Apteekkimuseo ja Qwenselin talo valittiin Vuoden museo 2020 -kilpailun finaaliin vuosi sitten keväällä, mutta koronavirustilanteesta johtuen kaikki kolme vuoden 2020 finalistia siirtyivät suoraan vuoden 2021 finaaliin. Vuoden museo -tunnustuspalkinto jaetaan toukokuussa Turussa pidettävien Museopäivien yhteydessä.

Apteekkimuseo ja Qwenselin talo

  • Apteekkimuseo ja Qwenselin talo on on perustettu vuonna 1958.
  • Qwenselin talo on Turun vanhin säilynyt puutalo. 

Vuoden museo -kilpailu

Vuoden 2020 finalistit suoraan Vuoden museo 2021 -kilpailuun

Koronavirustilanteesta johtuen Vuoden museo 2020 -kilpailun kaikki kolme finalistimuseota, Apteekkimuseo ja Qwenselin talo sekä Helinä Rautavaaran museo Espoosta ja Suomen maatalousmuseo Sarka Loimaalta, jatkavat suoraan Vuoden museo 2021 -finaaliin. Finaalissa ovat mukana myös uudet finalistit Merikeskus Vellamo Kotkasta, Museoalus Pommern Maarianhaminasta ja Urheilumuseo Helsingistä. Vuonna 2021 finalisteina on siis kaikkiaan kuusi museota.

Suomen museoliitto tiedotti 3.4.2020 finalistien jatkavan Vuoden museo 2021 -finaaliin: "Kilpailun perumisen syynä on se, että Museopalkintojen valinnasta vastaava lautakunta ei ehtinyt vierailla kaikissa finalistimuseoissa ennen museoiden näyttelytoiminnan sulkemista maaliskuun puolivälissä. Siksi kohteiden tasapuolinen arvioiminen ei ole mahdollista. Lisäksi lautakunta katsoo, että Vuoden museoksi valittava kohde ei saisi valinnasta markkinointihyötyä, kun museot ovat suljettuina toistaiseksi määrittelemättömän ajan."

Palkinto jaetaan Turussa 26.–28.5. pidettävien Museopäivien yhteydessä. Vuoden museo -kilpailun järjestävät Suomen museoliitto yhdessä Kansainvälisen museoneuvosto ICOM:n Suomen komitean kanssa ja tunnustuspalkinto jaetaan tänä vuonna seitsemättä kertaa. Vuoden museo -tittelin ovat aiemmin voittaneet Satakunnan Museo, EMMA, Espoon modernin taiteen museo, Helsingin kaupunginmuseo, Ahvenanmaan merenkulkumuseo, Serlachius-museo Gösta ja Forssan museo.

Uudistuneen museon linjana keveys, raikkaus ja saavutettavuus

Apteekkimuseo ja Qwenselin talo avattiin uudistushankkeen jälkeen kesällä 2018 saavutettavampana, selkeämpänä ja houkuttelevampana kuin koskaan. Avajaisjuhlia vietettiin museon 60-vuotispäivänä.

Uudistuksessa museon kaksi teemaa, Apteekkimuseo ja Qwenselin talo, erotettiin aikaisempaa selkeämmin omiksi kokonaisuuksiksi. Qwenselin talossa kulkijaa kuljettaa rakennuksessa 1700-luvulla asuneen lääketieteen professori Joseph Pippingin perheen tarina, ja Apteekkimuseossa museovieras puolestaan tutustuu 1800-luvun hyvinvoinnin historiaan. Myös historiallinen ja suojaisa sisäpiha kytkettiin uudistuksessa osaksi näyttelyä ja tarjolla on tietoa perinne- ja lääkekasvien historiasta.

Uudistamishankkeen tärkeimpiä tavoitteita oli museon saavutettavuuden parantaminen. Liikkumista historiallisessa rakennuksessa helpottavat luiskat, muokatut kynnykset ja uudet esteettömät saniteetti- ja asiakaspalvelutilat. Valaistuksen parantaminen ja uudet opasteet selkeyttävät kokonaisuuden hahmottamista. Myös museon aukiolo laajennettiin ympärivuotiseksi aikaisemmasta kesä- ja joulusesonkien avoinna olosta.

Monipuolista ja mielenkiintoista toimintaa

Museon monipuoliseen toimintaan kuuluvat erilaiset opastukset, tapahtumat, luennot, konsertit, teatteriesitykset ja mm. kaupungin perusopetuksen kanssa yhteistyössä tarjottava elämyspolkutoiminta. Uudistamishankkeen yhteydessä toteutettu sisältö kuten ääniopastukset, kosketusnäytöiltä löytyvä tieto ja lasten materiaali, tukevat omatoimista oppimista. 

Museon uudistus on mahdollistanut myös useita uusia toimintaideoita. Vuoden 2019 tapahtumista erityistä kiitosta sai Aikahyppy 1700-luvulle -tapahtuma, jossa pukuharrastajat saapuivat museolle elämään hetken aikakauden miljöössä. Qwenselin salin kamarikonsertti- ja luentomiljöönä ihastuttaa ihmisiä autenttisuudellaan ja kodinomaisuudellaan. Sisäpihan vaunuvajan kesäteatteritoiminta puolestaan nostaa esiin yllätyksiä museon historiasta.

Joulunajan näyttely ja siihen kytkeytyvät perinteikkäät tapahtumat ovat jo vuosien ajan houkutelleet kokemaan rauhaisaa tunnelmaa kesken joulukiireiden, ja kesällä suojaisa sisäpiha kahviloineen tarjoaa rauhallisen keitaan keskellä kaupungin vilinää.

Kävijämäärät kasvaneet ja palaute positiivista 

Uudistuneen museon kävijäpalaute on ollut erittäin positiivista. Kävijämäärä on kasvanut tasaisesti aikaisempiin vuosiin verrattuna ja myös uusi museokauppa on ollut suosittu. Uudistus on myös mahdollistanut museon aukiolon läpivuoden Vuoden 2019 kävijämäärä oli noin 20 000, kun vuonna 2017 vastaava määrä oli 12 500.

Uudistuksen jälkeen toteutetun asiakaskyselyn keskiarvo oli 4,33 asteikolla 1–5. Vahvuudeksi kyselyyn vastanneet mainitsivat erityisesti näyttelyiden kiinnostavuuden ja henkilökunnan, joka palvelee vierailijaa asiantuntevasti ja aikakauden asuihin pukeutuneena. Kävijöistä 91% haluaisi vierailla museossa uudestaan.