Turun kaupunginkirjaston yksi tärkeä tehtävä on edistää lasten lukutaitoa. Tähän haasteeseen kirjasto vastaa monin tavoin, joista yksi tehokas keino on lapsille ja nuorille suunnattu toiminta.

Lasten tapahtumatoiminta kirjastossa sekä Elämyspolku ja kirjastokurssi esikoululaisille tuovat kattavasti kulttuuria ja lukuintoa kaikkien lasten saataville kautta koko Turun. Lasten toiminnan lisäksi tuodaan esiin tietoa vanhemmille lapselle ääneen lukemisen hyödyistä.

-Pitkäjännitteinen työ lasten lukuharrastuksen edistämiseksi kantaa hedelmää, vuonna 2019 lasten lainaus kasvoi 4,6 %, lasten, nuorten ja eritysryhmien palvelupäällikkö Sanna Hernelahti iloitsee.

Varissuolla TPS:n pelaajat lukevat satuja

Varissuon ammattisatutunnit vastaavat positiivisuuden kautta poikien lukutaidon heikkenemisestä esitettyyn huoleen. Ammattisatutunneille on kutsuttu paljon miehiä lukemaan, tärkeäksi esimerkiksi pojille.

- Nämä satutunnit ovat varmasti olleet joillekin lapsille ensimmäinen kerta, kun mies lukee heille satuja ääneen ja on fyysisesti läsnä, Varissuon kirjaston kirjastovirkailija Asta Honkala kertoo.

Ammattisatutunneilla jokainen ammattinsa edustaja esiintyy työasussaan. Tämä tukee satua ja sitä, että lapset ymmärtävät, mistä puhutaan, vaikka kotikieli ei olisikaan suomi. Lopuksi lapset saavat kysyä ammattilaisilta kysymyksiä. Keväällä satuja saapuvat lukemaan esimerkiksi hammaslääkäri Camilla Lehmus, Turun yliopiston biologi sekä TPS:n jääkiekkoilija.

Saaga muuttuu Tylypahkaksi

Supersuosittu Harry Potter -tapahtumailta järjestetään jälleen pääkirjaston Saagassa 6.2. Tapahtumassa pääsee osallistumaan Tylypahkan oppitunneille sekä saattaa törmätä kirjasarjasta tuttuihin hahmoihin. Saagassa on käynnistynyt myös tammikuun lopussa Saagan kirjapiiri, jossa lapset saavat syventyä kirjoihin juttelun, askartelun ja kirjoittamisen kautta. 

Maestro ja Fiktio keskiajalla -kiertue käynnistyy helmikuussa. Suositun duon esityksessä seikkaillaan keskiajantunnelmissa. Esitys kiertää Saagan lisäksi lähikirjastoissa. Maaliskuussa taas TV:stä tuttu Pikkuli vierailee Saagassa ilostuttamassa perheen pienimpiä laululeikkishowlla.

Nuorille luovaa kirjoittamista ja ajankohtaisia työpajoja

Stoorin luovan kirjoittamisen pajat alkavat 18.2. Neljänä tiistaina tutustutaan kirjoittamisen eri puoliin luovien harjoitusten kautta. Vetäjänä on turkulainen runoilija ja kirjoittamisen opettaja Susinukke Kosola.

Rasisminvastaisella viikolla kirjastolla järjestetään Eroon vihapuheesta -työpaja 17.3. 16–18-vuotiaille. Työpaja on osa Erasmus+-rahoitteista Make Europe Hate Free Again -projektia, joka tiedottaa ja kouluttaa ihmisiä tunnistamaan vihapuhetta, puuttumaan siihen sekä lisäämään tietoa ihmisoikeuksista.

Lukuviikolla 22.4. 17-vuotias Iiris Suvitie tulee Stoorin sohvalle kertomaan kirjoittamisesta ja lukemisesta. Suvitie on kirjoittanut yhdessä isänsä Marko Laihisen kanssa nuortenromaanin Kymmenestä metristä (2019).

Runoilija Aura Nurmi saapuu keväällä pitämään Spoken Word-työpajoja Turun lähikirjastoihin. Spoken Word on matalankynnyksen taidemuoto, joka auttaa nuoria ilmaisemaan itseään. Spoken Wordia voidaan hyödyntää myös niiden nuorten kanssa, joille suomi ei ole kotikieli ja tai joilla on vaikeuksia kirjoittaa.

 

Asiasanat: