Koronavirus ei ole nyt ainoa kaikkien elämää hankaloittava virus. Poikkeuksellista tilannetta käyttävät hyväkseen myös rikolliset etenkin verkkomaailmassa. Liikkeellä on koronaan liittyviä huijaussähköposteja ja -puheluita sekä yrityksiä rikkoa tietoturvaa.

Vinkit etätyöskentelyyn

Kyberturvallisuuskeskus on koostanut vinkkejä turvalliseen etätyöskentelyyn.

Turun kaupunki on toistaiseksi pystynyt estämään kaikki sen palvelimiin kohdistuneet hyökkäysyritykset. Kaupunki on myös ohjeistanut etätyöhön siirtynyttä henkilökuntaa tarkasti. Työntekijöiden edellytetään huolehtivan tietoturvallisuudesta ja tietosuojasta kaikissa tilanteissa, ja aivan erityisesti henkilötietoja käsiteltäessä.

- Olemme lisänneet tietoturvaan liittyviä toimintoja jo viime viikosta lähtien ja tilanne on nyt hyvin hallinnassa. Pystymme turvaamaan kaupunkilaisten tietosuojaan ja yksityisyyden suojaan liittyvät toiminnot myös poikkeuksellisena aikana, sanoo Turun kaupungin IT-palvelujohtaja Joni Ilmanen.

Kaupungin työntekijöistä suuri osa on siirtynyt etätyöhön ja moni työntekijä on siirtynyt kotitoimistoon. Myös suuri osa koululaisista on aloittanut etäopiskelun. Vaikka kotona työskentely lisääntyy, Suomen viestintäverkoissa on Kybertuvallisuuskeskuksen mukaan tilaa verkkoasioinnille ja etätyölle. Videoneuvottelupuhelut ja sähköpostit eivät vie paljon tiedonsiirtokapasiteettia.

- Tärkeintä on, että kaikki etätyössä olevat noudattavat annettuja etätyön ohjeita, sanoo IT-palvelujohtaja Joni Ilmanen Turun kaupungilta.

Käytännöt ovat entiset, mutta niiden rooli korostuu nyt, kun töitä tehdään poikkeavissa tiloissa.

Asiasanat: