Turussa testattiin, voisiko uudella teknologialla madaltaa nuoren kynnystä aloittaa harrastus. Joukko turkulaisia yläkoululaisia pääsi tutustumaan jalkapalloon, joukkuevoimisteluun ja teatteriin 360-virtuaalimaailmojen avulla.

Turun kaupungin tavoitteena on, että jokaisella lapsella ja nuorella olisi ainakin yksi harrastus. Aina uuden harrastuksen aloittaminen ei kuitenkaan ole helppoa, etenkään vähän myöhemmällä nuoruusiällä. Harrastuksesta voi innostua helpommin, jos siihen, harrastetiloihin, ohjaajiin ja muihin harrastajiin pääsee tutustumaan ennalta, samalla jännityskin vähenee.

Turun kaupunki, Elisa ja Choose Your Future järjestivät yhteistyössä nuorten taide- ja toimintatalo Vimmassa VR-kokeilun, jossa nuoret pääsivät kokeilemaan, millaista erilaisia lajeja olisi harrastaa.

– Tässä yhteiskokeilussa sovelletaan palvelumuotoilua sen ideaalin mukaisesti, asiakkaan näkökulmasta. Nuoret ovat vahvasti kehittämisessä mukana. Näin lopputuote on mahdollisimman lähellä sitä, mitä nuoret itse kaipaavat, kertoo projektipäällikkö Mari Kontio Turun kaupungilta.

Salma Bouroussi. Kuva: Niko Sieppi / Rabbit Visuals

Kahdeksasluokkalainen Salma Bouroussi oli yksi kokeiluun osallistuneista. Hän arvioi virtuaalisen harrastuksiin tutustumisen hyvin todentuntuiseksi ja toimivaksi.

Tällaisia virtuaalisia tutustumismahdollisuuksia voisi olla vaikkapa nuorisotaloilla.

- Koulu vie paljon aikaa eikä uusia harrastuksia tule helposti lähdettyä kokeilemaan - eikä ehkä uskallakaan. Tällaisia virtuaalisia tutustumismahdollisuuksia voisi olla vaikkapa nuorisotaloilla, arvioi Salma, joka itse käy koulua Nummenpakan koulun Aurajoen yksikössä.

Harrastekokeilu on osa 5G-pilottien sarjaa

Turun kaupungin ja Elisan kolmivuotinen 5G-kumppanuusohjelma tukee Smart and Wise Turku -hanketta. Ohjelma keskittyy 5G-teknologian tuomiin mahdollisuuksiin kaupungin erilaisissa toiminnoissa ja palveluissa – muun muassa liikenteessä, liikkumisessa ja syrjäytymisen ehkäisemisessä.

 – Turun kaupungin ja alueen yritysten kanssa on toteutettu jo lukuisia 5G-pilotteja joulurauhan julistuksen droonikuvauksesta 5G-kahvilaan ja vastaaviin VR-kokeiluihin eri ikäryhmille. Tulemme laajentamaan 5G-verkkomme peittoa Turussa entisestään, jotta sen hyödyistä pääsevät nauttimaan mahdollisimman monet tahot niin kotitalouksissa kuin yrityksissä, toteaa Elisan Länsi-Suomen aluejohtaja Juha Laukkanen.

Nuoret pääsivät tutustumaan harrastuksiin myös virtuaalilasien avulla. Kuva: Niko Sieppi / Rabbit Visuals

Kokeilussa hyödynnettiin Elisan 5G-mobiiliverkkoa ja Choose Your Futuren toteuttamaa VR-kokemusta. 5G-verkko oli kokeilussa tärkeässä roolissa, koska sen kapasiteetti riittää tiedostokooltaan raskaiden VR-maailmojen katsomiseen verkon yli. Näin VR-kuva on äärimmäisen hyvälaatuinen ja kokemus mahdollisimman todentuntuinen.

–  Tavoitteemme on hyödyntää uutta teknologiaa siten, että voimme edesauttaa ihmisten aitoja kohtaamisia ja opastusta palveluiden äärelle. Esittelemällä nuorille harrastuksia virtuaalimaailman avulla, voimme madaltaa kynnystä kokeilla uusia lajeja. Parhaimmillaan nuoret löytävät uuden tavan toteuttaa itseään ja saavat uusia kavereita, kertoo Choose Your Futuren toimitusjohtaja Susanna Lahtinen