Sairaalapalveluiden juuri käynnistyneessä kehittämishankkeessa on tavoitteena poistaa sairaanhoitopiirille maksettavat siirtoviivemaksut ja parantaa potilaiden asiakaskokemusta muun muassa potilaiden hoitopolkuja sujuvoittamalla ja toimintaa yhdenmukaistamalla.

Lisätietoa:

Tällä hetkellä kaupunginsairaala on jaettu ylilääkärin johtamiin akuuttiin ja kuntouttavaan osastoryhmään. Osastojen erikoistuminen aiheuttaa mm. sen, että potilaan hoito ja kuntoutus voi pilkkoutua useampaan peräkkäiseen jaksoon eikä potilas saa niin kokonaisvaltaista palvelua yhdessä yksikössä. Useat hoitojaksot myös pidentävät potilaan hoitoaikaa. Osastojen toimintojen erillisyys on heikentänyt myös henkilöstöresurssin sujuvaa kohdentamista.

Asiakaskokemus keskiöön

Tulevaisuudessa kaupunginsairaala tuottaa perustason geriatrista kuntouttavaa erikoislääkärijohtoista sairaalapalvelua yksi toimintamalli - yksi sairaala -periaatteella. Samalla sairaalan akuutti- ja kuntoutusosastojen toiminta yhdenmukaistetaan. Näin myös henkilöstöä pystytään kohdentamaan joustavammin osastoille kulloisenkin tarpeen mukaan ja henkilöstöresurssi riittävyys paranee. Sairaalan toimintaa yhdenmukaistamalla parannetaan muun muassa hoidon laatua. Potilas hoidetaan oikea-aikaisesti yhdellä osastolla, jolloin myös hoitoaika lyhenee.

Yksi toimintamalli - yksi sairaala

Lisäksi sairaalassa tarkennetaan työnjakoa erikoissairaanhoidon kanssa. Jatkossa tavoitteena on määritellä, missä tapauksissa potilas hyötyy geriatrian osaamisesta ja tällöin toiminnassa keskitytään juuri geriatriseen sairaalahoitoon. Vastaavasti tarkennetaan, milloin potilas hyötyy enemmän muiden erikoisalojen osaamisesta ja samalla myös suunnitellaan paras tapa järjestää erikoisalakohtaista palvelua. 

Samalla selvitetään, voiko osan sairaalapalveluista toteuttaa kevyemmin kuin ympärivuorokautisena sairaalahoitona ilman potilasturvallisuuden vaarantumista. Potilaan hoitoa siirretään myös enemmän kotiin mm. kotisairaalatoimintaa kehittämällä ja yhteistyötä kotihoidon sekä kotiutustiimin kanssa lisäämällä.

Toimintaprosessien lisäksi projektissa tarkastellaan ja kehitetään johtamista sekä henkilöstön osaamista ja -resurssin kohdentamista. Myös sairaalan tietojohtamista vahvistetaan.

Toiminnan uudelleenjärjestelyllä ja erikoissairaanhoidon potilaista luopumisella tavoitellaan myös sairaanhoitopiirille maksettavien siirtoviivemaksujen poistumista.

Toimenpiteet toteutetaan sopeuttamisohjelman mukaisesti vuosina 2020–2023.