Pääsiäinen on perinteisesti päättänyt paastokauden. Pääsiäislauantaina voikin jo aloittaa herkuttelun. Jos on makeankaipuu ja haluaa ammentaa juhlapöytään jotain erilaista, niin kannattaa kokeilla omenakakun reseptiä kreivi Brahen keittokirjasta.

Pietari Brahe (1602-1680) oli tunnettu kulinaristi ja häntä tituleerataan Suomen ensimmäiseksi gastronomiksi. Hänelle oli tärkeää myös kauniit kattaukset ja pääsiäisenä voikin kattaa pöydän koreaksi. Jos haluaa toden teolla eläytyä Brahen yltäkylläiseen hovielämään, voi keksiä ohjelmanumeroita vieraiden viihdyttämiseksi, ovat he sitten saman pöydän ääressä tai etäyhteyksien päässä, sillä kreivi rakasti teatteria ja musiikkia. Pienimuotoinen improvisaationäytelmä tai musiikkiesitys kakun palanpainikkeeksi voisi ylevöittää herkkuhetken?

Omenakakku Brahen suvun tapaan
(6-8 henkilölle)

Kakkupohja

  • 4dl vehnäjauhoa
  • 150 g voita
  • ½ dl sokeria
  • 1 munankeltuainen

Täyte

  • 350 g happamia omenoita paloina
  • 1 dl valkoviiniä
  • 1 ½ dl sokeria
  • ½ dl korintteja
  • 1-2 tl kanelia
  • 65 g sukaattia

Sekoita pohjan ainesosat huolellisesti. Anna taikinan levätä viileässä sillä aikaan, kun valmistat täytteen. Kuori ja paloittele omenat pieniksi paloiksi. Hienonna sukaatit. Huuhtele korintit. Sekoita kaikki täytteen ainesosat keskenään, aseta ne kattilaan ja keitä, kunnes viini on täysin imeytynyt omenoihin. Anna täytteen jäähtyä. Voitele irtokakkuvuoan pohjat ja reunat hyvin ja levitä taikina vuoan pohjalle. Kaada täyte vuokaan. Paista uunissa 200 asteessa noin 35-45 minuuttia. Tarjoile piiras jäähtyneenä vaniljakastikkeen kera.

Ohje: Ingrid Larsson Haglund: Grevarna Brahes Vinterbok – Historia, traditioner och mat från Visingsborgs grevskap, 1999. Fälth och Hässler, Värnamo.