Koronaepidemiasta johtuva poikkeustilanne voi lisätä päihteidenkäyttöä ja lähisuhdeväkivaltaa. Turun kaupunki tehostaa nyt ennaltaehkäisevää tukea ja päihdepalveluita.

Apua lähisuhdeväkivaltaan

Poikkeustilanne voi myös näkyä perhe- ja lähisuhdeväkivallan kasvuna. Apua kannattaa hakea jo ennen kuin tilanne kärjistyy. Ilmaista keskusteluapua tarjoaa esimerkiksi Nollalinja-puhelinpalvelu. Väkivaltatilanteissa avun nopea saaminen on erittäin tärkeää. Sosiaalipäivystys ja Turun ensi- ja turvakoti päivystävät kellon ympäri. Turvakotiin voivat hakeutua niin miehet kuin naiset tilanteissa, kun kotona ei ole turvallista. Apua tarjoaa myös nettiturvakoti. Hätätilanteissa soita 112.

 • Sosiaalipäivystykseen voi olla yhteydessä kiireellisissä tapauksissa ympäri vuorokauden, p. 02 262 6003.
 • Turun ensi- ja turvakoti tarjoaa ympärivuorokautista suojaa sekä naisille että miehille silloin, kun kotiin ei voi jäädä. P. 02 513 4100
  Lisätiedot: Turun ensi- ja turvakoti 
 • Nollalinja auttaa kaikkia, jotka ovat kokeneet henkistä, fyysistä tai seksuaalista väkivaltaa tai väkivallan uhkaa läheisessä ihmissuhteessaan p. 080 005 005.
  Lisätiedot: nollalinja.fi 
 • Nettiturvakoti tarjoaa mm. chat-neuvontaa ja ohjeita avun hakemiseen. 
  Lisätiedot: nettiturvakoti.fi 

Päihdeongelmia on mahdollista hoitaa verkkoterapian avulla. Keskusteluapua ja neuvontaa on tarjolla niin päihteidenkäyttäjille kuin omaisille ja läheisille. Myös nuorille kohdennettua apua on tarjolla. Apua on saatavilla myös lähisuhdeväkivaltaan. 

Koronaepidemian aiheuttamat poikkeusolot voivat lisätä alkoholin ja muiden päihteiden käyttöä ja väkivaltatilanteita. Poikkeuksellinen tilanne ja siihen liittyvä lisääntynyt psyykkinen kuormitus voivat aikaansaada ongelmia nopeastikin, myös sellaisissa kodeissa, joissa normaalisti kaikki on hyvin. Ahdistuksen tai tylsyyden lievittäminen alkoholilla on ymmärrettävää, mutta humalajuomisen seurauksien pelätään kuormittavan terveydenhuoltoa.

  Päihdehoitoa ja -neuvontaa on tarjolla

  Sosiaalisessa mediassa on jo haastettu ihmisiä laittamaan korkit kiinni koronaepidemian ajaksi, ja siten vähentämään terveyspalveluiden kuormitusta. Alkoholinkulutuksen riskit liittyvät alkoholin määrään ja käytön tiheyteen. Täysi-ikäiselle terveelle aikuiselle kohtuukäytön päivärajana pidetään 1-2 alkoholiannosta, esimerkiksi saunaolutta tai viinilasillista. Viikkotasolla miesten kulutus ei saisi ylittää 14 alkoholiannosta, naisten 7 annosta. Yli 65-vuotiaiden riskirajat ovat pienemmät kuin työikäisten, ja alkoholinkäyttöön liittyvät terveyshaitat suuremmat. Ikäihmisten kannattaakin nyt harkita pidättäytymästä alkoholista kokonaan.

  Päihdehoitoa ja neuvontaa on hyvin tarjolla myös poikkeusoloissa. Vieroitushoito toimii normaalisti ja päihdehoitoa on tarjolla etäyhteydellä nopeasti myös uusille asiakkaille. Jos oma alkoholinkäyttö vähääkään mietityttää, apua kannattaa hakea heti.

  Valtakunnallinen päihdeneuvontapuhelin päivystää ympäri vuorokauden, ja sinne voi soittaa maksutta. Turussa päihdehoitoon pääsee varaamalla ajan omalta terveysasemaltaan tai omalta sosiaalityöntekijältä. Sieltä saa apua päihteiden käyttön kartoittamisessa ja tarpeiden mukaiseen päihdehoitoon hakeutumisessa. Vaihtoehtoisesti voi hakeutua myös suoraan Turun A-klinikalle. Keskusteluapua tarjoavat mm. Turun A-kilta, Varsinais-Suomen Sininauha ja Tietu. Omaisille ja läheisille tukea tarjoaa Varsinais-Suomen mielenterveysomaiset Finfami ry. Myös Turun psykososiaalisten palvelujen puhelin tarjoaa mahdollisuuden purkaa poikkeustilanteen herättämiä ajatuksia ja tunteita ammattilaiselle.

  • Turun terveysasemat ja ajanvaraus
  • Ehyt ry:n päihdeneuvontapuhelin 0800 900 45
   Valtakunnallinen, maksuton päihdeneuvontapuhelin palvelee joka päivä kellon ympäri. Soittaminen on anonyymia ja luottamuksellista.
   Lisätiedot: ehyt.fi
  • Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin mielenterveys- ja päihdepäivystys palvelee potilaita, joilla on äkillinen mielenterveyden kriisi tai päihteiden käyttöön liittyvä kriisitilanne Tyksin yhteispäivystyksen yhteydessä. Palveluun ohjaudutaan yhteispäivystyksen kautta. 
   Lisätiedot: Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin mielenterveys- ja päihdepäivystys
  • A-klinikka 
   Maksuton turkulaisille, voit itse ottaa yhteyttä ja varata ajan. Ajanvaraus, ohjaus ja neuvonta ma-pe klo 8-18 p. 010 506 5550 
   Lisätiedot: www.a-klinikka.fi/a-klinikka-turku

  Tukea ja keskusteluapua päihteidenkäyttäjille, omaisille ja läheisille

  Monet järjestöt ja palvelut auttavat nyt puhelimitse ja netissä. Palveluissa voi ajoittain olla ruuhkaa tai työntekijä voi olla varattuna muussa tehtävässä. Soita silloin hetken kuluttua uudelleen, tai soita toiseen numeroon. 

  AA-, NA-, ja Al-anon-ryhmät
  Lähes kaikki vertaisrymät ovat siirtyneet etätapaamisiin. Näet ajantasaiset tiedot:
  AA - Nimettömät alkoholistit
  NA - Nimettömät narkomaanit
  Al-Anon - Vertaistukea alkoholistien läheisille

  Turun A-kilta 
  Turun A-killan ohjaajat tarjoavat keskusteluapua ja ohjausta
  Lisätietoja ja yhteystiedot: Turun A-killan verkkosivut

  Turun Elokolo
  Elokolot kokoontuvat etänä Zoomissa kolme kertaa viikossa. 
  Linkit löytyvät www.facebook.com/turunelokolo
  Turun Elokolon puhelin 02 233 0729 päivystää arkipäivisin klo 9-14

  Seurakuntien diakoniatyö
  Asunnottomat, asumispalveluyksiköissä asuvat, tukiasunnoissa asuvat ym. voivat olla yhteydessä Mikael Hagelbergiin tai tai Satu Pietilään. Mikael puh. 040 3417239, Satu puh. 040 3417185

  Varsinais-Suomen Sininauha ry
  Keskustelutukea ja ohjausta puhelimitse 
  Yhteystidot: 
  Minski: 046 922 0521
  Kai: 050 306 9463
  Cathina: 044 972 2395
  Yhteystidot: AggrediTurku, väkivalta- ja päihdetyö:
  Ville: 050 475 6584
  Noora: 050 477 3464
  Yhteystiedot: Etsivät nuorisotyöntekijät: 
  Tommi: 044 972 2393
  Anu: 050 453 0025
  Timo: 044 972 2389
  Yhteystiedot: Kokemusasiantuntija
  Hannu: 050 441 0510
  Lisätietoja: Varsinais-Suomen Sininauha ryn verkkosivut

  Tietu ry
  Ohjausta ja neuvontaa virka-aikana puhelimitse ja netissä
  puh: 040 8246710 sähköposti: mikko@tietu.fi
  Lisätietoja: Tietu ry:n verkkosivut 

  Varsinais-Suomen mielenterveysomaiset - FinFami ry
  Keskusteluapua läheisille, joiden perhepiirissä on mielenterveys- tai päihdeongelmia. 
  Maksutonta palvelua, soittoaika arkisin klo 9-15 p. 044 793 0582. Muina aikoina voit jättää yhteydenottopyynnön tai sähköpostia omtls@vsfinfami.fi. Voimme olla myös videoyhteydessä. Tukinetti chat omaisille joka keskiviikko klo 17-19.

  Turun ensi- ja turvakodin avopalvelu Olivia 
  Etsivän ja matalankynnyksen työntekijän palvelut maksutta puhelimitse 050 3799700 (puhelut, tekstiviestit, whatsapp) arkena klo 8-16, sähköpostilla sari.lehto@tuentu.fi
  https://www.facebook.com/OlivianEtsivat/ Voit olla yhteydessä myös anonyymisti.
  Vauvaperheet ja päihteet chat arkena 10-15 sekä ma ja ke iltoina 17-19:
  https://ensijaturvakotienliitto.fi/tietoa-liitosta/nain-me-autamme/apua-...

  Fingeroosin säätiön löytävä vanhustyö
  Löytävän vanhustyön työntekijät tarjoavat yli 60-vuotiaille ammatillista keskusteluapua, neuvontaa, ohjausta, henkistä tukea, kannattelusoittoja, tietoja palveluista ja taloudellisen avun mahdollisuuksista puhelimessa, tekstiviestillä ja sähköpostilla. Työntekijät ovat tavoitettavissa arkisin klo 9–15 numeroista: 044 975 1757, 044 975 1610 ja 044 975 1750. 

  Pansion Me-talo
  Pansion Me-talon juttuluurista juttuseuraa joka arkipäivä ikäihmisille ma-pe klo 12-15. 
  Puhelinnumero: 044 722 3970.
  Löydät Me-talon somesta tunnuksella #metaloturku.
  Me-talon perhetyöntekijä Riina Nurmi auttaa ja tukee lapsiperheitä, joissa on päihdeongelmaa. Riinan tavoittaa ma, ke ja to klo 12–15 numerosta p. 044 745 4196. Hänelle voi laittaa myös sähköpostia osoitteeseen riina.nurmi@fingerroos.net

  Mitä tehdä, jos nuori kokeilee tai käyttää päihteitä?

  Poikkeustilanne on tuonut monen nuoren arkeen lisää vapaa-aikaa ja vapautta, kun opetus tapahtuu etänä ja monet harrastukset peruttu. Päihdekokeilut voivat tuntua kiehtovilta tavoilta kuluttaa aikaa tai keinolta paeta poikkeustilasta johtuvia murheita. Tosiasiassa päihteidenkäyttö voi lisätä nuoren ahdistusta.

  Nuoren kanssa on hyvä keskustella päihteistä, mielellään jo ennen kuin päihteidenkäyttö on ajankohtaista. Jos nuoren päihdekokeilut tai päihteidenkäyttö huolestuttavat, apua on hyvin tarjolla. 

  Lasten ja nuorten poliklinikan nuorisopoliklinikka
  Itäinen Pitkäkatu 30, puhelin 02 266 1155 
  Nuorisopoliklinikka on tarkoitettu alle 18-vuotiaille turkulaisille nuorille, joilla on päihdekokeiluja tai päihteiden käyttöä.

  • Poliklinikalle ajan nuorelle voivat varata vanhemmat/nuori itse tai viranomainen puhelimitse. Nuoren tilanteesta voi myös soittaa, kun herää huoli päihdekäytöstä. Kiireellisyysaste määritellään tapauskohtaisesti.
  • Huumeseulaseuranta tarjotaan nuorisopoliklinikan hoidossa oleville nuorille. 
  • Hoidon toteutuksessa pyritään mahdollisuuksien mukaan lähivastaanottoihin, mutta tarjoamme myös etävastaanottoja.

  A-klinikka Oy:n Nuorten palvelut

  • Nuorten palveluissa (entinen Nuorisoasema) autetaan omasta tai läheisen päihteiden käytöstä huolestuneita 16–25-vuotiaita nuoria ja heidän perheitään.
  • Nuorten palveluissa hoidetaan myös pelaamiseen ja netinkäyttöön liittyviä ongelmia.
  • Ajanvaraus ja neuvonta arkisin kello 8–18 numerossa 010 506 5550 ja sähköpostitse asiakaspalvelu@a-klinikka.fi.

  Raide ry

  • Ehkäisevän päihdetyön järjestö Raide ry toimii alle 18-vuotiaiden nuorten ja vanhempien kanssa. 
  • Raide ry instagramissa keskiviikkoisin klo 19-21 (Raide_ry), puhelin 040 059 4491

  Järjestöjen palveluja

  Asiasanat: