Ensi-ilta 8.4.2021. Oopperat tuottavat yhteistyössä Åbo Svenska Teater ja Turun filharmoninen orkesteri.

Pietro Mascagnin Cavalleria rusticana ja Ruggero Leoncavallon Pajazzo ovat kaksi erillistä yksinäytöksistä oopperaa, jotka yhdessä muodostavat maailman esitetyimmän oopperaparin. Åbo Svenska Teaterin päänäyttämöllä 8.4.2021 ensi-iltansa saava kahden oopperan ilta tuo lavalle suuria tunteita: mustasukkaisuutta, kostoa ja anteeksiantoa. Oopperat tuottavat yhteistyössä Åbo Svenska Teater ja Turun filharmoninen orkesteri. Cavalleria rusticanasta ja Pajazzosta nähdään yhteensä 10 näytöstä kevään 2021 aikana. Liput tulevat myyntiin 5.5.2020.

Teosparin ohjaa pitkän linjan oopperaohjaaja Tuomas Parkkinen. Oopperat johtaa kapellimestari Jonas Rannila. Orkesterina kuullaan Turun filharmonista orkesteria. Esityksen puvut ja lavastuksen suunnittelee Pirjo Liiri-Majava. Rooleihin on kiinnitetty kansainvälinen huipputason tähtikaarti:

CAVALLERIA RUSTICANA:
Päivi Pylvänäinen, Santuzza (maalaistyttö)
Sam Furness, Turiddu (sotilas)
Heikki Kilpeläinen, Alfio (roskakuski)
Essi Luttinen, Lola (Alfion vaimo)
Päivi Nisula, Mamma Lucia (kapakoitsija, Turiddun äiti)

PAJAZZO:
Giuseppe Varano, Canio/Pajazzo (teatteriseurueen johtaja)
Sabina Bisholt, Nedda/Columbina (näyttelijä, Canion vaimo)
Heikki Kilpeläinen, Tonio/Taddeo (näyttelijä)            
Sam Furness, Beppe/Harlekiini (näyttelijä)
Samuli Takkula, Silvio (poliitikko, Neddan rakastaja)

Tuomas Parkkinen lähestyy kahta oopperaa kuin yhtä teosta: ”Oopperoissa on paljon yhtäläisyyksiä. Molemmat kertovat tavallisten ihmisten arjesta kaunistelematta ja syvästi ymmärtäen. Tarinoiden keskiössä sykkivät rakkaus ja kiihkeät tunteet: mustasukkaisuus, miehinen ylpeys ja kosto, joka johtaa traagiseen lopputulokseen. Kumpikin ooppera on draamallinen näytelmä, jännitteineen ja juonenkäänteineen. Henkilöhahmot ovat monikerroksisia ja teemat – kolmiodraama, uskonnollisuus, teatterin valhe, tosielämän kärsimys, katumus ja anteeksianto – tulevat katsojan iholle, jopa ihon alle.”

Turussa nähtävä Cavalleria rusticana ja Pajazzo tapahtuvat saman päivän aikana, samassa italialaisessa kylässä, samoille ihmisille. Kohtalot limittyvät, juonilinjat leikkaavat ovelasti ja oopperat kommentoivat yllättävällä tavalla toisiaan. Aineksista syntyy esitys, joka huokuu hurmosta, säkenöi kitchiä, tihkuu melodraamaa ja kipinöi temperamenttia. Kaiken yllä soivat maailman kauneimmat oopperamelodiat: Cavalleria rusticanan huumaava Pääsiäiskuoro sekä pakahduttava Intermezzo ja kaikkien tenoriaarioiden kuningas Vesti la giubba, “Naura Pajazzo vaikka sydämesi itkee”.

Cavalleria rusticana ja Pajazzo Åbo Svenska teaterin päänäyttämöllä keväällä 2021. Ensi-ilta 8.4.2021. Liput myynnissä 5.5.2020 lähtien Lippupisteen verkkokaupassa www.lippu.fi ja myyntipisteissä sekä Åbo Svenska Teaterin ja Turun filharmonisen orkesterin lipunmyynneissä.

Asiasanat: