Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru vieraili Varsinais-Suomessa 23.1. kertomassa sote-uudistuksen valmistelusta ja hallituksen avaamista rahoitushauista kuntajohtajille ja kuntien päätöksentekijöille. Ministerin mukaan sote on tällä hetkellä ”error-tilassa”, joka on pakko saada korjattua pikaisesti.

- Varsinais-Suomi on yksi suurimmista maakunnista ja tänään pohdimme, oletteko te soten ajuriporukka vai perässähiihtäjä? ministeri Krista Kiuru kysyi tilaisuuden aluksi.

Hän korosti puheessaan järjestämisvastuun tärkeyttä ja sitä, kuinka Suomessa 195 sote-järjestäjän määrän on vähennyttävä. Palveluja ei saada toimimaan kunnolla sirpaleisessa kentässä.

- On kuntia, jotka pystyvät hoitamaan sote-palvelunsa hyvin ja sitten on niitä, jotka eivät pysty. Kuntakenttä ei ole samanlainen, eikä pelkällä rakenneuudistuksella korjata nykyjärjestelmän ongelmia.

Varsinais-Suomen sisältöuudistukseen n. 5 miljoonaa euroa

Ministeri Kiuru korosti myös, että palvelut on saatava kuntoon jo nykyisessä rakenteessa, jossa sote-palvelut ovat kuntien järjestämisvastuulla.

- Annamme nykyisille järjestäjille mahdollisuuden hakea rahoitusta ja laittaa palvelut kuntoon. Teemme samalla sekä sisältö- että rakenneuudistusta. Tuleva sisältöuudistus on Tulevaisuuden sote-keskus -ohjelma ja tällä hallituskaudella rahat käytetään peruspalveluiden kuntoon laittamiseen.

Varsinais-Suomen osuus sisältöuudistuksessa on Kiurun mukaan n. 5 miljoonaa. Tavoitteena on jatkossa päästä lääkäriin alle viikossa. Kiurun mukaan tämä onnistuu jo puolessa Suomen kunnista, joten miksei kaikkialla päästäisi samaan? Rakenneuudistusta jatketaan siitä, mihin viime uudistuksessa jäätiin. Tällä kertaa maakuntiin on alkuvaiheessa tarkoitus keskittää sote-palvelut sekä pelastustoimi.

- Nyt sote-uudistuksesta otetaan rönsyt pois: yritämme mahdollisimman pientä, kaunista, yksinkertaista ja toimivaa. Sote ja pelastuspalvelut laitetaan yhteen. On myös puhuttu siitä, otetaanko ympäristöterveydenhuolto tähän mukaan. Kuntien kannat ovat olleet hyvin erilaiset. Sitä vielä pohditaan, Kiuru korosti.

Pitkällä aikataululla eteen tulee pohdittavaksi se, tuleeko maakunnista itsehallintoalueita, jotka hoitavat soten lisäksi myös muita tehtäviä. Tässä vaiheessa keskitytään kuitenkin sote-palveluihin.

- Varsinais-Suomessa kustannukset painottuvat erikoissairaanhoitoon ja tämä on saatava kuntoon. Myös sosiaalihuollossa kustannukset painottuvat raskaisiin palveluihin. Palvelut pitää koota yhteen matalankynnyksen palveluiksi. Aina ei tarvita lääkäriä, vaan moniammatillinen työ on ratkaisu tähän, Kiuru muistuttaa.

Antti Parpo: Peruspalvelut ovat näivettyneet

Muutosjohtaja Antti Parpo Turun kaupungilta painotti, että suunnitelmat sote-palveluiden sisältöjen kehittämiseksi ovat Varsinais-Suomessa pitkällä ja valmistelevaa työtä on tehty jo vuoden ajan. Soten järjestämissuunnitelmassa on nostettu esiin tärkeimmät kehittämiskohteet Varsinais-Suomessa. Kaikki kunnat ja kuntayhtymät ovat suunnitelman hyväksyneet.

- Lähdemme yhdessä viemään näitä suunnitelmia eteenpäin, jotta alueen sote-palveluita saadaan kehitettyä. Otamme ilolla vastaan nykyisen hallituksen rahoitushaut. Kerrankin keskiössä on peruspalveluiden vahvistaminen. Nyt näyttää hyvältä, sillä voimme keskittyä toimeenpanoon, kun rahoitushaut on avattu, Parpo kiitteli.

Parpon mukaan hallintorakenteita on järkevä tehdä siinä vaiheessa, kun lait ovat voimassa.

- Yritämme ottaa tälläkin alueella erityispiirteet huomioon. Lähtötilanne on hyvä ja meillä on kyky päästä nopeasti työhön kiinni. Uskon, että sote-keskus on oikeantyyppinen ratkaisu, jolla pystymme vastaamaan julkisen sektorin haasteeseen, Parpo sanoi.

Katso videolta Raision kaupunginhallituksen puheenjohtaja Elisa Vuorisen kommentit heti tilaisuuden jälkeen