Vuoden Turkulainen on jälleen valittu yleisöäänestyksellä. Tällä kertaa kisa oli kahden kauppa ja voitosta taisteltiin viime päiviin asti. Suurimman äänisaaliin keräsi bloggaaja ja somevaikuttaja Laura Satamo.

Tittelin lisäksi Satamo sai palkinnoksi Turun kaupunginjohtaja Minna Arveen ojentaman, Kakolan kakoliitista louhitun palkintopatsaan ja kunniakirjan.

Vuoden Turkulainen valittiin jälleen yleisöäänestyksellä. Ehdolla oli kymmenen ehdokasta, jotka jokainen osaltaan ovat tehneet Turkua ja turkulaisuutta tunnetuksi positiivisella tavalla vuoden 2019 aikana.

Laura Satamo kirjoittaa suosittua blogia Mamma rimpuilee, jossa hän kertoo elämästään äitinä ja naisena. Huumorilla maustettu blogi kertoo lapsiperheen edesottamuksista lämpimällä ja tunnistettavalla tavalla. Myös kotikaupunki Turku on vahvasti esillä hänen postauksissaan. Mamma rimpuilee -blogi on palkittu vuonna 2017 Vuoden perheblogina.

Sosiaalisen median kanavissaan Satamolla on kymmenien tuhansien seuraajien yleisö, sillä blogin lisäksi Mamma rimpuilee -päivitykset leviävät myös Instagramissa sekä podcastina. Lisäksi häntä voi kuulla perjantaisin turkulaisen paikallisradion juontajana. Vuonna 2018 Satamo kruunattiin Turun joulunajan Lumikuningattareksi.

Vuoden Turkulainen -kisassa annettiin 10513 ääntä, joista Laura Satamo sai 3944 kappaletta.

Laura Satamo, kuvaaja: Jere Satamo

”Mamma rimpuilee saa nauramaan. Ainoa äitiysblogi, jota seuraan. Poistaa ahdistusta ja parantaa arkea.”

”Kiinnostukseni Turkua kohtaan on herännyt ja kasvanut seuratessani Lauran arkea kauniissa kaupungissa. Laura tekee joka ikinen päivä duunia Turun eduksi.”

”Turun kuningatar, nothing more nothing less!”

Mitalisijoilla Kaapo Kakko ja Vesa Jauhiainen

Toiselle sijalle Vuoden Turkulainen -äänestyksessä sijoittui jääkiekkoilija Kaapo Kakko, joka johti kisaa aivan äänestyksen loppumetreille saakka. Kakon äänisaalis oli lopulta 2507 ääntä. Kolmannelle sijalle ylsi vanhempi konstaapeli Vesa Jauhiainen 948 äänellä.

Ensimmäistä kauttaan NHL-joukkue New York Rangersissa pelaava Kaapo Kakko on turkulaisille tuttu jo Turun Palloseurasta, mutta koko kansan tietoisuuteen hän nousi näyttävillä maaleillaan ja vakuuttavilla otteillaan Suomen maajoukkueen riveissä, viimeksi Leijonien kuopuksena aikuisten MM-kisojen otteluissa viime keväänä. NHL-liigaan Kakko varattiin viime vuoden varaustilaisuuden toisena pelaajana. Hänen pelaamistaan on kehuttu älykkääksi ja teknisesti taitavaksi.

Vesa Jauhiainen on työskennellyt poliisina kenttätehtävissä jo lähes 40 vuoden ajan. Varissuon aluepoliisina vuodesta 2006 työskennellyt Jauhiainen on tehtävässään tullut vuosien mittaan näkyväksi ja tutuksi osaksi alueen liikekeskusta. Aluepoliisin työssä hän keskittyy erityisesti nuoriin ja tekee tiivistä yhteistyötä muiden toimijoiden ja asukkaiden kanssa tuoden turvaa ja luotettavaa läsnäoloa nuorten elämään. Vuonna 2019 Jauhiainen palkittiin valtakunnallisella Vuoden poliisi -palkinnolla.

Vuoden turkulainen Laura Satamo, pronssille sijoittunut Vesa Jauhiainen ja Turun kaupunginjohtaja Minna Arve.

Vuoden turkulaisia jo yli 30 vuoden ajan

Viihdetaiteilijat ja urheilijat ovat olleet turkulaisten suosikkeja läpi kilpailun historian, mutta joukossa on lukuisia koko maassa tunnettuja henkilöitä.

Vuoden turkulaisia ovat olleet muiden muassa eläinsuojeluvalvoja Anja Eerikäinen, ylipuutarhuri Arno Kasvi, jääkiekkoilija Saku Koivu, Miss Suomi Lola Odusoga, jalkaväen kenraali Adolf Ehrnrooth, rockartisti Michael Monroe, freestyle-hiihtäjä Pekka Hyysalo, keittiömestari Erik Mansikka ja näyttelijä Miska Kaukonen.

Vuoden turkulaiseksi on valittu myös yksi fiktiivinen hahmo. Vuonna 2010 turkulaiset valitsivat Vuoden turkulaiseksi Pallivahan Marja Tyrnin ­- näyttelijä Aku Hirviniemen luoman Putous-televisiosarjan hahmon.

Vuoden turkulainen -kilpailun käynnisti Turussa jo 1985 kaupunkilehti Turkulainen, mutta kilpailussa oli välillä vuosien tauko. Viime vuosina kilpailua ovat järjestäneet yhteistyössä Turun kaupunki, Turkulainen, Yle Turku sekä Radio City, Turku.

Kuva: Jere Satamo

Vuoden turkulaiset:
2019 bloggaaja Laura Satamo
2018 näyttelijä Miska Kaukonen
2017 jääkiekkoilija Tomi Kallio
2016 hyväntekeväisyyshevonen Kiss my Turku
2015 vapaaottelija Makwan Amirkhani
2014 ravintoloitsija, keittiömestari Erik Mansikka
2013 freestyle-hiihtäjä Pekka Hyysalo
2012 kiekkolegenda Juhani Tamminen
2011 rockartisti Michael Monroe
2010 Putous-hahmo Pallivahan Marja Tyrni
2009 yrittäjä, tv-kasvo Jethro Rostedt
2008 eläinsuojeluvalvoja Heidi Leyser
2007 professori Sirkka-Liisa Kivelä
1999 jalkaväen kenraali Adolf Ehrnrooth
1998 eläinsuojeluvalvoja Anja Eerikäinen
1997 jalkaväen kenraali Adolf Ehrnrooth
1996 Miss Suomi Lola Odusoga
1995 jääkiekkoilija Saku Koivu
1994 kommodori Raimo Tiilikainen
1993 radiotoimittaja Antti Korhonen
1992 Masa-Yards Oy:n (myöhemmin Kvaerner Masa-Yards Oy) toimitusjohtaja Martin Saarikangas
1991 radiopersoona Markku Heikkilä
1990 Lounais-Suomen Syöpäyhdistyksen toimitusjohtaja Kari Ojala
1989 Turun yliopiston kasvitieteellisen puutarhan ylipuutarhuri Arno Kasvi
1988 eläinsuojeluvalvoja Anja Eerikäinen
1987 Turun kauppakorkeakoulun opiskelija-aktiivi Petteri Sinervo
1986 eläinsuojeluvalvoja Anja Eerikäinen
1985 viihdetaiteilija Anneli Saaristo

Asiasanat: