Turun Kaupunginteatterissa nähdään maaliskuussa vankien valmistama ja esittämä näytelmä Yksinäisten vallankumous, joka pohjautuu George Orwellin Eläinten vallankumous -teokseen. Vankilateatterin esitys on Taittuu ry:n, Turun Kaupunginteatterin ja Käyrän vankilan yhteistuotanto.

Yksinäisten vallankumous

 

Yksinäisten vallankumous on tarina ihmisistä, jotka ovat jumiutuneet unissakävelijöiksi, osaksi nukkuvien puoluetta. Yhtenä yönä he näkevät enneunen, joka pakottaa heidät irtaantumaan merkityksettömästä arjestaan perustaakseen bändin nimeltä Kolmas silmä. Yhtye edustaa vapautta, mutta sen tavoittelema tasa-arvon utopia osoittautuu yllättävän vaikeaksi saavuttaa. 

Vankilateatteria ensi kertaa Turun Kaupunginteatterissa

Vankilateatteri on Taittuu ry:n vetämä ja Rikosseuraamuslaitoksen rahoittama projekti, joka tekee taiteellisesti tinkimätöntä teatteria. Taittuu ry:n kehittämä, mm. Vuoden teatteritekona 2011 palkittu vankilateatterityö on viimeisen kymmenen vuoden aikana vakiinnuttanut paikkansa osana Rikosseuraamuslaitoksen toimintojen valikoimaa ja yhteisöteatterin kenttää.

Turun Kaupunginteatterille yhteistyö Taittuu ry:n kanssa on ensimmäinen laatuaan. Kaupunginteatterin taiteellinen johtaja Mikko Kouki pitää avausta kiinnostavana.

– Vankilateatteri istuu hyvin Sopukan monipuoliseen, kokeilevaan ohjelmistoon, sillä haluamme toimia laajalla säteellä taiteen ja yhteiskunnan kentällä. 

Vankilateatterin toiminta sitouttaa ja antaa onnistumisia

Käyrän vankilan apulaisjohtaja Maarit Salonen pitää vankilateatteriesitystä ja siihen valmistautumista vangeille monella tapaa merkityksellisenä.

– Tavoitteena on, että vangit saavat teatterista mukaansa onnistumisen eväitä, jotka kantavat myös vapautumisen jälkeen siviilielämässä. Teatterin tekemisessä vaaditaan pitkäjänteisyyttä, ehdotonta sitoutumista, heittäytymistä oman mukavuusalueen ulkopuolelle, vuorovaikutustaitoja ja kykyä toimia yhteistyössä ryhmän jäsenten kanssa. Yleisön eteen astuminen Turun Kaupunginteatterin lavalle edellyttää vangeilta paljon työtä ja ennen kaikkea rohkeutta – kokemus on ainutlaatuinen ja tarjoaa loppuelämän kestävän muiston.