppejä. Suuria yleisötapahtumia on useita; kaupunkikulttuuria, ruokaa ja juomaa sekä merellistä tunnelmaa. Urheilun ystäville vuosi tarjoilee erikoisuutena Turussa järjestettävät Kalevan kisat. Ruissalon telakalle rantautuu puolestaan uusi Turku Sea Jazz -festivaali.

Poimintoja vuoden 2020 tapahtumista Turussa:

KEVÄT

Turku Jazz Festival / 5.-8.3.
Korkeatasoinen jazz-festivaali kokoaa Turkuun niin Suomen huiput kuin myös kansainvälisiä vieraita. Tapahtumapaikat: Logomo, Tiirikkala ja Bar Ö.

Jazzkitaristi Teemu Viinikainen. Kuva: Lennart Holmberg

Turku Craft Beer Festival / 5.-7.3.
Oluttapahtuman päätähtinä loistavat kotimaiset pienpanimot. Maistuuko IPA, stout vai kenties perinteinen lager? Entä trendikäs sour? Laaja valikoima oluita ympäri Suomen odottaa.

FinFringe – esittävän taiteen festivaali / 13.-17.5.
Ahmi lyhyitä esityksiä! Katso kotimaista, tutustu ulkomaisiin uutuuksiin - heittäydy festivaalin vietäväksi! Toista kertaa järjestettävä FinFringe tuo Turkuun kansainvälistä tunnelmaa ja mahtavia esityksiä laidasta laitaan.

Pax Navis / 21.5.
Veneilijät ja Saaristomeren ystävät kokoontuvat merirauhan julistukseen Ruissalon Tapahtumatelakalle. Tarjolla musiikkia ja muuta ohjelmaa sekä tietoa vesillä liikkumisesta. Maksuton.

Jokisataman avajaiset / 21.-24.5.
Aurajoen rannassa pitkän viikonlopun ohjelma koostuu noin 50 yksittäisestä tapahtumasta.

KESÄ

Muista Turun kesäteatterit: Vartiovuoren kesäteatteri, Samppalinnan kesäteatteri sekä uusi kesäteatteriareena Ruissalon Tapahtumatelakalla.

Kesärauha-festivaali / 5.-7.6.
Kesärauha tuo Porthanin puistoon kuumimmat vaihtoehto- ja indiemusiikin nimet.

Kuva: Paavo Nurmi Games

Paavo Nurmi Games / 9.6.
Paavo Nurmi Games on osa IAAF:n World Challenge -sarjaa, jossa kisaa myös kansainvälisiä huippuja. Tunnelma Turun jokirannassa ja kauniilla luonnonläheisellä stadionilla ovat unohtumaton kokemus.

Neitsytperunafestivaali / 12.-13.6.
Varhaisperunan asialla jo 11. kertaa! Panimoravintola Koulun pihalla ajetaan Suomen ainutlaatuisen varhaisperunan asiaa syömällä perunaruokia iloisessa seurassa ja letkeän ohjelman ryydittämänä.

Aurajoen Wauhtiajot / 13.6.
Klassiset mahonkiveneet kokoontuvat Aurajokeen näytösajoihin! Mukana on upeita, 1920–1960 –lukulaisia, sekä muutamia vanhaan henkeen rakennettuja uudempia veneitä.

Turun linnan turnajaiset. Kuva: Turun kaupunki / Tiia Suorsa

Keskiaikaiset markkinat / 25.-28.6.
Suomen suurin keskiaika- ja muinaistapahtuma järjestetään Vanhalla Suurtorilla. Tiiviin toritunnelman luovat markkinakojujen rivistöt, joissa koti- ja ulkomaiset myyjät kauppaavat monenlaisia käsityötuotteita sekä keskiaikaisia herkkuja. Musikanttien laulun luritus, leikareiden tanssi, narrien ilonpito sekä muut huvitukset johdattavat koko perheen kohti keskiaikaista Turkua.

Ruisrock / 3.-5.7.

Swan Regatta tuo upeat Swan-purjeveneet Turkuun, Kuva: Turun pursiseura

Perinteinen ja huippusuosittu Ruisrock juhlitaan luonnonkauniissa Ruissalon kansanpuistossa. Luvassa on kolme päivää täynnä upeaa musiikkia, taidetta, yllätyksiä ja onnellista yhdessäoloa.

Swan European Regatta / 7.-12.7.
Merten kaunottaret, Swan-purjeveneet useissa kokoluokissa, ovat yleisön nähtävillä Aurajokirannassa sekä kilpailuissa Airistolla.

Turun Linnan Turnajaiset / 9.-12.7.
Turun linnan puistossa nähdään historiallisten taistelulajien aitoja kilpailuja samassa paikassa ja yhtä aikaa. Jalan ja hevosten selässä miteltävät taistelut huipentuvat sunnuntain finaaleihin. Kilpailun aikana myös linna herää eloon markkinoiden ja teemakierrosten myötä. Taistelu- ja markkina-alueelle on vapaa pääsy.

Food and Wine järjestetään Forum Marinumilla. Kuva: Joni Pietiläinen / Turun kaupunki

Turku Food & Wine Festival / 16.-18.7.
Ruokaa, viinejä ja pienpanimo-oluita yhteen liittävä tapahtuma kokoaa paikallisia laaturavintoloita sekä vierailijakokkeja huippuravintoloista Merimuseo Forum Marinumin ja ravintolan Göranin piha-alueelle.

DBTL / 23.-25.7.
Down By The Laituri -festivaali kokoaa yhteen Suomen kärkiartisteja ja -bändejä, sekä musiikista nauttivaa kansaa. Perinteinen kaupunkifestivaali juhlitaan toista kertaa uudessa paikassa Tuomiokirkon kyljessä.

Airisto Classic Regatta / 23.-26.7.
Ruissalon telakalle suuria purjeveneitä, jotka kisaavat Airiston radoilla. Regatta on osa Baltic Classic Masters -purjehduskisoja ja sen ohjelma on avoin myös yleisölle.

Turku Sea Jazz / 31.7.-1.8.
Osana Archipelago Sea Jazz -festivaalisarjaa Turkuun rantautuu uusi korkeatasoinen jazz-tapahtuma. Meren äärellä, Ruissalon telakan historiallisessa miljöössä, nautitaan kansainvälisistä jazzin tähtiartisteista, kotimaisista huippukokoonpanoista sekä maailmanmusiikin persoonallisista nimistä.

Aura Fest / 31.7.-1.8.
Aura Festissä Kupittaanpuiston lavalle nousevat Suomen kovimmat rap-, hip hop-, pop- ja R'n'B-artistit sekä elektronisen musiikin nimet. Mukana on myös todella kuumia ulkomaisia vahvistuksia.

Challenge Turku. Kuva: Turun kaupunki

Challenge Turku / 1.-2.8.
Triatlonkisan uinnin areenana toimii Aurajoki, mikä antaa yleisölle loistavat mahdollisuudet jännittää jokirannan paraatipailla. Myös juoksu- ja pyöräilyosuuksien varrelle pääsee hurraamaan aivan keskustan tuntumassa.

 

Turun Musiikkijuhlat / 6.-16.8.
Suomen vanhin yhtäjaksoisesti toiminut musiikkifestivaali on yksi Pohjois-Euroopan merkittävimmistä klassisen musiikin festivaaleista ja kokoaa Turkuun kansainvälisiä ja kotimaisia klassisen musiikin huippunimiä. Luvassa on suuria orkesterikonsertteja, oopperaa, kamarimusiikkia, resitaaleja, jazzia sekä koko perheen elämyksiä. Konserttitalon lisäksi tapahtumapaikkoina ovat mm. Ruissalon telakka sekä Turun tuomiokirkko.

Vegånia & Ølfest / 7.-8.8.
Suomen ensimmäinen vegaaninen katuruokatapahtuma Vegånia järjestetään jälleen Vanhalla Suurtorilla. Ekologisesti tuotettujen vegaanisten herkkujen kyljessä Ølfest tarjoilee pienpanimoiden oluita.

Suuret oluet - pienet panimot / 13.-15.8.
Pienpanimofestarit kokoaa laajan valikoiman suomalaisia pienpanimotuotteita tarjolle rennon tunnelman siivittämänä. 

Kalevan kisat / 13.-16.8.
Suomalaisen yleisurheilun huipputapahtuma rantautuu Turkuun, Paavo Nurmen Stadionille! Yle välittää neljän päivän kisakokonaisuudesta parhaat palat suorana.

Bändi Aurajoessa, by Turun kaupunki

Taiteiden yö / 13.8.
Kulttuuritarjontaa sisällä, ulkona, kaduilla ja kuppiloissa. Myös monet galleriat, museot ja kirjakaupat pitävät ovensa auki.

Paavo Nurmi Marathon / 22.8.
Tuhannet juoksijat valtaavat Turun keskustan ja Ruissalon saaren Paavo Nurmi Marathonilla. Suomen suurimpiin lukeutuva juoksutapahtuma houkuttelee Turkuun osallistujia yli 20 maasta.

Huoneiden kirja / elokuu
Valtakunnallisesti ainutlaatuinen, kokemuksellinen esitys muuttaa aution varastorakennuksen ennenkokemattomaksi kulttuuriareenaksi. Monitaiteellinen esitys upottaa katsojan taideteokseen, jota ei vain katsota, se koetaan. Esityksestä vastaavat TEHDAS Teatteri, nukketeatteriverkosto Aura of Puppets ja Aurinkobaletti lukuisine yhteistyökumppaneineen.

Veneet Esillä / 21.-23.8.
Suomen suurin käytettyjen veneiden myyntitapahtuma Ruissalon Tapahtumatelakalla.

SYKSY

Food & Art Festival / 3.-6.9.
Ruokailukokemuksia maailmanluokan huippukeittiöistä sekä kiinnostavia ruokailuun yhdistettyjä taidekokemuksia, ideoita ja inspiraatiota. Kansainvälisten ja kotimaisten huippukokkien tarjoamiin ruokailukokemuksiin on mahdollista tutustua illallisilla, ruokademoissa ja maisteluannoksien muodossa.

Food & Art Festival. Kuva: Otto Helkama

Turun päivä / 19.-20.9.
Kaksipäiväiseksi kasvanut Turun päivän juhlinta alkaa jo aattona ja laajenee koko kaupungin juhlaksi sunnuntaina. Museot, avoimet ovet sekä erilaiset tapahtumat ja illan ilotulitus houkuttelevat liikkeelle niin turkulaisia kuin Turun ystäviäkin.

Turun kirjamessut sekä ruoka- ja viinimessut / 2.-4.10.
Turun Kirjamessujen pääteemana on 2020 musiikki ja samaan aikaan järjestettävät Ruoka- ja Viinimessut tarjoilee puolestaan nautintoja kaikille aisteille.

Silakkamarkkinat / 22.-25.10.
Kalaherkkuja kotiin vietäväksi tai paikan päällä nauttien. Ammattikalastajien, saariston ja rannikon alkutuottajien ja muiden kalatuoteyrittäjien myyntitapahtuma. Mukana on myös muita teemaan sopivia myynti- ja esittelypisteitä.

Vanhan Suurtorin joulumarkkinat / 28.-29.11., 5.-6.12., 12.-13.12., 19.-20.12.
Vanhan Suurtorin Joulumarkkinoilla ilmassa on henkäys vanhaa aikaa ja ripaus joulun taikaa! Torin täyttävät käsityöläisten upeat myyntituotteet sekä sydäntä lämmittävät joululaulut ja tanssi- ja sirkusesitykset. Joulupukin pajalla joulupukki ja -muori sekä veikeät tontut ilahduttavat kävijöitä.

Joulukaupungin avaustapahtuma / 28.11.
Tuomiokirkon kuusen valot syttyvät ja jouluinen kulkue matkaa kävelykadulle, missä koko perheen ohjelma jatkuu ja joulukadun valot sytytetään juhlallisin menoin.

Jouluparaati 2019. Kuva: Timo Jakonen / Turun kaupunki

 

 

Asiasanat: