Näyttely on retrospektiivinen katsaus suomalaisen mediataiteen pioneerin tuotantoon lähes viidenkymmenen vuoden ajalta. Esillä on Nygrenin videoita uran alkuvaiheista tähän päivään asti sekä käsikirjoituksia elokuviin, luonnoksia, portfolioita, piirroksia ja maalauksia.

Turussa asuva ja työskentelevä Nygren on tehnyt videoita ja elokuvia 1970-luvun lopulta lähtien, ensin kaitafilmikameralla ja sittemmin videokameralla. Ensimmäinen varsinainen videoteos Rakkaudesta rocktähteen on vuodelta 1982. Tämän itseoppineen mediataiteilijan massiivinen tuotanto sisältää fiktioita, dokumentteja, animaatioita ja musiikkivideoita. Nygren käsittelee teoksissaan tärkeitä ja vakavia teemoja, mutta ne sisältävät myös reipasta tee se itse -tekemistä, terävää huumoria, itseironiaa ja populaarikulttuurin kritiikkiä.

Campia ja julkisuuden henkilöitä
Nygren ei pyri pätemään teknisellä laadulla ja camp-henkisyys on hänen tuotannossaan keskeinen tekijä. Nygren käyttää usein hahmoina julkisuuden henkilöitä tai populaarikulttuurista tuttuja hahmoja, hänen teoksissaan on nähty mm. Dallasin Cliff Barnes, Margaret Thatcher, Hillary Clinton, Raisa Gorbatšova, Joan Collins ja Renny Harlin. Myös Nygrenin omat hahmot seikkailevat näyttelyn teoksissa, mukana ovat mm. AnneLee, Tytti Tyttelin, Cicca sekä Jonne 59.

Nygrenin teoksia on ollut esitetty festivaaleilla ja näyttelyissä vuodesta 1989 alkaen. Yleiseen tietoisuuteen hän nousi vuonna 1990 YLE:n Taiteen laita -ohjelmassa ja ensimmäinen retrospektiivi nähtiin jo 1994 Kiasmassa. Nygrenin When Noise and Death Meet (2006) sai Suomen Queer-tutkimuksen Seuran eurovisio-palkinnon vuonna 2015. Mediataiteen valtionpalkinnon Nygren sai vuonna 2018.

Asiasanat: