Komissio julkaisi 11.3. uuden kiertotalouden toimintasuunnitelman, jossa esitetään toimia resurssiviisauden kehittämiseen erityisesti tekstiili-, rakennus-, muovi-, ICT-, ruoka- ja akkusektoreilla. Toimet tukevat ja tuovat mahdollisuuksia Varsinais-Suomelle, josta löytyy osaamista ja innovaatioita esimerkiksi poistotekstiilin jalostukseen, innovatiivisiin ruokaketjuihin, akkujen kierrätykseen ja muoveihin liittyen.

Uusi kiertotalouden toimintasuunnitelma 11.3.2020

Toimintasuunnitelman keskeisten toimien toteutusaikataulu

Komission tiedote 11.3.2020

Kiertotalouden toimintasuunnitelma on yksi Euroopan Green Deal -ohjelman kulmakivistä ja jatkoa vuonna 2015 laaditulle ensimmäiselle kiertotalouspaketille. Uudessa toimintasuunnitelmassa komissio esittää 35 aloitetta, jotka tähtäävät tuotteiden koko elinkaaren muuttamiseen kestävämmäksi sekä kuluttajien kestävien valintojen tukemiseen. Erityishuomiota on kiinnitetty paljon luonnonvaroja kuluttaviin aloihin, joilla on suurta kiertotalouspotentiaalia.

Yhteenveto esitetyistä toimista

Tuotteiden kestävyys: Tavoitteena on, että tuotteet tehdään alun perinkin kestävämmiksi, ovat helposti korjattavissa, pystytään kierrättämään ja raaka-aineet uudelleen käyttämään. Komissio aikoo ehdottaa uutta kestävän tuotepolitiikan lainsäädäntökehystä, johon sisältyisi erityisesti EU:n ympäristömerkin laajentaminen sähkötuotteiden lisäksi koskemaan mahdollisimman laajasti eri tuotteita. Lisäksi komissio aikoo kehittää tuotteiden kestävyysperiaatteet, jotka ohjaisivat lainsäädännön kehittämistä tulevaisuudessa. Avoimuuden lisäämiseksi komissio ehdottaa tietopankkia, jonne kerättäisiin tietoa tuotteiden alkuperästä ja tuotantoketjusta.

Jätteen vähentäminen: Tavoitteena on kierrättämättömän yhdyskuntajätteen puolittaminen vuoteen 2030 mennessä. Komissio aikoo esittää jätteenvähennystavoitteita tietyille sivuvirroille sekä yhdenmukaistaa erilliskeräysjärjestelmät ja merkinnät. Viimeksi päivitetyn jätelainsäädännön toimeenpanon tueksi esitetään tiivistettyä yhteistyötä jäsenvaltioiden, alueiden ja kuntien kanssa sekä EU-rahoituksen hyödyntämistä. EU:n ulkopuolelle siirrettävää jätettä halutaan vähentää ja hallita paremmin uudistamalla EU:n jätteensiirtolainsäädäntöä.

Kestävät julkiset hankinnat: Komissio aikoo laatia minimikriteerit vihreille julkisille hankinnoille sekä sitovan raportointimallin hankintojen seuraamiseksi.

Kuluttajien kestävät valinnat: Komissio aikoo uudistaa kuluttajalain niin, että kuluttajat saisivat paremmin tietoa tuotteiden korjattavuudesta ja kestävyydestä sekä kehittää ympäristömerkintöjen minimivaatimuksia viherpesun välttämiseksi.

Erityistoimia on esitetty paljon luonnonvaroja kuluttaviin aloihin, joilla on paljon kiertotalouspotentiaalia:

  • Tekstiiliteollisuus: Komissio aikoo laatia vuonna 2021 EU:n uuden tekstiilistrategian, jolla vahvistetaan alan kilpailukykyä ja innovointia sekä edistetään tekstiilien uudelleenkäyttömarkkinoita EU:ssa. Tukitoimia tullaan esittämään mm. materiaalien kiertoon, tuotantoprosessien, sekä tuote palveluna -ratkaisuiden kehittämiseen. Lisäksi tavoitteena on edistää tekstiilien lajitteluun, uudelleenkäyttöön ja kierrätykseen liittyviä innovaatioita.
  • Rakennusala: Komissio aikoo julkaista vuonna 2021 kestävää rakennettua ympäristöä koskevan strategian, jolla kiertotalouden periaatteita edistetään rakennuksien osalta. Strategia sisältäisi mm. kierrätettyjen materiaalien käytön vaatimusten nostamisen rakennustuotteissa sekä rakennus- ja purkujätteen uudelleenkäyttötavoitteiden päivittämisen.
  • Pakkausjätteet: Komissio aikoo vahvistaa sitovia vaatimuksia ylipakkaamisen vähentämiseksi sekä pakkauksien uudelleenkäytön ja kierrätettävyyden edistämiseksi.
  • Muovi: Komissio aikoo esittää uusia vaatimuksia muovien sisältämän kierrätettyjen materiaalien osuuksille sekä uusia rajoitteita mikromuovien vähentämiseksi. Lisäksi komissio aikoo kehittää lainsäädäntökehyksen koskien biopohjaisia ja biohajoavia muoveja.
  • ICT ja elektroniikka: Komissio aikoo esittää kiertoelektroniikka-aloitetta, jolla tuotteiden elinkaarta pidennetään ja romun keräystä ja käsittelyä parannetaan.
  • Ruoka ja ravinteet: Osana huhtikuun lopussa julkaistavaa Pellolta Pöytään -strategiaa komissio aikoo esittää ruokajätteen vähentämistavoitteen. Lisäksi komissio aikoo tutkia mahdollisuuksia vähentää kertakäyttömuoveja ruokapakkauksissa ja ruokapalveluissa. Ravinteiden hallintaan komissio aikoo kehittää suunnitelman, joka tukisi ravinteiden kestävää käyttöä sekä uudelleenhyödyntämistä.
  • Akut: Komissio aikoo vielä tämän vuoden aikana ehdottaa uutta lainsäädäntökehystä akkujen kestävyyden ja kierrätyspotentiaalin parantamiseksi.

Tukea kaupungeille ja alueille

Toimintasuunnitelmassa korostetaan kuntien ja alueiden merkitystä kiertotalouden edistäjinä ja esitellään kaupungeille ja alueille suunnattuja tukimuotoja siirtymän toimeenpanemiseksi.

Arvion mukaan kiertotalous tarjoaa yli 4 miljoonaa työpaikkaa ja on tulevaisuudessa yhä merkittävämpi työllistäjä. Tämä tullaan huomioimaan toukokuussa julkaistavassa päivitetyssä Euroopan osaamisohjelmassa. EU tukee lisäinvestointeja koulutukseen ja elinikäiseen oppimiseen Euroopan sosiaalirahaston kautta.

Kaupungeille EU-rahoitus- ja tukimahdollisuuksia tarjoavat muun muassa Euroopan kaupunkialoite (sisältää nykyiset Urban Innovative Actions ja URBACT -ohjelmat) ja Intelligent Cities Challenge -ohjelma. Lisäksi komissio ehdotti uutta kiertotalouskaupungit ja -alueet -aloitetta, joka tukisi kaupunkien ja alueiden kiertotaloussuunnitelmien toimeenpanoa. Aloite on tarkoitus saada käyntiin syksyllä 2020.

Kiertotalous on myös yksi painopisteala uudessa suunnitteilla olevassa Green City Accord -aloitteessa, joka tukee kaupunkeja jätteeseen, veteen, biodiversiteettin, ilmanlaatuun ja meluun liittyvän ympäristösuunnitelman laadinnassa ja toimeenpanossa. 

Investointi- ja innovaatiorahoitusta suunnataan kiertotaloustoimien edistämiseksi InvestEU -, Horisontti Eurooppa - ja LIFE -ohjelmien kautta.

Tapahtuu seuraavaksi

Kaikki ehdotetut aloitteet on tarkoitus julkaista seuraavan kolmen vuoden aikana von der Leyenin komission kaudella. Neuvottelut seuraavien vuosien EU-budjetista ovat vielä kesken ja rahoitusohjelmien sisältöjen suunnitteleminen käynnissä. Nyt on siis aika vaikuttaa ja tuoda esille niin rahoitustarpeita kuin palautetta sektorikohtaisten strategioiden ja lainsäädännön kehittämisetä varten.

Asiasanat: