Turun kaupunki on julkaissut Sepänkatu 2:n kosteus- ja sisäilmateknisen kuntotutkimuksen, jonka lukuisista eri kohdista ja myös loppupäätelmistä kaupungilla on eriävät näkemykset raportin tekijän kanssa. Tällaisia kohtia on kaikkiaan 165.

Kysymykset ja palaute

Poikkeustilanteen takia pyydämme esittämään mahdolliset kysymykset ensisijaisesti Palautepalvelun kautta.

Kuntotutkimus sekä kaupungin listaus puutteista on julkaistu Sepänkatu 2:n sisäilmasivuilla.

Sepänkatu 2 on toiminut Puolalan koulun vuosiluokkien 3–6 väistötilana kesästä 2018 kevääseen 2020 saakka. Turun Ympäristöterveys on arvioinut 7.4.2020 Sepänkatu 2:n kiinteistöstä otettujen mineraalikuitujen seurantanäytteiden tulosten pohjalta, etteivät tilat sovellu opetuskäyttöön ja tulee siirtämään mahdollisen käyttökieltoon asettamisen rakennus- ja lupalautakunnan päätettäväksi.

Opetustoiminta on siirretty loppukevään ajaksi Topeliuksen koulun Pakkarinkadun yksikköön. Nyt julkaistulla raportilla ei ole tekemistä toisiin tiloihin siirtymisen kanssa.

Raportoinnin taustaa

Tutkimusraportin piti alun perin valmistua marras-joulukuun vaihteessa, ja se oli tarkoitus julkaista joulukuun puolivälissä. Raportin sisältämät tutkimukset on tehty syysloman aikoihin syyslukukaudella 2019.

Ensimmäinen raporttiluonnos toimitettiin Turun kaupungin Tilapalvelukeskukselle 8.12.2019. Tilapalvelukeskuksen näkemyksen mukaan luonnoksessa oli asiavirheitä ja puutteita, jotka se pyysi palveluntuottajaa korjaamaan. Tilapalvelukeskus on saanut tämän jälkeen palveluntuottajalta uusia luonnosversioita, mutta jokainen niistä on ollut Tilapalvelukeskuksen näkemyksen mukaan puutteellinen.

Raportissa on edelleen puutteita ja asiavirheitä

Viimeisin versio raportista on toimitettu kuntotutkimuksen tekijän lakimiesten välityksellä 25.3.2020, ja tämä versio on nyt julkaistu.

– Tilapalvelukeskuksen näkemyksen mukaan raportissa on edelleen puutteita ja asiavirheitä, eikä se ole kaupungin ja palveluntuottajan välisen puitesopimuksen mukainen, kertoo Turun kaupungin sisäilmapäällikkö Kati Järvi.

Raportin tehnyt tutkija on suullisesti sekä alustavista tuloksista laatimallaan kalvosarjalla ilmoittanut Ympäristöterveydenhuollolle 6.11.2019 listan toimenpiteistä, jotka tulee tehdä Sepänkatu 2:n käytön turvaamiseksi. Nämä toimet on kirjattu raportin loppuun sivulle 102. Havainnot ovat tutkijan tekemiä ja analyysivastausten perusteella tehtyjä.

Kaikki tehdyt tutkimukset on raportoitu vaatimusten mukaisesti

Turun kaupungin Tilapalvelukeskus on luonnosten käsittelyn yhteydessä varmistanut raportin tekijältä, että kaikki tarvittavat toimenpiteet on kirjattu luetteloon. Kyseiset toimenpiteet eivät ole muuttuneet missään vaiheessa, mutta esitetyn sisäilman puhdistuksen menetelmäkuvauksen tutkija on lisännyt joulukuun 2019 jälkeen.

– Kaikki tutkijan esittämät tilan käyttöä turvaavat toimenpiteet, joita myös rakennus- ja lupalautakunta päätöksessään 5.12.2019 edellytti, on tehty ja dokumentoitu vaatimusten mukaisesti joululoman 2019-2020 aikana, sanoo sisäilmapäällikkö Kati Järvi.

Nyt julkaistu loppuraportti ei sisällä mitään sellaista tietoa, mikä ei olisi jo ennen rakennus- ja lupalautakunnan käsittelyä 28.11.2019 ollut ympäristöterveyden ja kiinteistön omistajan tiedossa. Kaikki tehdyt tutkimukset on raportoitu ja niiden analyysivastaukset ovat raportin liitteenä.