Turun kaupungin ostopalveluna vuosina 2011-2014 hankkimassa kotisaattohoitopalvelussa epäillään tapahtuneen lukuisia vakavia rikoksia. Lounais-Suomen poliisi tiedotti asiasta maanantaina 2.3.2020. Turun kaupunki on selvittänyt asiakokonaisuutta yhteistyössä Lounais-Suomen poliisilaitoksen kanssa ja kokonaisuudesta on käynnistetty sisäinen tarkastus.

Kotisaattohoitoa tarjoavassa yrityksessä työskennellyttä hoitajaa epäillään törkeästä kuolemantuottamuksesta, törkeästä pahoinpitelystä, törkeästä kavalluksesta, törkeästä petoksesta, useista törkeistä väärennöksistä sekä huumausainerikoksista. Lisäksi yrityksessä työskennellyttä lääkäriä epäillään osallisuudesta em. rikoksiin.

Jutussa on epäiltynä kuusi kaupungin virkamiestä, joista kolme toimii edelleen virassa, kaksi on eläköitynyt ja yksi toimii toisen työnantajan palveluksessa. Poliisi on kuullut kaikkia kuutta henkilöä epäiltyinä. Epäily koskee sitä, että henkilöt olisivat laiminlyöneet valvontavelvollisuutensa asemansa tai tehtäviensä perusteella.

Turun kaupunki ei ole asiakokonaisuudessa asianomistaja.

Kotisaattohoito järjestetään nykyään omana toimintana

Turun kaupungin ostopalvelusopimus perustuu silloisen peruspalvelulautakunnan vuonna 2010 tekemään päätökseen puitesopimuksen tekemisestä ajalle 2011-2014 turkulaisen kotisaattohoitoa tarjoavan yrityksen kanssa.  Turun kaupunki osti yritykseltä kotisaattohoitopalveluiden lisäksi kotihoitoa ja kotisairaanhoitoa.

Tällä hetkellä Turun kaupunki ei osta kotisaattohoitopalvelua miltään toimijalta, vaan kaupunki järjestää palvelun omana toimintana.

Turun kaupungin sopimuksissa on ollut yli kymmenen vuoden ajan maininta yhteys- ja vastuuhenkilön velvoitteista. Vuonna 2018 uusituissa sopimushallinnan ohjeissa kiinnitettiin erityistä huomiota sopimusten seurantaan ja valvontaan. Ohjeiden uusiminen ei liity tutkinnassa olevaan asiaan.

Turun kaupunki on tehnyt yhteistyötä poliisin kanssa. Tässä yhteydessä Lounais-Suomen poliisi on pyytänyt Turun kaupungilta potilastietoja. Turun kaupunki on yhdessä poliisin kanssa käynyt läpi käsillä olevaa asiaa, mutta potilaistietojen luovuttaminen ei ole ollut mahdollista. Potilastietoja ei voida luovuttaa, ellei luovuttamiselle ole laista johtuvaa perustetta. 

Poliisin tiedote aiheesta: