Sencer Vardarmanin kolmikanavainen videoinstallaatio koostuu avaruudesta otetuista kuvista, joissa näkyy avolouhoksia yhdestätoista eri maasta.

WAM on avoinna

  • ti, pe-su klo 10-17
  • ke-to klo 11-20

WAMx:n vuoden 2020 näyttelyohjelman avaa Sencer Vardarmanin (s.1970, Istanbul) näyttely Under the Mother Earth's Skin (Maaäidin ihon alla). Näyttely koostuu kolmikanavaisesta videoinstallaatiosta Wounded Ground II (Haavoittunut maa, 19:26 min, 2020). Vardarman on luonut teosta varten kollaaseja avaruudesta otetuista kuvista, joissa näkyy protesteja herättäneitä avolouhoksia yhdestätoista eri maasta. Avolouhokset aiheuttavat sekä ympäristön saastumista ja lajikatoa, että kärsimystä alueiden ihmisille.

Teoksessaan Vardarman sekä dokumentoi että estetisoi ihmisen maapallolla aiheuttamaa tuhoa. Videoteoksen tarkat ja intensiiviset kuvat ovat syntyneet yhdistämällä jopa yli 1000 yksittäistä satelliittikuvaa kustakin kaivoksesta ja tuomalla kuvankäsittelyllä esiin värit, joita yksittäisistä satelliittikuvista ei erottaisi. Etäältä kuvatut avolouhokset muuttuvat epätodellisiksi, kauniiksi ja vangitseviksi. Samalla teos myös tarjoaa katsojalle mahdollisuuden uudelleenarvioida suhteensa luontoa tuhoavaan kaivostoimintaan. Kaivoksissa tuotetaan ihmisten kasvaviin kulutustarpeisiin fossiilisia polttoaineita ja metalleja kuten kultaa, hopeaa, kuparia ja nikkeliä.

Vardarman käsittelee teoksissaan tiedotusvälineiden, tutkijoiden ja mainosten tarjoamaa kuvastoa kaupunkikehityksestä, teollisuudesta ja luonnonkatastrofeista. Hän on kiinnostunut siitä, miten mediakuvissa voidaan tarkoituksellisesti manipuloida katsojan havaintoa. Vardarman muokkaa kuvissa esiintyviä maisemia taideteoksiksi hyödyntäen itsekin kuvamanipulaation keinoja. Yhdistelemällä eri kuvien fragmentteja toisiinsa hän luo teoksia, jotka saavat katsojan epävarmaksi siitä, mikä kuvassa on totta ja mikä lisättyä.

Vardarman asuu ja työskentelee Berliinissä. 

WAMx:n vuosi 2020: The Things We Are Made Of

WAMx jatkaa tänä vuonna viime vuonna aloitettua toimintamallia, jossa museo kutsuu vuosittain kansainvälisen asiantuntijan suunnittelemaan näyttelyohjelmistoa yhteistyössä museon kanssa. Yhteistyön kautta haetaan uusia teemoja ja ajankohtaisia näkökulmia käsitteleviä kokonaisuuksia kiinnostavilta tekijöiltä. 

Kansainvälinen asiantuntija on tänä vuonna turkkilaissyntyinen, Berliinissä toimiva kuraattori Ece Pazarbaşı. Hän on työstänyt näyttelyohjelman otsikolla The Things We Are Made Of (Asiat, joista meidät on tehty). Ohjelma kääntää huomion siitä, mikä meitä erottaa, siihen, mikä meitä yhdistää: Me kaikki koostumme loppujen lopuksi samoista alkuaineista. Näyttelyt esittävät kysymyksen, mitä me ihmiset oikeastaan olemme, ja mikä meidän paikkamme on tällä planeetalla.  

Sencer Vardarman:Under the Mother Earth's Skin WAMx:ssä 28.2.-23.8.2020
 

Kuva: Sencer Vardarman, stillkuva teoksesta Wounded Ground II (Turkey-Soma 09), 2020, monikanavainen video-installaatio.